2024. 07. 13. szombat

Jenő
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF

Sokba kerülhet a tüzeskedés!

Kazincbarcika – Országosan szigorodtak a szabadtéri tűzgyújtás szabályai: bel- és külterületen egyaránt sokba kerülhet, ha nem tartjuk be az előírásokat. Az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat március 5-ei hatályba lépésével tilossá vált a belterületi ingatlanok használata során keletkező hulladék szabadtéri égetése.
Erre csak ott van lehetőség, ahol azt önkormányzati rendelet is lehetővé teszi, bármilyen más kommunális, ipari eredetű, illetve veszélyes anyagot tartalmazó hulladék égetése tilos.
A szabályzás továbbra sem érinti a kerti grillezést és a tűzön történő sütés-főzést, azonban mint minden égetéssel összefüggő tevékenység során, ilyen esetekben is be kell tartani a tűzgyújtás általános szabályait.

Égetés helyett komposztálás

Kazincbarcikán az önkormányzat az avar és kerti hulladékok nyílttéri égetéséről szóló rendeletében külön szabályozza a belterületi égetést.
A szabályzást sokan figyelmen kívül hagyják, pedig nem árt tudni, hogy a városban minden olyan helyen, ahol szervezett települési szilárd kommunális hulladékszállítás folyik, a kerti hulladék égetése tilos. Azokon a helyeken ahol nincs szervezett hulladékszállítás, a nyári időszámítás szerint 10 és 17 óra között, a téli időszámítás szerint pedig 11 és 15 óra között lehetséges a kertben feleslegessé vált zöldhulladék égetése. A szabályzás szerint mindezt csak hétfőtől szombatig, szélcsendes időszakban, nagykorú személy teheti meg; vasárnap és ünnepnap viszont az égetés ezeken a területeken is tilos.
A rendelet – mely összhangban van a levegő védelmével kapcsolatos szabályokkal –  részletesen behatárolja az égetés módját és egyéb körülményeit, ugyanakkor kiemeli azt is, hogy törekedni kell az ilyen jellegű hulladék más módon történő hasznosítására.
Már csak azért is, mert a kerti égetés mind a környezetre, mind pedig az emberi egészségre rendkívül káros; s ez a „rossz szokás” egy kis odafigyeléssel kiváltható például komposztálással.

Külterület – előzetes engedély kell!

Drasztikusan szigorodtak a külterületen található, lábon álló növényzet, tarló, illetve a növénytermesztéssel összefüggésben keletkezett hulladék szabadtéri égetésére vonatkozó szabályok is. Nem csoda, hiszen emberi felelőtlenség, tűzgyújtás, „ad hoc égetés” miatt éves szinten óriási számú kivonulás van, s sok természeti és anyagi kár megelőzhető lenne egy kis odafigyeléssel. Azt új szabályzás ezek megelőzését is szolgálja: minden ilyen esetben előzetes engedélyt kell kérni a területileg illetékes katasztrófavédelmi kirendeltség tűzvédelmi hatóságától.  Az ezzel kapcsolatos kérvényt a tevékenységet megelőzően legalább tíz nappal korábban be kell nyújtani. Fontos tudni, hogy a jogszabálytól eltérő, vagy hatósági engedély hiányában végzett tűzgyújtási tevékenység tűzvédelmi bírságot von maga után, melynek összege százezertől akár hárommillió forintig terjedhet.
A kazincbarcikai önkormányzat és a helyi hivatásos tűzoltóparancsnokság részletes tájékoztatója a város weboldalán és a KVTV képújságjában is olvasható.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…