2024. 06. 12. szerda

Villő
1 EUR 395 HUF
1 GBP 469 HUF

Piacorientált képzés a húzóágazatok számára

A Megyeházán tartották szerdán a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Képzési Klaszter, avagy gyakorlatorientált ágazati szak- és felnőttképzési együttműködések a megye húzóágazataiban című projekt nyitórendezvényét. Köszöntőt mondott Török Dezső, a megyei közgyűlés elnöke.

Manapság már nem csak a jó papnak kell magát folyamatosan képezni – mint a közmondás tartja-, hanem a jó szakmunkásnak is, mivel folyamatosan változik az ipar részéről jelentkező munkaerőigény, illetve a szakmákon belül a technológia-fejlesztésekkel párhuzamosan szükség van a szaktudás felújítására. „Ezen kihívásokra a duális képzést alkalmazva, szervezett keretek közt adhatjuk a legjobb választ”- szólt a projekt fontosságáról a közgyűlés elnöke.  Kiemelte, hogy amíg egyik oldalról még mindig problémát okoz a munkanélküliség, addig számos ipari szakmában, vagy területen munkaerőhiány tapasztalható.

„A projekt keretében 100 százalékosan olyan képzések valósulnak meg, amelyekre az abban részt vevő ipari cégeknek szükségük van. Ennek köszönhetően a képzést sikeresen elvégzők biztos munkára számíthatnak”- foglalta össze a lényeget Török Dezső.

„A konkrét igényekre konkrét választ adunk a gyakorlatorientált képzési program keretében” – jellemezte a projektet Farkas Zoltánné, a konzorciumot vezető B.A.Z. Megyei Fejlesztési Ügynökség Kft. ügyvezetője. Arra társultak, hogy elhárítsák a húzóágazatokba tartozó partnercégek fejlődésének egyik akadályát. Egyúttal szeretnének követendő példát is mutatni az összefogásra.

Bihall Tamás, a BOKIK elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a megyére szabott speciális programból a lehető legtöbbet kell kihozni. A kamara, mint a szakképzés meghatározó szereplője törekszik arra, hogy a pályaorientáció során megmutassa egy-egy szakma szépségét. A duális képzés pedig a jövő szakemberellátásának fontos része, biztosítja a gyakorlatorientáltságot.

Kovács Cs. Tamás projektmenedzser ismertette a projekt részleteit, Gácsi Zoltán professzor a Miskolci Egyetem duális képzéssel kapcsolatos elkötelezettségéről szólt, Nowackiné Tóth Katalin, a Sanmina Magyarország Kft. képzésekkel kapcsolatos tapasztalatait ismertette. Összegzése szerint érdemes pályázni és hasonló projektekben részt venni.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Lemaradt a felszállásról
Lemaradt a londoni gépről egy román utas, akit az M4-es autóúton ellenőriztek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának járőrei. …