2024. 07. 14. vasárnap

Örs, Stella
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF

Rákóczi ünnep Yerresben

A hagyományokat folytatva a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat delegációja, Török Dezső, a megyei közgyűlés elnöke és dr. Kovács János megyei főjegyző az idén is részt vett Yerresben (egykoron Grosbois) a II. Rákóczi Ferenc emlékünnepségen. A bujdosó fejedelem franciaországi száműzetésének jelentős részét itt töltötte.

Az emlékünnepség keretében szeptember 16-án a Saint Honest templomban római katolikus misét celebrált Vaslabán Csaba balatonkeresztúri plébános atya, majd megkoszorúzták a Rákóczi emlékművet. A megemlékezésen részt vett és beszédet mondott többek közt Károlyi György, Magyarország párizsi nagykövete.


Török Dezső
továbbította a szülőföld üdvözletét. II. Rákóczi Ferencet méltatva kijelentette: „Igazi államférfi volt, egyszerre magyar hazafi és európai személyiség.  A nemzet jövőjét európai konstellációban helyezte el.” Egy ideig az egykori Grosboisban élt, itt írta meg Vallomásait. Innen 300 éve távozott Rodostóba, de a kamalduli szerzetesek rá gyakorolt hatását jelzi, hogy végrendelete szerint bebalzsamozott szívét a grosbois-i rendházba küldte.

A közgyűlés elnöke megköszönte a francia partnerek aktivitását, példaadónak nevezve azt a tiszteletet mellyel a fejedelem kultuszát ápolják.

Fotó:A megyei önkormányzat vezetői Károlyi György (középen) nagykövettel

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…