2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 464 HUF
Romák tüntettek az edelényi polgármester ellen

Romák tüntettek az edelényi polgármester ellen

Romák tüntettek az edelényi polgármester ellenEdelény polgármesterének a közéletből és a politikából való távozását követelte mintegy 400-500 roma hétfőn délelőtt az edelényi városháza előtt. A demonstrálók szerint Molnár Oszkár, aki egyúttal a Fidesz országgyűlési képviselője, a legutóbb nyilvánosságra került nyilatkozatával bebizonyította: nem méltó a képviselőségre, szélsőséges, rasszista kijelentéseket tett, megrágalmazta a cigány asszonyokat. Nem egyszerűen a cigányokat ért sérelem miatt tiltakoznak, hanem az országot, a demokráciát, a jogállamot ért sérelem miatt is – hívta fel a figyelmet Daróczi Ágnes, a Phralipe elnökhelyettese.  
„Ez a polgármester a jogállamot sértette meg, amikor minket sértett meg, ez a polgármester egy aljas, hitszegő, esküszegő”, mert nemcsak a „fehérmagyarokra, hanem a feketemagyarokra, miránk is felesküdött”, amikor azt mondta, a mi érdekeiket is képviseli” – hangoztatta Daróczi Ágnes.

„Tételezzük fel”, hogy valóban történt olyan gyalázat, amelyet ez a polgármester állított, akkor az lett volna az alapvető kötelessége, hogy azonnal feljelentést tesz, ezzel megvédi a még meg sem született gyermeket, és miután ezt nem tette meg, törvényt sértett, cinkossá lett egy bűntényben. Most, hogy országos botrány lett az ügyből, most igen, ismeretlen tettes ellen, védőnőre, orvosra hivatkozva feljelentést tett – hangsúlyozta a Phralipe elnökhelyettese.

Káló Károly, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Hátrányos Helyzetű Ifjak (Magyarok, Romák) Azonos Szintű Oktatásáért Szociális, Kulturális és Oktatási Egyesület (Bhim Rao) elnöke beszédében úgy fogalmazott: ma Magyarországon cigányembereket ölnek és megalázzák a cigányságot. „Molnár Oszkár szerint mi nem vagyunk emberek, sőt, még az állatoknál is alábbvalónak tart minket” – jelentette ki.

A demonstrálók – akik közül többen transzparenst tartottak fel „Nincs gyógyszerünk, sem kalapácsunk!” Méltóságot mindenkinek!”, „Az anyaság szent!” feliratokkal – a szónokok minden megnyilvánulását hosszas tapssal, bekiabálással köszöntötték, és hangosan, folyamatosan skandálták: „mondjon le, mondjon le, nem tűrjük, nem tűrjük”!

Molnár Oszkár – akinek hivatali szobájába minden bizonnyal jól felhangzott a demonstráció minden szava – egy rögtönzött sajtótájékoztatón azt mondta: bíróságon bizonyítja mindazt, amit állított, mert szerinte az, amiről beszélt, „országos jelentőségű dolog”, nem borsodi specifikum.

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…