2024. 04. 26. péntek

Ervin
1 EUR 393 HUF
1 GBP 459 HUF

Tavaszi szél – Takarít a város

„Tavaszi szél — takarít a város” címmel a Miskolci Polgármesteri Hivatal és a Holding tagvállalatainak munkatársai a lakossággal közösen az Avason takarítanak április 21-én csütörtökön. Találkozó: 9 órakor a Felsőruzsin út és a hidraulikai állomás alatti garázssornál. Miskolc város önkormányzata, a polgármester, alpolgármesterek, Miskolc Holding tagvállalatinak vezetői, munkatársai, tisztségviselői vállalták, hogy a Tavaszi Szél akció keretében kitakarítják az Avas és az Egyetem között lévő domboldalt.

Ehhez,- ahogy ezt eddig is tették a takarítási, hulladékgyűjtési akciók során,- a Miskolc Holding tagvállalatai minden támogatást megadnak. Most már kétkezit is.

A tagvállalatok közül is kiemelkedik e tevékenység során, már csak profiljuk miatt is, az AVE Miskolc Kft és a Városgazda Nonprofit Kft.

A mai sajtótájékoztatón Pfliegler Péter, Miskolc alpolgármestere elmondta: Miskolcon idén a Föld napja nem csupán egy nap, hanem egy egész hetes programsorozat, amelynek eredményeként a hét végére lényegében kitakarítjuk a várost. Miskolcon egy mozgalom látszik kibontakozni, amelynek eredményeként tisztább, rendezettebb környezetben élhetünk.

Általános és középiskolák diákjai, tanárai, szülői munkaközösségei, civil szervezetek, egyesületek tagjai, a családsegítő szolgálat magánszemélyekkel összefogva mozdultak és mozdulnak meg azért, hogy Miskolc tiszta és zöld város legyen. Hogy ne legyen hulladék és szemét az utcán, hogy közös erővel olyan Miskolcunk legyen, amilyet szeretnénk.

Már március elején, az Eötvös József Szakiskola jóvoltából összegyűjtötték a szemetet a Gagarin utca környékén. Azóta takarítottak Tapolcán, a Kálvária dombon vagy Lyukóban is. A héten pedig szinte az egész város megmozdul.

Perecsenyi Attila, a Városgazda Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta:

2011 -ben illegális szemétlerakók felszámolására 15 millió Ft áll a város rendelkezésre. A Városgazda Kft. 2011. január — március hónapban 17 helyszínről 128 tonna szemetet szállított el, melynek költsége 2.400.000 Ft. A múlt héten a Számozott utcák végén számoltuk fel az illegális szemétlerakót a terület önkormányzati képviselőjével közösen, ahonnan 60 tonna hulladékot szállítottunk el. Fel lehet számolni az illegális szemétlerakó helyeket, de megakadályozni nem tudjuk. Rövid időn belül újra termelődik a szemét.

Molnár Attila, az AVE Miskolc Kft. ügyvezető igazgatója elmondta:A környezet védelme, ezen belül a hulladékgazdálkodás nem csak egy ezzel foglalkozó vállalat, vállalatok „belügye”, hanem társadalmi érdek és tevékenység, amely pozitív hozzáállás esetén elérheti célját. Jelen esetben azt, hogy tiszta, zöld, élhető városunk legyen.

E pozitív hozzáállás a környezet védelmét etikai kérdésnek tekinti, ami meghatároz magatartási formákat, és ezzel hatással van mindennapjainkra. Az elmúlt egy hónapban annyian, annyi helyen kérték, hogy segítsünk, ami az elmúlt években nem volt jellemző. Csak zsákokból ezres nagyságrendben bocsátottunk rendelkezésre az önkéntes hulladékgyűjtőknek, akik környezetükben gyűjtötték össze a hulladékot.

Idén is meghirdettük a szelektív gyűjtési akciót az iskolákban. Csak papírból több tonnát gyűjtöttek.

Viszont a figyelmet semmi sem keltheti fel jobban, jobb eredményre semmi nem vezethet, mint hogy a város lakói magukénak kezdik érezni Miskolcot. Furcsa ezt kimondani, de lényegében a hulladék takarítása közösségszervezővé lépett elő.

A Tavaszi Szél akció pedig méltó módon illeszkedik ebbe a közösségbe, hiszen végre nem csak az íróasztal végén ülve tudjuk segíteni Miskolcot, azt a közösséget, amely magáénak érzi a várost, hanem ehhez a közösséghez tartozva két kezünkkel tudunk hozzájárulni a közös sikerhez. A tiszta, rendezett, zöld Miskolchoz. „Várjuk a lakosságot is április 21-én csütörtökön 9 órakor a Felsőruzsin út és a hidraulikai állomás alatti garázssornál.”

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek