2024. 07. 17. szerda

Endre, Elek
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

Pénzadomány az árvízkárosultaknak

A megyei önkormányzat árvízkárosultak számára juttatott pénzadományok fogadására elkülönített alszámláján 60 millió forint gyűlt össze, ebből 40 milliót a helyreállításra, újjáépítésre szorult házak tulajdonosai számára osztanak szét. Házanként 120 ezer forintot juttat a megyei önkormányzat a romok eltakarítására, ezzel segítve az összegyűlt pénzadományokból az újjáépítést. Házanként 120 ezer forintot kapnak közvetlenül a tulajdonosok, készpénzben. A döntést az alapján hozták, hogy általános gondként merült fel: a kormány által juttatott támogatás bontásra és törmelék-elszállításra nem fordítható (a települési önkormányzatok hozzájárulhatnak, ha tudnak és akarnak) – mondta dr. Ódor Ferenc, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közgyűlés elnöke, aki hozzátette: tisztában vagyunk azzal, hogy a 120 ezer forint nem fedezi a valós költségeket, de nyilván a kise segítség is jól jön az árvízkárosultaknak, még azoknak is, akiknek időközben már sikerült az építkezéshez megtisztítaniuk a portájukat a romoktól.
A tájékoztatón felvetődött: 284-ről folyamatosan nő a lakhatatlanná vált házak száma, mint ahogy a bejelentő települések száma is tizennégyről huszonhatra emelkedett. Ezzel a kormány is számolt, e célból különítették el 10 százalékát a támogatásnak, s a megyei önkormányzat adományszámláján is van még 10 házra való tartalék, hogy akit illet, szintén hozzájuthasson a 120 ezer forinthoz.
Az elnök beszámolt arról: a vízügy megkapta az engedélyt, elkezdhetik a rövidített közbeszerzési eljárást, s hamarosan kijavíthatják a védműveken keletkezett „lyukakat”. A magánházakra vonatkozóan a parlament pénteken elfogadott törvénye szerint 11 nap alatt le kell zajlania az ideiglenes engedélyeztetési eljárásnak, ugyanakkor szigorú kitétel, hogy ártérre engedély nem adható ki.

Amíg a megyei önkormányzat a bontást segíti, addig a kormány az önkormányzatokat

A kormány az árvíz sújtotta térségeknek nyújtandó újabb támogatásról döntött: kormánytisztviselők vesznek részt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a helyi önkormányzatok munkájában – jelentette be Nagy Anna kormányszóvivő. E szerint az állami szervek közösen működnek együtt az önkormányzatokkal, hogy minél szervezettebben haladjon az újjáépítési munka. Nagy Anna arról is beszámolt, hogy Pintér Sándor belügyminiszter pénteken aláírta az az Európai Szolidaritási Alaphoz benyújtandó pályázatot, amellyel 6 milliárd forint nyerhető el, amelyet az árvíz utáni helyzet rendezésére kívánnak fordítani.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek