2024. 04. 26. péntek

Ervin
1 EUR 393 HUF
1 GBP 459 HUF

„Összevonnak, integrálnak, de a betegekről még egy szó sem esett”

„Ha tolókocsival is, de a néma tüntetésre akkor is elmegyek! „- mondta kissé indulatosan az a beteg hölgy a Szent Ferenc Kórház mai sajtótájékoztatójának végén, aki arra célzott, hogy március 22-én 15 órára szerveznek a betegeket képviselő egyesületek demonstrációt a Megyeháza bejárata elé, ahol a már mostanra összegyűlt 7700 aláírást tartalmazó ívet szeretnék átadni az illetékeseknek, amely tiltakozás az intézmény beolvasztása ellen.
A Miskolci Szív Egyesület, a Reumás Betegek Egyesület, a Miskolci Fogyókúrázók Egyesülete, a Lélegzet Alapítvány, és a Cukorbetegek Klubja kérte ma a sajtó segítségét, mert bizonytalan a helyzet, nem tudják, hogy mire számíthatnak, és mi lesz a kórház sorsa, megválaszolatlan kérdések sokaságát tették föl. A dolgozók, a betegek, a helyi civilszervezetek, a Közalkalmazotti Tanács, az Orvosi Kamara, és a Szakszervezet képviselői is összegyűltek csütörtök délután a kórház előadótermében.

Előzmények

Ahogy arról beszámoltunk, a megyei önkormányzat döntése alapján több intézményt is integrálnának. A megyei kórház, „Csillagpont Kórház” néven lesz az új egészségügyi csúcsintézmény, amelyhez tartozik majd április 30-ával a négy kis kórház.A beolvadással megszűnne a szikszói II. Rákóczi Ferenc Kórház, a miskolci Szent Ferenc Rehabilitációs Kórház, a mezőkövesdi Mozgásszervi Rehabilitációs Központ és az Izsófalvai Pszichiátriai Szakkórház és Betegotthon önállósága. Az új szervezet május 1-jével kezdené meg a működését.
Dr. Lombay Béla belgyógyász főorvos volt az esemény moderátora, aki elmondta, hogy természetesen meghívták Dr. Csiba Gábor igazgatót is, aki elfoglaltságra hivatkozva utasította el a felkérést. A főorvos adatokat is mondott bevezetőjében:2010-ben 5494 beteget ápoltak, az ágykihasználtság kilencven százalék fölötti volt. Az ambuláns betegforgalomban 269 ezer járóbeteget láttak el, és több, mint 1 millió 711 ezer beavatkozást végeztek el, ami annyit jelent, mintha minden miskolci lakost legalább tízszer látták volna el.

Tények és megválaszolatlan kérdések

Szűcs Andorné, gazdasági igazgató arról tájékoztatott, hogy 1997 óta kiegyensúlyozott gazdálkodást folytatnak, nincsenek szállítói tartozásaik, ami azért is nagy eredmény, mert a 2007-es átalakításkor elvesztették az aktív státuszukat. Az elmúlt időszakban korszerűsítették a műszerparkot, 17 millió forintért ultrahang készüléket vásároltak. 2009-ben energiaracionalizálási pályázaton nyertek, fejlesztéseket indítottak el és dolgozóiknak is tudtak béren kívüli juttatásokat adni.

Dr.Patrik Erzsébet, a helyi orvosi kamara elnöke, 30 éve orvosa a kórháznak: mindig is napirenden volt a kórház integrálása, megszüntetése már a nyolcvanas évektől. Megszenvedtük a 2007-es átalakítást is, de most villámcsapásként ért bennünket a megyei közgyűlés döntése. Miért félünk?
Mert a megyei kórházban sok tevékenységet kiszerveztek, ez a tapasztalatok szerint elbocsátásokkal és színvonalromlással jár.Semmilyen eddigi döntési folyamatba nem vonták be a négy kórház vezetőjét, de  a kérdéseinkre nem kaptunk választ. Az összdolgozói értekezletre pedig hiába hívtuk meg az illetékeseket, nem jöttek el.Ha ez a betegmennyiség rázúdul a megyei kórházra, akkor mi történik majd? Ez a megye amúgy is többszörösen sújtott megye, miért akarnak még a képviselőink is ellenünk tenni, akik 2007-ben még mellettünk álltak. Tessék mondani, olyan nagy az a haszon, hogy érdemes érte a bizalmunkat elveszíteni?


Demkó Istvánné
élelmezésvezető is felszólalt, aki arról beszélt, hogy 19 fővel felújított konyhatechnikával látják el a feladatukat, tevékenységük nem csak a betegek körében jelent a felmérések szerint 95 százalékos elégedettséget, de szakácsaik sorra a legjobb helyeken szerepelnek a versenyeken. Ez nem is csoda, hiszen 32 féle diétás menü van a napi kínálatban. Megjegyezte: már a Megyei Kórház külsős cége – aki ott az étkezést biztosítja – , itt járt, hogy felmérje a terepet. Azt tudjuk, hogy egy külsős cég nyereségorientált, így vagy a költségek nőnének, vagy a minőség romlana azzal szemben, hogy most az ellátás betegcentrikus, és minőségorientált.

A betegeket képviselő civil szervezetek közül a Reumás Betegek Egyesülete nevében Sipos Jánosné beszélt, aki a megyei kórház igazgatójának  írt levelüket olvasta fel, melyben többek között azt kérték, hogy a betegek véleményét is hallgassák meg, ne nélkülük döntsenek a fejük felett. Ugyanis róluk eddig szó sem esett.  Mikó József, a Miskolci Szív Egyesület elnöke szerint az előkészítetlen döntést vissza kellene vonni. Ács János, a Miskolci Fogyókúrázók Egyesülete és a Szent Ferenc Kórház Cukorbetegek Klubja képviseletében szintén a döntés felfüggesztését, és alaposabb kivizsgálását kérte. Véleménye szerint a helyi döntés ellentétes a Semmelweis tervvel, a kiszervezhető tevékenységekkel foglalkozó vállalkozók pedig „már kerülgetik a kórházat.” Ő is azzal a kérdéssel fejezte be a mondandóját, hogy Dr. Nagy Kálmán országgyűlési képviselő a szocialista kormányzat előző egészségügyi átszervezésekor nagyon támogatta Szent Ferenc önállóságát, akkor most vajon miért nem áll mellette?

Vonják vissza az átgondolatlan határozatot!

Betegek is hozzászóltak a sajtótájékoztatóhoz. Molnár László és Kiss József kiemelték a kórház dolgozóinak emberségét és szakmai felkészültségét, ami nagyban hozzájárul a betegek gyógyulásához, és értetlenségüknek adtak hangot, hogy miért kell egy ilyen jól működő intézményt beolvasztani. Molnár László, Mengyi Roland megyei elnököt idézte, aki a „megyejárás” kapcsán a napokban, Putnokon azt nyilatkozta a sajtónak, hogy megszűnik az a helyzet, hogy az emberek feje fölött döntenek. Akkor itt mi a helyzet?-kérdezte.

Dr. Kása Miklós, a kórház igazgatója  zárszavában ezt mondta: „2010 december 16-án arról is döntött a megyei közgyűlés, hogy létrehoznak egy munkabizottságot a kórházak bevonásával, hogy kidolgozzuk a részleteket. Azonban nem, hogy nem hívtak bennünket egyeztetésre, de semmilyen információval nem rendelkezünk, de azt kívánják, hogy működjünk együtt. Hogyan? Január 6-án levélben kértünk tájékoztatást, amelyre a mai napig nem érkezett válasz. Az összevonás indoka az előterjesztés szerint, hogy a négy kórháznak rossz a gazdálkodása. Ez nem igaz. Úgy hoztak most létre a beolvasztással egy huszonhárom-milliárdos intézményt, hogy gazdasági vizsgálatot és megvalósíthatósági tanulmányt nem készítettek. Az anyagban a beteg szó el sem hangzik, viszont az igen, hogy az ingatlanok jövőbeni sorsát meg kell vizsgálni. Azt kérjük, hogy vonja vissza ezt az átgondolatlan határozatot a grémium!”

OBE

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek