2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Szikszó visszakéri Abaúj kórházát

Visszakéri működtetésre Abaúj kórházát a szikszói II. Rákóczi Ferenc Kórházat Szikszó Önkormányzata. A jelenleg Borsod- Abaúj- Zemplén megyei Kórház gyarmataként működő intézmény nem a szegénységgel és betegséggel küzdő abaújiak érdekét szolgálja.

Szikszó nem nézheti tétlenül azt, hogy a valamikor szikszói emberek közadakozásából épült kórház annyi hányattatás után végképp eltűnjön a süllyesztőben- mondja Füzesséri József Szikszó polgármestere- Abaúj vezető városaként úgy gondoljunk: jár az abaúji embereknek a szülőföldjükön, lakóhelyükön az aktív kórházi ellátás, hiszen nem másodrangú polgárai ennek az országnak. Ezért döntöttünk úgy: élünk a törvény adta jogunkkal és visszakérjük működtetésre a II. Rákóczi Ferenc Kórházat.

A szikszói kórház 2000-ben még jelentős, másfél milliárdos központi fejlesztésben részesült. Mire azonban befejeződött a beruházás egyes szakmai és politikai körök megkongatták felette a vészharangot. Elkezdődött a kórház programozott tönkretétele.  2004-ben bevezették az úgynevezett teljesítmény volumen korlátot, ami azt jelentette: a budapesti íróasztalok mellett eldöntött betegszám fölött már nem finanszírozták az ellátást. A kórházat konkrétan pénzelvonással büntették az abaúji lakosság gyógyításáért. Ennek következménye nem is lehetett más, mint a százmilliós adósság felhalmozása . Az abaúji betegek ellátásáért a Molnár Lajos nevével összefonódott úgynevezett egészségügyi reform során elvették a kórháztól az aktív ágyakat. Bár kárpótlásként új szerepkört határoztak meg számukra – a krónikus ellátásban, a rehabilitációban, a járó beteg ellátásban – amelyhez 750 millió forintos uniós forintot is utaltak, de mire ez a fejlesztés is elkészült, a kórhát elvesztette a maradék önállóságát is. Az utolsó koporsószeg 2011 májusában történt: ekkor vált a Szikszói II. Rákóczi Ferenc Kórház a Borsod- Abaúj- Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház külső telephelyévé, gyarmatává.

Ma senki és semmilyen adatot nem tud szolgáltatni arról, hogy a megyei kórházban mennyi hely maradt a szegénységgel és betegséggel küzdő abaújiak számára- jelentette ki Füzesséri József- Egyet azonban biztosan tudunk: nem engedjük, hogy politikai játszmák, hatalmi harcok, egészségügyi lobbik áldozataivá váljanak az itt élő emberek. Azt látjuk, halljuk az emberektől: vizsgálatokra, műtétekre hosszúak a várólisták, óriási költségbe kerül az utazás, a kórházi látogatás.

Az abaúji egészségügyi ellátás súlyos hiányosságaira utaló figyelmeztető jel  található a KSH adatai között. Miközben világtendencia az, hogy az emberek egyre jelentősebb része hal meg kórházban, mintsem otthonában, a szikszói járásban ez napjainkban pont fordítva van. Míg 2008-ban a szikszói járás elhalálozott lakosainak 28%-a hunyt el otthonában, addig 2012-ben ez az arány már 40% volt.  

Ezért döntöttük amellett kezünkbe vesszük sorsunkat- hangsúlyozta Füzzeséri József-  Ha kell, elmegyünk a végsőkig azért, hogy az abaúji emberek is megkapják ugyanazt az egészségügyi, kórházi ellátást, ami minden polgárnak jár.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek