2024. 07. 24. szerda

Kinga, Kincső
1 EUR 390 HUF
1 GBP 464 HUF

Sajtóreggeli a polgármesterrel

Sajtóreggelin látta vendégül hétfőn délelőtt Kriza Ákos polgármester az újságírókat, s nem csupán azért, hogy aktuális kérdésekről beszéljen, hanem, hogy értékelje az elmúlt egy évet, a választási ígéretek eddig megvalósult állomásait, és hogy kötetlen formában vitassuk meg a város lakóit leginkább foglalkoztató, fontos várospolitikai eseményeket.

Először: a Földes neve Széchenyi lesz, vagy sem

Kriza Ákos elmondta a kezdeményezést elejétől a végéig, majd leszögezte: a Földes Ferenc Gimnázium névváltoztatására irányuló kezdeményezés nem lesz a közgyűlési előterjesztések között. Figyelembe véve a tiltakozást, ehhez már az ’56-os Széchenyi Emlékbizottság sem ragaszkodik. Ahogy a polgármester fogalmazott: egy diktatórikus névadás következményeit nem kívánják hasonlóan diktatórikus módszerekkel megváltoztatni.
A város gazdasági helyzetét elemezve elhangzott, hogy a korábbi kötelezettségvállalások, és az adósságszolgálat – ami az idén másfél milliárd, de jövőre eléri a két és félmilliárdot – nagyon behatárolják a mozgásteret. Kihangsúlyozta, hogy nem folytatják az eladósítást, nem vesznek fel működésre hitelt, csupán fejlesztésre.

A három prioritás

Munkahelyteremtés

Kriza Ákos legfontosabb célként a munkahelyteremtést jelölte meg. Kedvezményekkel, infrastrukturális lehetőségekkel idevonzani a befektetőket, olyan helyzetbe hozni a helyi kis- és középvállalkozásokat, hogy bővíteni tudják a dolgozói létszámot. Az elmúlt egy év eredményei közül a polgármester kiemelte azt a finn beruházót, amely első lépcsőben mintegy 300 új munkahelyet teremt majd, teljes kapacitáson, az infrastrukturális fejlesztésekkel együtt ez a szám elérheti majd az 1500-at is – a befektetői tárgyalásokra nemsokára pecsét kerül. Hét ország 65 városa közül választotta ki a cég Miskolcot. Itt fejleszt egy német drót- és sodronygyártó cég is – ez mintegy 50 munkahelyet jelent – és tárgyalásokat folytatnak egy kínai-magyar LED-izzókat gyártó vegyes-vállalattal is, amely új, innovatív technológiát hozhat, átalakíthatja, korszerűsítheti a város közvilágítását is.

A polgármester ezzel kapcsolatban szólt arról az energetikai programról is, amelyben hat megyei jogú város vesz részt – Miskolc vezetésével – összesen 57 milliárd forintra pályáznak az EU-hoz, a korszerű, megújuló energiagazdálkodás támogatására. A polgármester beszélt még arról is, hogy Miskolc kiemelt hangsúlyt fektet a megújuló energia felhasználásra, hamarosan elkészül a biomassza erőmű, működtetésével, valamint a geotermikus energiát felhasználó PannErgy beruházásával akár 40 százalékos díjcsökkenés is várható a város hőenergiával való ellátásában.

 

Élhető, biztonságos Miskolc

A polgármester a továbbiakban programja másik két vállalásának eredményeiről beszélt, így arról, hogy Miskolcot biztonságosabbá, és élhetőbbé kívánja tenni. Említette, hogy több rendőr van Miskolcon, és több helyen (Lyukóban, az Avason, Diósgyőrben) rendszeresen együtt ellenőriznek a közterület felügyelőkkel. Beszélt arról is, hogy a természeti katasztrófák elleni védekezés részeként 100 millió forintos beruházás indult és egy 70 milliós már le is zárult a Szinva patak mederrendezésére.
Az Élhető Miskolc program kapcsán a Tapolcára valamint a belvárosba tervezett fejlesztéseket emelte ki a polgármester, ez utóbbi területen kiemelt hangsúlyt kap majd a város főterének, a Szent István térnek a megtervezése, amelyhez persze kikérik a lakosság véleményét is.
Lapunk kérdésére, amely szerint tudomásunk van arról, hogy jelentkezett , egy korábbi projekt tervezésében  érdekelt német cég, azzal a felajánlással, hogy megvalósítja és befektetőt is hoz a tapolcai élményfürdő projektre, a polgármester a következőt mondta: „Nem tartom jó ötletnek, hogy város ilyen meghatározó programjába  külföldi befektetőt vonjunk be. Ezzel kapcsolatban nincs jó tapasztalatunk. Ezt az élményfürdőt a város fogja megépíteni, és természetesen a járulékos projektekre várjuk majd a befektetők jelentkezését.”
A másik kardinális pontja a belváros rehabilitációjának az Avas Szálló, s ennek a sorsáról is megkérdeztük a polgármestert: „Most  tud ebbe a történetbe belépni a város, és szándékunkban is áll ezt a tarthatatlan helyzetet jobbra fordítani. Folyik még a peres eljárás, de mi már tárgyalunk a tulajdonosokkal, s igyekszünk megegyezéssel pontot tenni az ügy végére.”
OBE

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…