2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Sikeres konzultáció a polgármesterekkel

Borsod-Abaúj-Zemplén megye 72 településének polgármestere jelent meg azon a konzultáción, amelyet Dr. Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára kezdeményezésére tartottak a Megyeházán – tájékoztatott Dr. Mengyi Roland, a Borsod – Abaúj – Zemplén Megyei Közgyűlés, egyben a Megyei Védelmi Bizottság elnöke.

Dr. Mengyi Roland beszámolt arról: a párbeszédet azért kezdeményezték, mert a kormány veszélyhelyzetet hirdetett Borsod-Abaúj-Zemplén megye közigazgatási területére. Olyan intézkedési terv készült, amelynek során március végéig számos beruházás elkészül. Ezek a beruházások védetté teszik a településeket az előre jelzett, újabb árvízzel szemben.

A települések részére vízkár-elhárítási tervet fognak kidolgozni, emellett a konzultáción elmondhatták észrevételeiket, megtehették javaslataikat.

Dr. Mengyi Roland ismertette azt is, hogy a megyében 11 településen védekeznek a belvíz ellen, 146 embert kitelepítettek ki. A Megyei Védelmi Bizottság és az ÉKÖVIZIG 17 szivattyúval dolgozik a területen.

Habár fölül a gálya,/S alul a víznek árja,/Azért a víz az úr!

Dr. Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára a fenti mottóval utalt arra: a kormány konkrét lépéseket tesz annak érdekében, hogy megelőzze a tavalyi árvízi helyzetet.

Kiemelte azt is: meglátása szerint az árvízi védekezés állami feladat kell legyen, nem tartja szerencsésnek, hogy jelenleg ez a települési önkormányzatok hatáskörébe tartozik.

Elmondta még, hogy 5,3 milliárd forintba kerül az az intézkedési terv, amely gyorsított eljárással tározók és körtöltések építését, valamint a medrek kotrását írja elő.

A feladatok egyik fő pillérének nevezte, hogy mihamarabb rendeződjenek a tulajdonviszonyok az árvízi védekezés során érintett területeken. Ez azt jelenti, hogy ezeket a magánterületeket meg kell vásárolni.

A települések polgármestereivel folytatott konzultáción számos javaslat, felvetés elhangzott. Az államtitkár ezek közül többet kiemelt. Egyetért például azzal, hogy gyorsítani kell a kivitelezési engedélyek megadásának folyamatát, valamint, hogy az árvízi védekezés során teljes komplexitásra van szükség.

Meglátása szerint a veszélyhelyzet kihirdetése miatt lehetővé válik a közbeszerzési eljárások lebonyolításának meggyorsítása.

Hangot adott azon elképzelésének is, miszerint közmunkások helyett a jövőben közalkalmazásban álló dolgozókkal kell feltölteni az árvízzel kapcsolatos munkákat végzők számát.

A gyakorlati tudnivalókkal kapcsolatban az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy az árvízi védekezés szakmai hátterét – segítendő a Megyei Védelmi Bizottság elnökét a döntésben – a vízügyi igazgatóságok, Borsod megyében az ÉKÖVIZIG végzi.

Konkrét beruházások

Rácz Miklós az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság igazgatója a sajtótájékoztatón elmondta: az intézkedési tervben szerepel a Sajóecseg, Felsőzsolca, Nagycsécs és Ónod körüli körtöltés megépítése. Felsőzsolca térségében azonnali árvízvédelmi célú munkálatok elvégzése. A Bódva völgyében 3 árvízi csúcstározó, és 4 záportározó megépítése Hídvégardón, Bódvaszilason, Szendrőládon és Edelényben, valamint a vízügyi közcélú foglalkoztatás levezénylése, amelyre 1,2 milliárd forint áll rendelkezésre országosan.

„Mindent megteszek”

„Mindent megteszek azért, hogy ne ismétlődjön meg még egyszer a 2010-ben pusztító árvíz. Nem fordulhat elő még egyszer, hogy a víz veszélybe sodorjon embereket, életeket, vagy akár egy élet munkáját!” – zárta a tájékoztatót Dr. Mengyi Roland.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…