2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Príma díjasok Borsodban

Prima Díjat kapott Raisz Iván, a kémiai tudományok kandidátusa,  Bíró Tibor fesztiváligazgató, és Merényi Dániel designer . Közönségdíjas lett az Ózdi Művelődési Intézmények (ÓMI) Zenés Színháza. Az esten a megye legjobb vállalkozói is elismerést kaptak.

                                                                           A támogatók

Kiss László a Kiss Cégcsoport tulajdonosa és Fehér János az FMS Controll Kft. ügyvezetője pedig az Országos Év Vállalkozója díjat vehetik át Budapesten.


A Magyar Népművészet és Közművelődés kategória díjazottja: Bíró Tibor fesztiváligazgató.

Három évtizede a film­szakmában dolgozik Miskolcon, 20 éve a CineMis Kft. ügy­vezetője. A mára legjelentősebb hazai fesztivál, az idén 13 éves CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál alapítója és igazgatója.

Magyar Képzőművészet kategóriában Merényi Dániel designer kapta a Prima Díjat.

A sikeres reklámgrafikusi pályát cserélte fel egy ritka kézműves hivatásra: Olaszországban a legjobb mesterektől kitanulta a bicikliváz-készítés tudományát. Külföldön is elismert, nevével fémjelzett egyedi munkáit acélból készíti szülővárosában (az egykori acélvárosban), Miskolcon.

Magyar Tudomány kategóriában Raisz Iván, a kémiai tudományok kandidátusa nyerte az elismerést.

A díjazott egyetemi oktató, hat évig a Miskolci Egyetem Fizikai Ké­miai Tanszékének vezetője volt. 1994 óta az ENVIROPHARM Kft. ügyvezetője, kutatási igazgatója. Számtalan szakmai elismerés és cím birtokosa, nevéhez több száz publikáció és szabadalom fűződik.

Közönségdíjas lett az Ózdi Művelődési Intézmények (ÓMI) Zenés Színháza.

2006 óta tehetsé­ges amatőr fiatalok alkotják, akiket a zene, a tánc és a színház varázsa hozott össze. A kezdetek után az ózdi közönség számára egész estés gálaműso­rokat adtak, majd egyre nagyobb kihívások kö­vetkeztek: nemrégiben nyerték el a B.-A.-Z. Megye Kultúrájáért kitüntető díjat.


Szombaton este volt a Vállalkozók Országos Szövetsége megyei szervezetének díjátadó gálaestje a Miskolci Nemzeti Színházban. Mint Ádám Imre, VOSZ Megyei elnöktől megtudtuk, ez a mai rendezvény a hetedik a sorban, és Demján Sándor alapítónak, a szakmai szervezeteknek, a VOSZ-nak, a támogatóknak köszönhetően, mára egy sikeres kulturális programmá vált Miskolcon is. Így lesz ez ma este is, hiszen a vendégek és a díjazottak izgalmas produkciókat láthatnak kiváló művészek interpretálásában.

Vastapsot kapott Regős Zsolt és kis csapata a Fráter kórus, akkor is amikor Varga Andrea színművésszel énekeltek közösen, de gyönyörű volt az Anna Karenina balett részlet is, és a Zemplén táncegyüttes pörgős bodrogközi lakodalmasa is vérpezsdítőre sikeredett.


A 2016. évi Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Prima Díj jelöltjei:

Magyar Tudomány kategória:

Csorba Csaba régész, muzeológus, levéltáros. Hallgató korától vett részt jelentős várásatásokon, ké­sőbb számtalan publikációja és joggal népszerű ismeret­terjesztő munkája jelent meg a témában. Egy évtizedig vezette a B.-A.-Z. Megyei Levéltárat, sok címert terve­zett, közöttük a miskolcit is.

Lombay Béla orvos, gyermekgyógyász. 45 évig dolgozott a B.-A.-Z. Megyei Kórházban. A gyermek­radiológia terén végzett jelentős tudományosfejlesztő munkát. 2002-ben a Miskolci Egyetem Egészségügyi Karának egyik alapítója, a Képalkotó Diagnosztikai Tanszék tanszékvezető professzora.

Raisz Iván a kémiai tudományok kandidátusa, egyetemi oktató, hat évig a Miskolci Egyetem Fizikai Ké­miai Tanszékének vezetője.

Magyar Népművészet és Közművelődés kategória:

Bíró Tibor fesztiváligazgató.

Az Ózdi Művelődési Intézmények (ÓMI) Zenés Színház
Zemplén Táncegyüttes

Zemplén Táncegyüttes másfél évtizede fogja össze Sátoraljaújhely lelkes amatőr táncosait. A Bokréta Alapfokú Művészeti Iskolában működnek: összegyűjtötték és műsorok formájában a közönség elé tárták szűkebb pátriájuk hagyományait. Rangos hazai, külföldi, sőt tengerentúli fesztiválok gyakori és igen eredményes résztvevői.

Magyar Képzőművészet kategória:


Bocsi Attila
formatervező

Bocsi Attila formatervező autodidaktaként kezdte, hamarosan 42 ország 134 résztvevője közül nyerte el Art Center College of Design ösztöndíját. Az Opel, a BMW, majd a Peugeot után egyenes út vezetett az autóformatervezés hazájába, Olaszországba.


Kovács Attila
cipészmester

Kovács Attila cipészmester édesapjától tanulta a szakmát. Folytatva a családi hagyományt, maradt a kaptafánál: máig hagyományos, kézműves cipők és csizmák készítésével foglalkozik. Munkáit számtalan jelentős szakmai elismeréssel jutalmazták, évről-évre kimagaslóan szerepel a wiesbadeni nemzetközi kézműves cipőkészítő bajnokságon.

Merényi Dániel
designer

Merényi Dániel designer a sikeres reklámgrafikusi pályát cserélte fel egy ritka kézműves hivatásra: Olaszországban a legjobb mesterektől kitanulta a bicikliváz-készítés tudományát. Külföldön is elismert, nevével fémjelzett egyedi munkáit acélból készíti szülővárosában (az egykori acélvárosban), Miskolcon.

Fotó: Vargha Tamás

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…