2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Szociális és gyermekvédelmi dolgozók köszöntése

A Szociális Munka Napja alkalmából ünnepi rendezvényre hívták a megyei önkormányzat fenntartásában lévő szociális intézményekben, illetve a gyermekvédelmi ágazatban dolgozókat tegnap estére a miskolci ITC-Székház Színháztermébe. A rendezvényen köszöntőt mondott és elismeréseket adott át Dr. Mengyi Roland, a megyei közgyűlés elnöke.

 

 

 

Az elnök elmondta: az önkormányzat a megye területén működő 16 szociális intézményében 1259 főt foglalkoztat, akik 2556 fő idős, fogyatékos, pszichiátriai illetve szenvedélybetegről gondoskodnak. A gyermekvédelmi szakellátást 478 fő alkalmazásával 2155 férőhelyen 8 gyermekotthonban, 32 lakásotthonban, valamint 131 településen élő 497 nevelőszülő segítségével biztosítja az állami gondoskodásra szoruló gyermekek és fiatal felnőttek számára. Köszöntője zárásaként az ünnepeltek munkájának elismeréseként Teréz anyát idézte dr. Mengyi Roland:„ Nagy dolgokat tenni nem tudunk, csak kicsiket nagy szeretettel „.

Ezután a Talán Teátrum ünnepi műsorát hallgathatták meg a jelenlévők, majd állófogadás zárta az eseményt.

Elismerést vehettek át:

Barnóthné Németh Mária– szakmai vezető, Megyei Gyermekvédelmi Központ befogadó otthona

Fodorné Nagy Katalin
szakmai vezető, intézményvezető általános helyettese, Hejőbábai Pszichiátriai Otthon

Ivánné Varga Éva – gazdasági vezető, Boldogkőváraljai Fogyatékosok Ápoló-Gondozó Otthona

Makkainé Kocsi Edit – ápoló, Ricsei Pszichiátriai Otthon

Tábori Józsefné osztályvezető nevelő, Megyei Gyermekvédelmi Központ kurityáni szakmai egysége

Zsihovszki Istvánné
mosónő, Borsodnádasdi Idősek Otthona

 


 

Egy nap története

1997. szeptember 25-én, a Nógrád Megyei Közgyűlés soros ülésén Demus Iván tanácsnok, a Szociális Bizottság elnöke javaslatot tett a Szociális Munka Napjának megünneplésére, illetve a szociális és gyermekvédelmi ellátás területén dolgozó szakemberek munkájának méltó elismerésére. A Szociális Munka Napja azért lett november 12-e, mert a Szociális Munkások Nemzetközi Szervezete 1997. november 12-ére (egy alkalomra) meghirdette a Szociális Akció Nemzetközi Napját, amelynek fő témája a kirekesztés elleni harc volt. A nemzetközi akciónap emlékére, illetve az akciónap tartalma miatt született az a javaslat, hogy ezentúl Magyarországon (legelőször Nógrádban) minden évben november 12-e legyen a Szociális Munka Napja.
Ezt követően megindult a szervező munka, amely azt célozta, hogy a kezdeményezés váljon országos mozgalommá. 1997. november 12-ét követően egyre több megyében, városban, intézményben szerveztek ünnepséget. A megyék, városok díjakat alapítottak a legjobbak elismerésére.
1999. április 29-i ülésén Nógrád Megye Közgyűlése – ugyancsak Demus Iván javaslatára – felhívással fordult a megyék és a főváros közgyűlései, valamint a települések önkormányzataihoz november 12-e megünneplésére.
A Szociális Munka Napjának legitimációja 2000. augusztus 30-án következett be, amikor is az országos írott sajtóban megjelent a hír, hogy a „szociális területen dolgozók november 12-én, a szociális munka napján kapják meg az ígért egyszeri bérkiegészítést”. Az országos sajtóban ekkor jelent meg a november 12-i dátum és a szociális munka napja megnevezés – először együtt.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek