2024. 05. 16. csütörtök

Botond, Mózes
1 EUR 386 HUF
1 GBP 450 HUF

” Jobb félni, mint megijedni…” + Videó

A kormány veszélyhelyzetet hirdetett Borsod-Abaúj-Zemplén Megye területére, január 12-én.

A 2010. évi árvíz Borsod megyében – azon belül is elsősorban Felsőzsolcán és környékén – okozott hatalmas károkat. Az elmúlt hónapok csapadékos időjárása miatt nagy a valószínűsége annak, hogy 2011 év tavaszán ismét áradás következik be. Az emberek életének és anyagi javainak védelme, valamint a közpénzekkel való felelős gazdálkodás megköveteli, hogy a kormány már most tegyen meg mindent a hatékony védekezés érdekében.

A szükséges teendőkről a kormány már korábban döntött, ezek a gátak biztonságát, lehetőség szerint a végleges megoldást szolgálják. Mivel azonban a meteorológiai és vízügyi előrejelzések szerint már az év elején árvízi helyzet alakulhat ki, ezért már most szükséges a Sajó völgye településeinek védelmét szolgáló munkálatokat, a gátépítést, mederkotrást elvégezni, záportározókat építeni.

Ezek a munkálatok a közigazgatás hétköznapi működési rendjében nem kezelhetőek, ezért a kormány a veszélyhelyzet kihirdetéséről és ennek során teendő intézkedésekről szóló 1/2011. (I.12.) rendeletében szabályozta az eljárási rendet, melynek végrehajtásába a Magyar Honvédség és rendvédelmi szervek is bevonhatóak.

Nem a pánikkeltés a cél!

Dr. Mengyi Roland
, a B.-A.-Z. Megyei Közgyűlés elnöke, a B.-A.-Z Megyei Védelmi Bizottság vezetője Dr. Bakondi György tűzoltó altábornaggyal, a BMOKF főigazgatójával, kormánybiztossal közösen tartott sajtótájékoztatóján kiemelte: a cél nem a pánikkeltés, hiszen jelenleg nincs árvízhelyzet Borsod-Abaúj-Zemplén Megyében!

Ugyanakkor, mivel az elmúlt hónapok csapadékos időjárása miatt nagy a valószínűsége annak, hogy 2011 év tavaszán ismét áradás következik be, ezért el kell végezni a szocialista kormányzat regnálása alatt elmaradt árvízi beruházásokat.

A Nemzeti Együttműködés Kormánya az élet és vagyonvédelem érdekében, a felkészülés jegyében hirdetett veszélyhelyzetet. A cél, hogy ne következzen be a tavalyihoz hasonló árvízi katasztrófa, ennek okán a feladat most a megelőzés.

Mint a B.-A.-Z Megyei Védelmi Bizottság vezetője elmondta: a bizottság által összeállított, beruházási prioritásokat és ütemtervet tartalmazó anyagot eljuttatja az illetékes szaktárcának, hogy március 31.-ig megvalósulhassanak a legfontosabb beruházások.

13 feladatot jelölt meg: szükségtározó építését Bódvalenke, Bódvaszilas, Bódvarákó településeken, a régi felsőzsolcai bekötőút bontását, a leszakadt híd maradványainak eltávolítását. A Kis Sajó szelvénykotrását, a felsőzsolcai vasúti ártéri hídnyílások szelvényeinek kotrását, valamint a Sajó- Bódva- Hernád mederkotrását azokon a helyeken, ahol árvízi lefolyást gátló akadályok alakultak ki.
További feladatként jelölte meg a felsőzsolcai, nagycsécsi és ónodi települési körtöltések megépítését, a települési vízkár-elhárítási tervek felülvizsgálatát – módosítását, 98 települést érintően. Felsőzsolca térségében ártéri hídnyílások, átereszek megépítését, és további lefolyást gátló akadályok eltávolítását a 3-as számú főút és az M30-as autópálya lejtői alatt.
Sajóecsegen a települést védő körtöltés megépítését, továbbá záportározó kialakítását Hídvégardón, Bódvaszilason, Szendrőládon és Edelényben. Kiemelte ezek mellett a Sajó völgyi kis vízátfolyások mentén az árvízi veszélyhelyzettel érintett települések meghatározását és csökkentését a Sajó völgyében.

Mint a B.-A.-Z. Megyei Közgyűlés elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy az élet –és vagyonvédelem mellett a foglalkoztatottság növelése is várható a beruházásoktól a közcélú foglalkoztatottak alkalmazásával. Fontos továbbá a megyében működő kis –és közepes vállalkozások bevonása.  

Dr. Bakondi György, tűzoltó altábornagy, a BMOKF főigazgatója, kormánybiztos ismertette többek között, hogy jelenleg 235 településen, 12 megyében folyik ár –és belvíz védelem, amelyben 2236 fő és 508 munkagép, technikai eszköz vesz részt. 174-ről 195-re emelkedett országosan a kitelepítettek száma, és 51-ről 63-ra nőtt a jóvátehetetlen kárt szenvedett, helyreállíthatatlan lakóingatlanok száma. 1291 kilométer hosszan van árvízvédelmi készültség, és zajlik védekezés, valamint 37800 hektár nagyságú terület van belvíz alatt.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek