2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Sikeres gazdálkodás Tiszaújvárosban

 

Az előzetes várakozásnál jobb pénzügyi évet zárt Tiszaújváros önkormányzata, állapította meg a képviselő- testület április 26-ai ülésén a 2011. évi költségvetési beszámolót tárgyalva.A takarékos gazdálkodásnak köszönhetőn 269 millió forintos szabad pénzmaradvány keletkezett, ennek felhasználásáról is határozott a testület. Az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok 2011. évi mérlegei és eredménykimutatásai kevésbé örömteliek, csupán a Tiszaújvárosi Városgazda Kft. zárta – minimális – nyereséggel az üzleti évet.

Cégveszteségek

Bár mind a négy önkormányzati tulajdonú gazdasági társaság jó színvonalon látta el feladatát, növelte árbevételét és megőrizte likviditását, a 2011. évi üzleti év nem sok sikert hozott számukra. Legalábbis, ami a mérlegüket illeti. Erről a TiszaSzolg 2004. Kft. és a Tisza Média Kft. esetében zárt ülésen, a Városgazda Kft. és a Sport-Park Kft esetében – lévén nonprofit szervezetek – nyílt ülésen tárgyalt a testület, de a döntéshozatal az előző két cég esetében is a nyilvánosság előtt zajlott. ATiszaSzolg 2004. Kft. 95,8 millió forintos veszteséggel zárta az évet, ezért a javadalmazási szabályzat értelmében az ügyvezető igazgató nem részesülhet prémiumban. A veszteséges gazdálkodás azonban nem írható a menedzsment számlájára, sokkal inkább a gazdasági körülményekre, a közületi és lakossági kintlévőségek nagyságrendjére. Eredményként könyvelhető el ugyanakkor, hogy a szolgáltatási feladatok színvonalas ellátása mellett a cég megőrizte likviditását, teljesítette hiteltörlesztési kötelezettségét és végrehajtotta fejlesztési projektjeit. A Tisza Média Kft. esetében fel sem merült az ügyvezetés jutalmazása. Nem azért, mert a cég 4,3 millió forintos veszteséggel zárt, hanem azért mert év közben ügyvezetőváltás volt, s a szabályzat értelmében ebben az esetben nem fizethető jutalom. A veszteség részben azzal magyarázható, hogy 2011-ben az önkormányzat a korábbinál alacsonyabb összegben adott megrendelést a televíziós műsorok elkészítésére. Ilyen aspektusból tehát eredményesnek is nevezhető a társaság gazdálkodása, különösen, ha figyelembe veszszük, hogy az önkormányzat segítségével megoldódott a cég székhelyproblémája, s ez hosszabb távon megtakarítást eredményez. A „helyén kell értékelni” a Tiszaújvárosi Sport-Park Nonprofit Kft. 1,8 millió forintos veszteségét is. A 2011. évi önkormányzati támogatás csökkenése miatt ugyanis a testület tavaly márciusban 25,2 millió forintos veszteséggel fogadta el az üzleti tervet. Ezt faragta le az ügyvezetés, 35 százalékkal növelve a társaság saját bevételét. E teljesítményt ismerte el a testület, s 1,5 havi bruttó alapbérének megfelelő jutalom kifizetését hagyta jóvá Gál Csaba ügyvezető igazgató számára. Egyedül a Tiszaújvárosi Városgazda Nonprofit Kft. ért el nyereséget 2011-ben. Igaz, a tervezett 3,6 millióval szemben csak 883 ezer forintot, de az egyéb jutalomfeladatok teljesülése okán a testület Kerékgyártó István ügyvezető számára is 1,5 havi bruttó alapbérének megfelelő jutalmat hagyott jóvá, s tekintettel a megnövekedett feladatokra (a közterületi karbantartási munkákra) 500 ezer forintra emelte a cégvezető havi bruttó bérét.

Terven felüli bevételek

A képviselő-testület a szocialista frakció 6 igen, illetve a Fidesz, a Jobbik és a Városért Egyesület egy-egy képviselőjének tartózkodó szavazata mellett fogadta el az önkormányzat 2011. évi pénzügyi tervének végrehajtásáról szóló beszámolót. „Sikeres évet zártunk, sikerült végrehajtani a tervet, nem voltak működési zavarok a város életében, a gazdasági programban megfogalmazott célok teljesültek, fejlesztésre is jutott forrás, Tiszaújváros 2011-ben is fejlődött” – öszszegzett Bráz György polgármester. Az önkormányzat a kötelezően előírt és az önként vállat feladatait jó színvonalon látta el, bevételei 15%-kal haladták meg az eredeti előirányzatot.A8.543 millió forintos bevételből 7.193 millió forintot tettek ki a költségvetési bevételek, melyet 802 millió forint 2010. évi pénzmaradvány és 548 millió forint finanszírozási bevétel egészített ki. Egészségügyre, szociális ellátásra, oktatásra, városüzemeltetésre, igazgatásra, városfejlesztésre 7.358 millió forintot költött a város. Az összkiadás 86 százaléka működésre, 14 százaléka felhalmozásra fordítódott. Ez utóbbi összege meghaladta az 1 milliárd forintot. Befejeződött a Tiszaújváros Városi Rendelőintézet térségi egészségügyi centrummá fejlesztése, erre 2011-ben 533 millió forintot költött a város. Elkészült a szederkényi kerékpárút is, melynek költsége – a közműépítéssel, – áthelyezéssel együtt – 92,6 millió forint volt. Közterület- rehabilitációra 15,8 millió forintot költött az önkormányzat. Fontos szempont volt a takarékos gazdálkodás, a célszerűség, a hatékonyság, illetve a pályázati források bevonása. Mindezek eredményeként sikerült megőrizni az önkormányzat fizetőképességét, minimális volt a folyószámla-hitel igénybevétele és jelentős pénzmaradvánnyal zárult a gazdasági év.

Támogatások a pénzmaradványból

Az önkormányzat 2011. évi módosított pénzmaradványa meghaladja a 710 millió forintot, ennek jelentős része azonban már beépült az idei költségvetésbe, illetve kötelezettségvállalással terhelt. A ténylegesen szabad pénzmaradvány így 269 millió forint. Ebből a testület 114 millió forintot az általános tartalékba helyezett, 155 millió forintot pedig támogatásokra, felújításokra, fejlesztésekre fordít. A gazdasági társaságok összességében 37,5 millió forintos támogatást kaptak, eszközbeszerzésre, felújításra, de például a Sport-Park Kft. – 10 millió forintot – működésre is. A Tisza Média Kft. kameraparkját fejlesztheti, a Sport-Park Kft. a városi tanuszoda és a sportcentrum felújítására, a Városgazda Kft. eszközbeszerzésre költhet. A sportegyesületek számára 11,8 millió forintos támogatást szavazott meg a testület. Al egnagyobb tétel a Phoenix KK 4 millió forintos működési támogatása, de a TVK Mali TK támogatása is 4 millió, melyből 2 millió a működésre, 2 millió a Triatlon Nagyhét megrendezésére fordítható. Tiszaújváros két kajak-kenu egyesülete 1,5-1,5 millió forintos támogatáshoz jutott, a Tiszaújvárosi Tenisz Club 350 ezer forintos kiegészítést kapott létesítményhasználati támogatásához. A fennmaradó mintegy 106 millió forint az intézményi szférába jut, illetve városi szintű felújításokra, fejlesztésekre, eszközbeszerzésekre fordítódik. A Polgármesteri Hivatal épületének külső és belső felújítására 20 millió, a Tompa Mihály út felújítására 15 millió, a rendelőintézet gyermekorvosi- és háziorvosi szárnyának homlokzatfelújítására 8,4 millió, a rendelőintézet előtti parkoló bővítésére 3,6 millió, a Bocskai úti csapadékvíz-elvezetés problémájának megoldására 3 millió forintot szán a testület – hogy csak a nagyobb tételeket említsük.

Ferenczi László

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…