2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Pitypalaty-völgy turisztikai fejlesztése

Miskolc közelében, a Bükk északi nyúlványain Varbótól Sajószentpéterig terjedő völgyben turisztikai fejlesztés indul 331,75 millió forint európai uniós támogatás segítségével. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.
A projekt célja, hogy kedvelt kirándulóközponttá fejlessze a gyalogosan és kerékpárosan is jól bejárható térséget. A fejlesztés eredményeként létrejön Magyarország első MotorikPark régiója, ahol több településen mozgáskoordinációs játszóeszközök várják a családokat, a legkisebbektől a legidősebb korosztályig. A térség kulturális, természeti kincseinek bemutatására Sajószentpéteren megvalósul a Harica-patak menti tanösvény és kiránduló útvonal, mely Pipiske-hegyi végpontján egy új kilátó épül. Sajólászlófalván Geológiai Látogató- és Kutatóközpont létesül a térségben egyedi Csigakő kőzet, geológiai képződmény alapján. Radostyánban és Kondóban két értékes helyi védettségű épületet mentenek meg az enyészettől, majd azokat a korabeli helyi mesterségeket bemutatva tájházként működtetik a helyi közösségek. Az aktív turizmushoz kapcsolódóan Varbón kiépül a település turisztikai központjának számító horgász tó infrastruktúrája. A létesítményben kialakításra kerül mosdó, öltöző, illetve természeti bemutatóhely.
A projekt megvalósítását KBTF Közép-Borsodi Területfejlesztési Szolgáltató Nonprofit Kft konzorciumi vezetőként koordinálja. Konzorciumi partnerek: Kondó Község Önkormányzata, Radostyán Község Önkormányzata, Sajólászlófalva Község Önkormányzata, Sajószentpéter Város Önkormányzata, Varbó Község Önkormányzata.
A tervezett eredmények várhatóan 2020. december végig valósulnak meg.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…