2024. 04. 23. kedd

Béla
1 EUR 394 HUF
1 GBP 457 HUF

Pénzügyi hét miskolci diákoknak

Összefogás a pénzügyi nevelés jegyében

A miskolci fiatalok pénzügyi kultúrájának fejlesztése érdekében összefogott a város és a Pénziránytű Alapítvány. Egy héten keresztül a helyi általános és középiskolások játékos, interaktív foglakozásokon ismerkednek a pénzügyekkel.
Magyarországon egyedülálló, hogy egy város ekkora figyelmet szenteljen a pénzügyi kultúra terjesztésének. A program megvalósítására Dr. Kriza Ákos polgármester a Pénziránytű Alapítványt kérte fel.
A pénzügyi ismeretek megszerzését már az iskolában el kell kezdeni, annak érdekében, hogy a fiatalok ésszerűen gazdálkodjanak, és megismerjék a pénz világát. A program keretében 2017. szeptember 25-28. között az Alapítvány szakemberei a város általános és középiskoláiban tartanak bemutató órákat, játékos, ismeretterjesztő foglalkozásokat.
A Magyar Nemzeti Bank támogatásával a magyar lakosság pénzügyi kultúrájára vonatkozóan az OECD ajánlások és módszertan alapján a Pénziránytű Alapítvány rendszeresen végez felméréseket, kutatásokat, amelyek arra hívják fel a figyelmet, hogy Magyarországon mind a lakosság pénzügyi ismereteit, mind pedig azok gyakorlati alkalmazását tekintve elmaradás tapasztalható a fejlett országokhoz képest. A kutatás eredményeit feldolgozó legújabb tanulmány élesen rámutat, hogy a fiatalok körében van egy pénzügyileg különösen sérülékeny csoport, amelyre oda kell figyelni. A fiatalok negyede tartozik az aggódó, de költekező kategóriába: ők gyakran szoronganak, mert pénzügyi problémákkal küzdenek, nincs megtakarításuk, költségvetést sem terveznek, de ahogy pénzhez jutnak, hajlamosak azt rögtön elkölteni. Mindez arra figyelmeztet, hogy fontos a fiatalok pénzügyi oktatása és nevelése.
Az eredmények fenntarthatósága érdekében a város iskoláinak lehetősége nyílik csatlakozni az Alapítvány iskolahálózatába, így hosszú távon is támogathatják a pénzügyi kultúra terjesztését. Az Iskolahálózat célja, hogy a hétköznapi helyzetekben jól használható, gyakorlatias pénzügyi ismereteket közvetítsen a tanárok, majd a diákok felé.
Szeptember 28-án a pénzügyi hetet egy szakmai nap zárja, ahol Banai Péter Benő államháztartásért felelős államtitkár egy bemutató órát tart a diákok számára az államháztartás és a költségvetés témájában, illetve a Pénziránytű Alapítvány tájékoztatót tart a pedagógusok számára.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek