2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Szikszó és ukrajnai konzulátus partnersége

A nyíregyházi ukrán konzulátus vezetője Arkadi Gupalo sokadik alkalommal volt vendége Szikszónak. Az idei majálison  a konzulátus által támogatott , civil alapítvány által fenntartott ungvári gyerekotthon diákjaival érkeztek, akik műsort is adtak a rendezvényen.
Arkadi Gupalo arról beszélt nemcsak kulturális, hanem gazdasági kapcsolatuk is van az abaúji várossal. A konzulátus ugyanis ajánlja befektetésre Szikszót , tárgyalásokat folytatnak a beruházókkal. A partnerség 2015-ben indult egy kulturális kapcsolatfelvétellel.  Arkadi Gupalo azt is megfogalmazta, külön öröm számukra, hogy az idei majálisra lehetőséget kapott az otthon diákjai  a szikszói vendégeskedésre.

A látogatásra elkísérte a csoportot  Cservonooka Valentina , az otthon igazgatója, akik még 1991-ben döntött magánszemélyként úgy, hogy 22 árvának fedelet és gondoskodást  ad. Azóta alapítványként , támogatók segítségével 127 gyereket nevelnek , akik művészeti képzést is  kapnak.

Füzesséri József Szikszó polgármestere úgy véli a gazdasági kapcsolatokat mindig is meg kell hogy előzzék a kulturális együttműködések. Hiszen ha két ország megismeri egymás kultúráját, szellemi kincseit a gazdaságban is könnyebben szót értenek egymással a szereplők. Szikszó számos környező országgal tart kapcsolatot, Lengyelországon, Németországban, Olaszországban van testvérvárosuk.  Fontos számukra az is, hogy a gyerekek is ismerjék meg egymást, ezért is volt öröm az ungvári delegáció   szikszói látogatása.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek