2024. 06. 20. csütörtök

Rafael
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF

Régiós egyeztetés a koronavírus gazdasági hatásainak mielőbbi kezelésére

Északkelet-Magyarország Nemzeti, Gazdasági és Kulturális Övezetének Koordinációs Fóruma régiós szintű egyeztetést tartott 2020. április 30-án, Debrecenben. A négy megyei közgyűlés elnökei és a négy megyeszékhely polgármesterei a „Creative Region – Határtalan fejlődés” programhoz kapcsolódó, a veszélyhelyzetben szükségessé vált lehetséges intézkedéseket tekintették át. A programban működő munkacsoportok május végére térségi javaslatcsomagot állítanak össze.

Az egyeztetésen Veres Pál Miskolc MJV polgármestere mellett részt vett Papp László, Debrecen polgármestere, mint házigazda, Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar megyei Közgyűlés elnöke, Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere, Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Közgyűlés elnöke, Bánné dr. Gál Boglárka, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Közgyűlés elnöke, az Innovációs és Technológiai Minisztérium részéről pedig Nagy Balázs helyettes államtitkár és Horváth Zita helyettes államtitkár.

A „Creative Region – Határtalan fejlődés” program célja Északkelet-Magyarország (Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár Bereg megyék) és a határon túli területek egységes gazdasági, oktatási és kulturális övezetté fejlesztése. A megyék és megyeszékhelyek egyenrangú partnerekként, egymást kiegészítve és erősítve, összehangolt programokkal szeretnének élni közös előnyeikkel, lehetőségeikkel.

A kezdeményezés fókuszpontja Debrecen, de hasonlóképpen erős befektetővonzással bír Miskolc és Szolnok is. Nyíregyháza pedig kiemelkedő határon túli kapcsolatokkal rendelkezik. A megyék, városok sokszínűsége lehetővé teszi azt, hogy egymás jó gyakorlatait sikeresen hasznosítsák. A kormány döntése értelmében olyan övezeti szintű fejlesztésekre lesz lehetőség, mint például az autópálya-kataszterek, a közösségi közlekedési fejlesztések és az oktatási rendszerek összehangolása. A megyékkel szomszédos külhoni területekkel a fennálló, hagyományosan szoros és jó kapcsolat erősítése, elmélyítése a cél.

A kormány idén márciusban hozta létre Északkelet-Magyarország Nemzeti, Gazdasági és Kulturális Övezetének Koordinációs Fórumát, amelynek elsődleges feladata előkészíteni a térség nemzeti, gazdasági és kulturális övezetének fejlesztési tervének, a „Creative Region – Határtalan fejlődés” javasolt programjait. Tematikus munkacsoportok alakultak a társadalmi innováció, az infrastruktúra, a versenyképesség, a megyeszékhelyek fejlesztése és a kapcsolódó határon túli területek bevonása terén.

A kormány veszélyhelyzeti intézkedéseinek sorába felzárkózik a Creative Region fejlesztés is, amelyben a munkacsoportok május végére a koronavírus-járvány okozta gazdasági károkat mérséklő, azonnali javaslatcsomagot állítanak össze. Az előkészítő munka az eredeti ütemterv betartásával, a hazai és uniós források figyelembevétele mellett folytatódik, és várhatóan idén augusztusban lezárul.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek