2024. 04. 25. csütörtök

Márk
1 EUR 393 HUF
1 GBP 458 HUF

Pecsét a miskolctapolcai strandfejlesztésen

Minden elfogultság nélkül – de némi elfogódottsággal – kell mondanom, örömünnep ez a mai nap, amelyre mi tapolcaiak nyolc éve várunk. A Városháza ovális termében aláírták a miskolctapolcai strandfürdő fejlesztése első ütemének kivitelezési szerződését  és a munkaterület jövő heti átadása után, a munka is megkezdődik még az idén. A több mint 1,3 milliárd forintos beruházás az első ütem, amelyben nemzetközi versenyekre is alkalmas strandmedence épül lelátóval, kiszolgáló-épülettel és wellnessrészleggel, és 2014 augusztusában már a nagyérdemű is megmártózhat az első medencében.

A beruházás részleteiről sajtótájékoztatón számol be Dr. Kriza Ákos, Miskolc Megyei Jogú Város Polgármestere, Sebestyén László országgyűlési képviselő és Lengyel Katalin, a Miskolci Városfejlesztési Kft. ügyvezető igazgatója.
A sajtótájékoztatót követően Dr. Kriza Ákos, Miskolc Megyei Jogú Város Polgármestere, Peresztegi Imre, a ZÁÉV Zrt. vezérigazgatója és Szabó László, az MVSI ügyvezetője aláírta az építési szerződést.
 

Világversenyeknek is helyt adhatunk!

– 2005-ben zárták be a strandot, ez bizony nagyon régen volt. Mi már 2010-ben megkezdtük az előkészítő munkát, de bizony nem volt könnyű előrelépkedni egy perrel, jelzáloggal, elidegenítési tilalommal terhelt területen.Csak az engedélyes tervig eltelt 1,5 év. A tapolcai fejlesztésben most véget ért egy folyamat.

Milyen is lesz ez a fejlesztés? Voltak  akik a régi hangulatot szerették újrateremteni, vannak, aki futurisztikus wellnessközpontot álmodtak. Mi összehangoltuk ezt a két elképzelést, és a régi hangulatot a XXI. századi minőséggel ötvöztük, ezzel egy jövőbe mutató terv valósul meg.A most megépülő 50 méteres medence, amely téliesíthető is lesz egy fedéssel, a nemzetközi úszó és vízilabda szövetség normarendszere szerint valósul meg, így helyt adhatunk akár világversenyeknek is Tapolcán.

A következő végpont akkor lesz, amikor jövőre beleugrunk a medencébe, a harmadik pedig, ha az élményelemek is elkészülnek, terveink szerint 2016-ra – mondta Kriza Ákos a sajtótájékoztatón, majd így folytatta: Ez már a második strand, amit megépíthetünk, és ez mindenféle szempontból örömteli esemény, hiszen megteremtődik az alapja annak is, hogy Miskolc ismét fürdőváros legyen.
– hangsúlyozta a polgármester.

Sebestyén László
országgyűlési képviselő, a beruházás miniszteri biztosa: Komoly ünnep számunkra ez a mai nap. Az aláírás ünnepélyes pillanata feleleveníti mindannyiunkban az ifjúkori élményeket.Most azonban nem csupán egy strandról van szó, hanem egy turisztikai fejlesztés előszele ez a projekt, amivel elérjük, hogy nem egynapos élmény lesz Miskolctapolca, hanem attrakció, amely itt tartja a vendéget. Olyat építünk, amiről nemcsak mi, de a gyermekeink és az unokáink is azt mondják: ez rendben van! És oda járnak majd fürdeni – fogalmazott.

Greencity akkreditált beruházás

A beruházás lebonyolításáról Lengyel Katalin, a Városfejlesztési Kft. tájékoztatta a sajtó képviselőit. Az első ütemben a régi strand területén egy 50 x 25 méteres, 2,2 méter mély medence épül meg, megtartják a régi öltözők és a kupola szerkezetét, – hiszen ez fémjelzi a világban az egykori strandot – de új funkciókat kapnak. Az öltözőépület felső szintjén zöld-tetős napozókertet alakítanak ki, és ehhez kapcsolódik majd a nyolcszáz férőhelyes lelátó, az alsó szintjén pedig büfésor lesz, amely nemcsak a strand vendégeit szolgálja majd ki, hanem a Hejő part felé is nyitva lesz. A medence túloldalán mesterséges dombra lesz, így nem vesznek el zöldfelületet a gépészetnek sem, hiszen az a domb alatt épül meg. Ez az első Green City akkreditációval rendelkező terv, és a kivitelezést is akkreditálni fogják.

Megmarad az Aradi sétány is, – ahogy azt a lakosság is kérte – de természetesen a régi gyerekstrand területe, amely majd a következő fejlesztés része lesz, szervesen kapcsolódik a mostani addigra már megépült beruházáshoz, nem vágja ketté a projektet.
Legalább ilyen nagy várakozás előzi meg a  beruházás további két tervezett ütemét is. Erről Kriza Ákos elmondta, vannak engedélyes tervek, de ha azt úgy megépítenék,akkor a fenntarthatóság, gazdaságosság megkérdőjeleződhetne, ezért áttervezik. Ennek ellenére tartható lesz az az elképzelésük, hogy az első ütemet közvetlenül kövesse a második, majd a harmadik, és 2016-ra a mostani fejlesztéssel szemben lévő, jelenleg üres területen élménymedencékkel és látványelemekkel tovább bővüljön a fürdő. Ez így közel ötmilliárdos fejlesztése lesz Miskolctapolcának, amelyhez infrastruktúra fejlesztések is társulnak majd.
Peresztegi Imre, a kivitelező ZÁÉV Zrt.vezérigazgatója a lakosság türelmét és megértését kérte a sajtón keresztül is, hiszen egy ekkora volumenű munka egy lakóterület közepén bizony zajjal, és némi felfordulással jár.
Mint tapolcai, – igaz csak a saját nevemben – csak azt mondhatom, ez legyen a legnagyobb bajunk, ha a település közepén ez a hét és fél hektáros terület ilyen funkciókkal beépül végre, akkor ezt a kis zajt, majd csak elviseljük valahogy…

Orosz B. Erika
Fotó: Juhász Ákos-minap

 


Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek