2022. 05. 26. csütörtök

Evelin, Fülöp
1 EUR 388 HUF
1 GBP 455 HUF

TASZ és Másság Alapítvány kontra Miskolc

Hosszú és nagy, minden miskolci számára fontos küzdelemben hirdetett első fokon ítéletet tegnap a bíróság.
Két szervezet, a Társaság a Szabadságjogokért és a Másság Alapítvány beperelte a miskolci önkormányzatot, a miskolci polgármesteri hivatalt és a városi rendészetet, amiért a város két pontján a diósgyőri Számozott utcákban, valamint az Avason a fészekrakó lakásokban ellenőrzéseket folytattunk – az egyébként saját tulajdonú ingatlanjainkban a lakók körébe.
A vád az volt ellenünk, hogy cigányellenesek vagyunk, és zaklatjuk a fészekrakókat és a számozott utcák lakóit, amivel megsértettük őket alapjogaikban.
A bíróság első fokon kimondta, hogy diszkriminatívak voltunk, alapjogot sértettünk és 10 millió forintra bűntette az önkormányzatot a cigány emberek jogainak megsértéséért.

A per valójában a TASZ és a Másság Alapítvány, valamint Miskolc egésze között zajlik, mert a per tárgyában én megkérdeztem a Miskolciakat, és 35 ezer aláírás gyűlt össze a fészekrakók hazaküldése és a nyomornegyedek felszámolása mellett.

Álláspontunk a következő:

1.      Fellebbezünk, mert az említett fészekrakós lakások, valamint a Számozott utcák kapcsán nem származás alapján történtek az ellenőrzések, hanem a közösségi viselkedés normáit rendszeresen, és súlyosan megsértő személyek, családok kapcsán, akiknek gyakran súlyos tartozásai halmozódtak fel a várossal szemben.

Vagyis, álláspontunk szerint nem a diszkrimináció volt a vezérelve az ellenőrzéseinknek, hanem a mindenkori rend fenntartása és a törvények betartatása.

2.      Érdekes módon, amikor a fészekrakók és a Számozott utcán élők jelentős része naponta sértette meg a környéken lakók alapjogait, leginkább a biztonsághoz való jogot, akkor sem a TASZ sem a Másság Alapítvány nem vizsgálódott, hogy vajon mit lehetne tenni a miskolci többség jogainak megvédésére. A Máltai Szeretetszolgálat viszont áldozatos munkát végzett akkor is, és most is e területeken, így kértük a bíróságot, hogy, ha végül megbüntetnének 10 millió forintra, akkor ezt a keresztény Máltai Szeretetszolgálat kapja és ne Soros György ilyen-olyan pártfogoltjai. Ezt el is értük.

3.      A küzdelmet folytatjuk. A bíróságon és a városban egyaránt.

Jó hírem van a miskolciaknak: 173 fészekrakós lakásból ma már csak 8 van az Avason, ezek is végrehajtási eljárás alatt állnak. A Fészekrakók helyett egyetemisták, és egyetemi oktatók költöztek be többségében a felújított lakásokba.
A számozott utcákban 270 lakás volt, 128-at elbontottunk, 32 üres, 42-t pedig közösségi hasznosításba adtunk. Emellett, a város több pontján zajlik a nyomornegyed felszámolási programunk. megígértük a miskolciaknak, erre kaptunk felhatalmazást.
A bűnözési mutatóink pedig folyamatosan javulnak, az elmúlt öt évben a felére csökkent a közterületen elkövetett bűncselekmények száma.
Ez a jó hír a miskolciaknak.

És végül van egy rossz hírem a TASZ-nak és a Másság Alapítványnak:
Ahogy eddig, úgy ezután sem ők fogják megmondani, hogy hol, mikor milyen mértékben lépünk fel mi miskolciak saját városunkban, a saját biztonságunk érdekében.
Ahogy eddig, ezt továbbra is mi, itt Miskolcon, miskolciak saját hatáskörben fogjuk eldönteni, ha a TASZ és a Másság Alalpítvány a feje tetejére is áll.
Ezt ők kifogásolhatják, perelhetnek, ha kell a büntetést ki is fizetjük, ahogy eddig is tettük, de nem a TASZ és főleg nem a Másság Alapítvány fogja megmondani, hogy mit kell tenni Miskolcon a közbiztonság érdekében.

Folytatjuk a bíróságon.

Dr. Kriza Ákos
polgármester

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum