2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Összegeztek a Polgárőrök

A Borsod – Abaúj – Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség 2014 évben végzett munkájáról

A polgárőrök országosan, és megyénkben is az állampolgárok életének, testi épségének, vagyonának és biztonságérzetének védelme, valamint az egyének és közösségek életminőségének javítása érdekében az elmúlt két évtized eredményeit megőrizve, törvényesen, javuló szakmai együttműködés és felügyelet mellett, hatékonyan tevékenykedtek 2014-ben is.
Folyamatosan bizonyítjuk, hogy a polgárőr olyan állampolgár, aki önként, térítés nélkül, szervezeti keretek közt, törvényi felhatalmazással, általánosított legjobb gyakorlattal tesz a közjóért, többek közt és elsősorban eredendő szándékkal a közrend, közbiztonság megszilárdításáért, fenntartásáért, a szűkebb és tágabb környezetének biztonságáért.
A polgárőrség 2014-ben ismét sikeres volt, társadalmi megítélése tovább javult, egész évben aktívan működtek a polgárőrök. A szakmai tevékenysége is új alapokra helyeződött, melynek eredményeként a rendőrséggel közös képzés, közös programok és folyamatos járőrszolgálat jelentősen hozzájárult megyénk kiegyensúlyozott közbiztonságához.

2014. évi feladatok és végrehajtásuk

A Borsod – Abaúj – Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség elnöksége az alábbi feladatokat határozta meg mozgalmunk számára 2014. évre, mely feladat meghatározás összhangban volt az Országos Polgárőr Szövetség 2014. évi feladattervével.
A polgárőr egyesületek kiemelten kezeljék és szervezzék a kistelepüléseken és a nagyvárosokban a bűnmegelőzést, a közterületek biztonságának védelmét.
A „Tiszteletet az éveknek, biztonságot az idősöknek” program (az idős, beteg, egyedül élő emberek bűnügyi veszélyeztetettsége, polgárőri karitatív tevékenység, szociális lehetőségek, technikai védelem, élőerős védelem) széleskörű bevezetése, szervezése, végrehajtása, a már működő programok megerősítése és végrehajtásuk folytatása.

A Szomszédok Egymásért Mozgalom (SZEM) program újraélesztése, szélesítése

A Belügyminiszter úr kezdeményezésére – az ORFK kiemelt támogatásával – hirdette meg az OPSZ Magyarország 100 településén a közbiztonság erősítésére és a lakosság biztonságérzetének javítására a 100×100 BIZTONSÁG című, a polgárőrség kiemelt bűnmegelőzési mintaprogramját. Ez a program kibővítésre került 250×100 Biztonság programra.

A program megindítását az indokolta, hogy nagyobb hangsúlyt fektessünk az átlagtól eltérő közbiztonsági kihívásokkal rendelkező 250 településen az erők-eszközök koncentrálására és az együttműködés hatékonyságának növelésére. Megyénkből e programba első körben Rudabánya, Sajókaza, Taktakenéz, Taktaszada és Vilmány került be, majd az új programba Alsóvadász, Arló, Ároktő, Csernely, Múcsony, Szentistván, Ónod, Taktaharkány, Kesznyéten, Köröm, Prügy, Ormosbánya. Az érintett települések önkormányzatainak és polgárőr egyesületeinek figyelmét ráirányítottuk a közbiztonsági problémák hatékonyabb kezelésére. Az eddig eltelt időszak eredményeit vizsgálva megállapítható, hogy mérhetően javult az önkormányzatok, a polgárőrség és a rendőrség együttműködésének koordinálása, hatékonysága. Ezen polgárőr egyesületek külön támogatásban is részesültek.

Az elmúlt év eredményei is kifejezésre juttatták, hogy az egyesületeinkben megerősödött a minőségi, szituációs bűnmegelőzés feltételrendszere, amely gyakorlati tapasztalatok alapján bizonyítottan alkalmas a rendvédelmi szervek, az önkormányzatok bűnmegelőzési tevékenységének segítésére és a lakosság megrendült szubjektív biztonságérzetének helyreállítására, erősítésére.

Legfőbb célkitűzéseink között szerepelt, hogy a polgárőr egyesületek kiemelt figyelmet fordítsanak a környezet és természetvédelemre. Ennek érdekében kiemelt környezetvédelmi akciót szerveztünk az Aggteleki Nemzeti Park területén és a kiemelt üdülő övezetekben (Bogács, Mezőkövesd, Sárospatak stb.)

Elindítottuk a Szomszédok Egymásért Mozgalmat. Vannak eredményes kezdeményezések, de ebben a bűnmegelőzési formában nagyon sok lehetőség van.

Bűnmegelőzési tevékenység, akciókban, akciósorozatokban való részvétel, biztosítási feladatok:

Az egyesületeink szolgálati ütemterv szerint végzik a bűnmegelőzési tevékenységüket, melynek keretében a helyi településen járőröznek, akciókban vesznek részt, felvigyázzák a helyi közrendet, közbiztonságot.
2014. évben 973 435 órában végeztek járőr szolgálatot, ebből közterületi szolgálat 679 075 óra, külterületi szolgálat 66 747 óra, lovas szolgálat 3 272 óra
Rendőrséggel együtt végzett bűnmegelőzési, közlekedési és határrendészeti szolgálat: illetve közlekedésbiztonsági ellenőrzés: 25 029 óra.
Rendezvénybiztosításban 144 312 órát töltöttek.
13 esetben vettek részt egyesületeink eltűnt személyek felkutatásában, a megyében.

2014. évben is meghirdette a megyei szövetség – csatlakozva az országos felhíváshoz – szeptember 1- és október 15 között a „Bűnmegelőzési Hónapot” – melynek keretében polgárőreink az iskoláknál teljesítettek szolgálatot, valamint 27 iskolában tartottunk a diákoknak előadást a polgárőrségről, a drogmegelőzésről, az ifjúság elleni bűncselekmények megelőzéséről, közösen a BAZ Megyei Rendőr-főkapitányság és a Rendőrkapitányságok képviselőivel.
A „Bűnmegelőzési Hónap keretében polgárőreink több mint 55 ezer óra szolgálatot teljesítettek.

Ugyancsak akciót szerveztünk a „Nyári idegenforgalmi idényre”, és az idegenforgalmi övezetekben tevékenykedő polgárőr egyesületeink (Mezőkövesd, Bogács, Miskolc, Sátoraljaújhely, Aggtelek, Tarcal, Tálya, Mád) jelentős mértékben hozzájárultak e régiókban a biztonsághoz. A Bogácsi Termálfürdővel kötött együttműködés keretében heti váltásban a nyári idény alatt a megye polgárőr egyesületei adtak szolgálatot a fürdő területén, és ennek fejében a szolgálatot ellátó polgárőrök családtagjainak nyaralási lehetőséget biztosítottak. Az akció annyira sikeres volt, hogy a Termálfürdő vezetése ez évben is folytatni akarja ezt a gyakorlatot, és nyaralási lehetőséget.

Ugyancsak akciót szerveztünk „Mindenszentek” alkalmával a temetők felügyeletére, a temetők környékén a biztonság fokozására. Ebbe az akciónkba valamennyi polgárőr egyesületünk bekapcsolódott, és munkájuknak is köszönhető, hogy a megyében, ezen időszakban a temetőkben nem történt semmilyen rendkívüli esemény.
Az év végi csúcsforgalmi időszakra a nagy bevásárló centrumokban szerveztünk polgárőr szolgálatot Miskolcon, Kazincbarcikán, Ózdon.

A Magyar Posta Rt. BAZ megyei postakirendeltségeivel kötött együttműködési megállapodás alapján folyamatosan felügyelik egyesületeink a településen lévő postákat, a kézbesítőket.
A Kelet-Magyarországi Postaigazgatóság kérésére a november-december havi fokozott időszakban kézbesítő kiséréssel több tízezer órában járultunk hozzá a postai dolgozók biztonságérzetének fokozásához, és ezen időszak alatt kézbesítőt nem ért atrocitás.

Polgárőreink szolgálatteljesítésük során 268 elfogásban működtek közre, tettenérés 328 esetben, eltűnt személy felkutatása 13 esetben, segítségnyújtás 510 esetben és 19 418 bejelentést tettek a rendőrség, környezetvédelem és önkormányzat felé

Tagság, létszám, új egyesületek alakulása

A megyei szövetséghez tartozó egyesületek száma: 204 egyesület létszám: 5478 fő
2014-ban 5 polgárőr egyesület szűnt meg: Berzék, Lázbérc, Ormosbánya, Hernádvécse, Farkaslyuk, valamint vannak úgynevezett alvó egyesületek, mint Dámóc, Kiskinizs, Borsodivánka, Hollóháza, Hét. Itt a cél, hogy ezeket az egyesületek újra aktivizáljuk.
2014-ban alakult egyesületek száma 6: Cigánd, Nekézseny, Vizsoly, Királd, Ózd-Gömöri PE, Háromhuta,

Összegzés.

Megyénk polgárőr mozgalmának sikeressége elvitathatatlan, a megyénkben végzett polgárőr tevékenységet társadalmi megbecsülés övezi, polgáraink szeretik és tisztelik a polgárőröket.

A BAZ Megyei Polgárőr Egyesületek és a Megyei Szövetség hosszú távú stratégiájának következetes betartásának és végrehajtásának végén folyamatos fejlődést ért el.
A polgárőrség kedvező társadalmi megítéléséhez jelentősen hozzájárult az is, hogy a polgárőrök fegyelmezetten, lelkesen és egyre szakszerűbben vettek részt a közrend, közbiztonság megszilárdításában, a lakosság biztonságérzetének javításában.

Az Országos Polgárőr Szövetség a 2015-ös évet a „Polgárőroktatás és-képzés évének nyilvánította, és ehhez csatlakozunk. Fő célkitűzésünk között ez a minősítés jelzi, hogy hatékonyabban kívánunk segíteni az alap-, tovább, és vezetőképzés fejlesztését, kiterjesztését és hatékonyságát.

•    Folytatjuk és bővítjük a Tiszteletet az éveknek, biztonságot az idősöknek programunkat.
•    Kiemelt programunk továbbra is a 250×100 Biztonság program, és ebbe a programba megyénkből 17 település vesz részt.
•    Egy iskola- egy polgárőr program, kiegészítve, a középiskolások részére lehetőséget adó 50 óra közösségi szolgálatra.
•    „Húsvéti Polgárőr Napok „bűnmegelőzési, gyermek- és ifjúságvédelmi akciósorozat.
•    „Őszi Baleset- és Bűnmegelőzési Hónap „keretében az iskolakezdés bűnmegelőzési és közlekedésbiztonsági feladataiban való részvétel.
•    Mindenszentek és Halottak Napja „időszakban a temetők rendjének felügyelete
•    Karácsonyi Bűnmegelőzési Napok „alkalmával a bevásárló központok, piacok, vásárok, vásárcsarnokok körzetének fokozott ellenőrzése.
•    Kiemelt üdülőkörzetekben a rendőrség koordinációja alapján, az idegenforgalmi idény fokozottabb felügyelete (Bogács, Mezőkövesd, Tokaj, Sárospatak, Hegyalja stb.)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…