2024. 04. 19. péntek

Emma
1 EUR 394 HUF
1 GBP 460 HUF

Szükség van a generációk közti hídverésre

Nagy sikert aratott a kicsik műsora
A felgyorsult világban sokan megfeledkeznek az idősekről, pedig társadalmunk fontos részét képezik. A fiatalabb generációknak szükségük van a felhalmozott tapasztalataikra, értékközvetítésükre. A szépkorúakat köszöntötte pénteken Monokon, Újcsaláson és Girincsen dr. Mengyi Roland, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke.

A monoki általános iskola megújult tornacsarnokában Demeterné Bártfay Emese polgármester megköszönte dr. Mengyi Rolandnak a munkálatokhoz nyújtott kormányzati támogatást. Ezt követően a hála, tisztelet és a szeretet jegyében köszöntötte a megérdemelt nyugdíjas éveiket töltő időseket.

Dr. Mengyi Roland az ünnepi beszéd keretében bejelentette, hogy nem csak a tornaterem felújítására sikerült forrást szerezni, hanem az új egészségház kialakítására is.

A közgyűlés elnöke felidézte a fiatalok idősekkel kapcsolatos tévképzeteit, a generációs problémákat: mivel nem akarnak megöregedni rengeteg időt, energiát fordítanak a természetes folyamatok lassítására, s közben elmegy mellettük a valódi élet. „Jól kell sáfárkodni a valódi értékekkel, átadni a család, a nemzet érdekében”- kérte a szépkorúakat.

A beszédeket követően Tóth Éva és Leblanc Győző operett műsort adtak elő, majd a helyi óvodások táncoltak.  A kulturális összeállítás után köszöntötték a község legidősebb lakóit, elsőként az 1919-ben született Sulcz Bertalanné Gergely Máriát. A finom ebédhez meglepetésként süteménnyel kedveskedett dr. Mengyi Roland.

Újcsanáloson is az iskolában rendezték meg az idősek napját. Perge István polgármester emlékeztetett, hogy két dologra minden évben költenek, a Bursa Hungaricára, hogy tanuljanak a fiatalok, illetve az idősek napjára.

Dr. Mengyi Roland ünnepi beszédében a generációk közötti kapcsolat, párbeszéd fontosságára hívta fel a figyelmet. A szépkorúak sok tapasztalattal, nagy türelemmel, a másokra figyelés képességével, sok szeretettel rendelkeznek. Kérte az időseket, hogy a családi, társadalmi értékeket adják át a következő generációknak, a gyerekeiknek, az unokáknak, amelyre szükségük lesz életük során. „Számítunk a segítségükre” – jelentette ki a közgyűlés elnöke, aki az újcsanálosi időseknek is édességgel kedveskedett. A beszédek sorát Vass-Nógrádi Béla református lelkipásztor zárta, amelyet a gyerekek kulturális összeállítása követett.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Ma van a logisztika napja
Közös szakmai konferencián ünnepli a Logisztika Napját a Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) és a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU)   Sajtóközlem…