2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
Sirió villamosok közlekednek majd Miskolcon

Sirió villamosok közlekednek majd Miskolcon

Sirió villamosok közlekednek majd MiskolconAz olasz AnsaldoBreda cég nyerte nettó 67,886 millió eurós ajánlatával a miskolci villamostendert. Rendkívüli zárt ülésén döntött március 25-én a miskolci önkormányzat. A nyertes olasz társaságnak kitűnő referenciái vannak, többek között Bergamoban, Göteborgban, Milánóban, Athénben, Kayseriban is a cég járművei futnak.

A projektre négy társaság adott be ajánlatot, – a cseh Skoda, a spanyol Caf, a német Siemens és az olasz AnsaldoBreda – amelyből három érvényes volt, és az olaszoké volt a legkedvezőbb – közölte Káli Sándor, Miskolc polgármestere az ülést követő sajtótájékoztatón. Mind műszaki tartalomban, mind árban az AnsaldoBreda ajánlatát értékelték legjobbnak, második helyre pedig a spanyol CAF-ot sorolták. A polgármester szerint a sikeres villamos tender újabb mérföldkő a város szempontjából.

Sirió villamosok közlekednek majd MiskolconBörzsei Tibor, az MVK Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a járműveket kényelmes vezető- és utastér, alacsony zajszint, csendes üzemmód, kis rezgéskibocsátás jellemzi. Az új villamosok száz százalékban alacsonypadlósak lesznek, s teljesen számítógépes vezérléssel működnek majd. Magyarországon elsőként Miskolcon jelennek meg a legszélesebb, s így a legkényelmesebb ilyen járművek. Most már elkezdődhet a pályaépítés is.

Dr. Simon Gábor ,miniszteri biztos elmondta, hogy a 31 új villamos beszerzése 67,5 millió euróba kerül (az előirányzott keretösszeg 75 millió euró volt) az első két prototípus leszállítására a tervek szerint 2012. január végén kerül sor, majd április 30-tól havonta három darab érkezik. Az utolsó két villamos leszállításának a határideje 2013. január 31. Lapunk kérdésére, hogy a 7,5 millió eurót, amit megspórolt a város vissza kell-e adnia az EU-nak, a következő választ adta: – Van rá mód, hogy a pályázó kérvényezze, hogy egyéb műszaki tartalomra fordítsa a megtakarítást. Mi kérvényezni fogjuk.

 

– obe-

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek