2023. 05. 28. vasárnap

Emil, Csanád
1 EUR 372 HUF
1 GBP 428 HUF

Soron kívüli oltást kér a szociális alapellátásban dolgozóknak Miskolc alpolgármestere

Levélben kérte Varga Andrea Klára, Miskolc MJV alpolgármestere Dr. Kásler Miklóst, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetőjét, hogy az egészségügyben és a bentlakásos szociális intézményekben dolgozó, valamint az oktatási-nevelési Intézmények munkatársai után kampányszerűen, soron kívül oltsák be a szociális alapellátásban dolgozókat is, mivel ők is a koronavírus elleni védekezés frontvonalában dolgoznak nap mint nap, kockáztatva saját és gondozottjaik életét egyaránt.
Az alpolgármester úgy fogalmazott, sajnálatosnak érzi, hogy a szociális és gyermekjóléti alapellátás területén dolgozó szakembereknek eddig csupán egy kisebb csoportja, a Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Intézményt tekintve például kizárólag az idősekről gondoskodó bentlakásos intézmények dolgozói kapták meg valamelyik vakcinát. Levelében sajnálatosnak nevezte azt is, hogy az alapszolgáltatásban dolgozó szakemberek kimaradtak az oltási tervből, így pedig magánemberként regisztrálva csak akkor kaphatnak majd oltást, amikor a háziorvosuknál rájuk kerül a sor.

Pedig munkájuk során a házi segítségnyújtásban dolgozók több szempontból is fokozott veszélynek vannak kitéve. Naponta legalább 6-8 idős embernél fordulnak meg, bevásárolnak, gyógyszertárban, postán sorakoznak helyettük, ez pedig már csak a kontaktok számát tekintve is komoly fertőzésveszélyt jelent nemcsak rájuk, hanem az általuk gondozott idősekre nézve is. És ezen az sem változtat, hogy az idősek átoltottsága Magyarországon kiemelkedő még európai viszonylatban is, hiszen mindez nem jelenti azt, hogy minden nyugdíjas, beteg ember be lenne már oltva. Hasonló feladatköröket látnak el a családok és gyermekek átmeneti otthonaiban, valamint a család- és gyermekjóléti központban, illetve szolgálatnál dolgozók is, így ők is fokozottan veszélyeztettek munkájuk miatt.

Varga Andrea Klára levelében felhívta a döntéshozók figyelmét arra is, hogy a megbetegedések fokozottan érintik Miskolc városát és a MESZEGYI-t is, sokan a dolgozók közül már a második hullámban átestek a betegségen, most a harmadik hullámban pedig azt mutatják a tapasztalatok, hogy az egyes dolgozói csoportokon belül a korábbiakhoz képest nagyobb arányban fertőz a vírus, súlyosabb tüneteket okozva. A fertőzés miatt a dolgozók közül többen szorulnak, vagy szorultak kórházi elhelyezésre, oxigénpótlásra, lélegeztetésre, és tragikus módon az elmúlt héten  COVID19 betegség miatt elhunyt egy mindössze  44 éves házi segítségnyújtásban dolgozó miskolci szakember.

Mindezekre tekintettel arra kérte Dr. Kásler Miklós minisztert Varga Andrea Klára, Miskolc alpolgármestere, hogy fontolja meg a levélben leírt javaslatokat, és soron kívül oltsák be a szociális alapellátásban dolgozókat is.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Életet ajándékozott a Rotary
Újabb 3 gyermek szívműtétjét finanszírozta a Gift of Life program Több, mint 13 éve a Magyar Rotary kiemelt programja a Gift of Life – Ajándékozz …