2021. 09. 21. kedd

Máté, Mirella
1 EUR 355 HUF
1 GBP 413 HUF

TASZ és Másság Alapítvány kontra Miskolc

Hosszú és nagy, minden miskolci számára fontos küzdelemben hirdetett első fokon ítéletet tegnap a bíróság.
Két szervezet, a Társaság a Szabadságjogokért és a Másság Alapítvány beperelte a miskolci önkormányzatot, a miskolci polgármesteri hivatalt és a városi rendészetet, amiért a város két pontján a diósgyőri Számozott utcákban, valamint az Avason a fészekrakó lakásokban ellenőrzéseket folytattunk – az egyébként saját tulajdonú ingatlanjainkban a lakók körébe.
A vád az volt ellenünk, hogy cigányellenesek vagyunk, és zaklatjuk a fészekrakókat és a számozott utcák lakóit, amivel megsértettük őket alapjogaikban.
A bíróság első fokon kimondta, hogy diszkriminatívak voltunk, alapjogot sértettünk és 10 millió forintra bűntette az önkormányzatot a cigány emberek jogainak megsértéséért.

A per valójában a TASZ és a Másság Alapítvány, valamint Miskolc egésze között zajlik, mert a per tárgyában én megkérdeztem a Miskolciakat, és 35 ezer aláírás gyűlt össze a fészekrakók hazaküldése és a nyomornegyedek felszámolása mellett.

Álláspontunk a következő:

1.      Fellebbezünk, mert az említett fészekrakós lakások, valamint a Számozott utcák kapcsán nem származás alapján történtek az ellenőrzések, hanem a közösségi viselkedés normáit rendszeresen, és súlyosan megsértő személyek, családok kapcsán, akiknek gyakran súlyos tartozásai halmozódtak fel a várossal szemben.

Vagyis, álláspontunk szerint nem a diszkrimináció volt a vezérelve az ellenőrzéseinknek, hanem a mindenkori rend fenntartása és a törvények betartatása.

2.      Érdekes módon, amikor a fészekrakók és a Számozott utcán élők jelentős része naponta sértette meg a környéken lakók alapjogait, leginkább a biztonsághoz való jogot, akkor sem a TASZ sem a Másság Alapítvány nem vizsgálódott, hogy vajon mit lehetne tenni a miskolci többség jogainak megvédésére. A Máltai Szeretetszolgálat viszont áldozatos munkát végzett akkor is, és most is e területeken, így kértük a bíróságot, hogy, ha végül megbüntetnének 10 millió forintra, akkor ezt a keresztény Máltai Szeretetszolgálat kapja és ne Soros György ilyen-olyan pártfogoltjai. Ezt el is értük.

3.      A küzdelmet folytatjuk. A bíróságon és a városban egyaránt.

Jó hírem van a miskolciaknak: 173 fészekrakós lakásból ma már csak 8 van az Avason, ezek is végrehajtási eljárás alatt állnak. A Fészekrakók helyett egyetemisták, és egyetemi oktatók költöztek be többségében a felújított lakásokba.
A számozott utcákban 270 lakás volt, 128-at elbontottunk, 32 üres, 42-t pedig közösségi hasznosításba adtunk. Emellett, a város több pontján zajlik a nyomornegyed felszámolási programunk. megígértük a miskolciaknak, erre kaptunk felhatalmazást.
A bűnözési mutatóink pedig folyamatosan javulnak, az elmúlt öt évben a felére csökkent a közterületen elkövetett bűncselekmények száma.
Ez a jó hír a miskolciaknak.

És végül van egy rossz hírem a TASZ-nak és a Másság Alapítványnak:
Ahogy eddig, úgy ezután sem ők fogják megmondani, hogy hol, mikor milyen mértékben lépünk fel mi miskolciak saját városunkban, a saját biztonságunk érdekében.
Ahogy eddig, ezt továbbra is mi, itt Miskolcon, miskolciak saját hatáskörben fogjuk eldönteni, ha a TASZ és a Másság Alalpítvány a feje tetejére is áll.
Ezt ők kifogásolhatják, perelhetnek, ha kell a büntetést ki is fizetjük, ahogy eddig is tettük, de nem a TASZ és főleg nem a Másság Alapítvány fogja megmondani, hogy mit kell tenni Miskolcon a közbiztonság érdekében.

Folytatjuk a bíróságon.

Dr. Kriza Ákos
polgármester

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Egy személyautó az úttestre lelépett gyalogos férfit ütött el Miskolcon, az Andrássy utcában. Halálos kimenetelű közúti közlekedési baleset történt…

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum