2024. 06. 26. szerda

János, Pál
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF
Orosz stáb forgatott a Nagykönyvtárban

Orosz stáb forgatott a Nagykönyvtárban

Orosz stáb forgatott a Nagykönyvtárban2009.08.19-től négy napon át a Sárospataki Református Kollégium Tudományos Gyűjteményében az Orosz Federáció Kulturális Minisztériumának megbízásából a világhírű orosz filmrendező, Igor Romanovszkij dokumentumfilmet forgatott háromtagú stábjával a 2006-ban visszaszolgáltatott sárospataki könyvekről…

 
A film egy tíz részből álló „Trófeák”című sorozat egyike, ami a miénkhez hasonló restitúciós esetekről szól és különböző kelet-európai országokban játszódik.
A film forgatása alatt Dr. Hörcsik Richárd, Sárospatak polgármestere és Dr. Dienes Dénes, a Tudományos Gyűjtemény igazgatója mély, személyes érzelmeiket is kifejezték a sárospataki könyvek visszaadásával kapcsolatban, amire a filmrendező nem utolsó sorban kíváncsi volt.
Igor Romanovszkij az eltűnt, kézzel írott lengyel bibliára is nagy hangsúlyt fektetett a filmjében és megígérte, hogy mindent megtesz, hogy az minél hamarabb visszakerüljön Sárospatakra. Dr. Hörcsik Richárd információi szerint az egyedülálló ritka példány jelenleg a Moszkvai Központi Könyvtárban található a Gutenbergi bibliával együtt. Az utóbbival a filmrendező a sorozat első részeiben foglalkozik. A korábbi dokumentumfilmjeivel már sikerült segíteni a német, orosz és más államoknak, amiért többször ki is tüntették. A pályafutása során sok államfővel, pl. Leonyid Brezsnyevvel, Mihail Gorbacsovval, Richard Nixonnal stb. is nagy portréfilmet készített.
Mint filmrendező, Igor Romanovszkij nagyon büszke volt arra, hogy a patinás Sárospataki Kollégium falai között forgathatott végre, és háláját fejezte ki Dr. Hörcsik Richárdnak, Dr. Dienes Dénesnek és Vozdvizsenszkij Vagyim tanárnak baráti közreműködésükért.
A filmet, miután elkészül, itt akarja a tisztelt sárospataki közönség előtt bemutatni és átadni ajándékba egy másolatát a Sárospataki Református Kollégium Tudományos Gyűjteményének.

Immár 2 éve, hogy visszahozták a könyveket Sárospatakra. Azóta a figyelem középpontjába kerültek nemcsak a visszahozott könyvek, hanem maga Sárospatak is. A könyvekkel kapcsolatosan másodszor érkezik egy TV-s stáb Oroszországból, hogy felvegye a könyvek sorsát, hogyan érkeztek ide, s azóta mi történt velük – kommentálja Dr.Hörcsik Richárd polgármester a filmesek érkezéséről…

Orosz stáb forgatott a NagykönyvtárbanNagyon fontos, hogy a könyvek mellett Sárospatakról is készítenek filmet és interjúkat. Külön érdekességnek tartom, hogy a stáb fölvette pl. az augusztus 20-ai ünnepségünket. Számunkra ez egy lehetőség, hogy ingyen reklámként elviszik a hírünket Oroszországba, ahol levetítve fontos, hogy ez a film, ne csak a könyvek vissza hozataláról, hanem Sárospatakról, Anasztázia városáról is szóljon. Reméljük, hogy ezzel városunk jó hírét elviszik szerte Oroszországba.

Szintén nagyon fontos, hogy ami a könyvek vissza hozatala kapcsán megfogalmazódott 2 éve Moszkvában – az un. sárospataki dialógus – ennek a továbbfolytatásában támogatást kapjunk, elsősorban azon civil szervezetektől, egyházaktól, akik fontosnak tartják ezt, hogy újítsuk meg, mind kulturális, mind gazdasági téren a magyar-orosz kapcsolatokat.
A könyvek kapcsán adódik a helyszín, Sárospatak. Mi, Sárospatak város önkormányzata – ahogy korábban is elmondtam – szeretnénk vállalni ennek a házigazda szerepét és reméljük, hogy meghallgatásra talál, nemcsak a magyar, hanem az orosz kormánynál is. Ebbe a kezdeményezésbe szeretnénk bevonni a civil és kulturális szervezetek mellett az egyházakat is, történetesen az orosz-ortodox egyházat.

Igor Romanovszkij elmondta – már 5 éve egy sorozathoz forgatunk különböző helyeken filmeket, azokról a nemzeti értékekről, amelyeket annak idején, a háború során elvittek különböző országokból, pl. az itteni könyvekről, amelyeket 2006-ban visszaszolgáltattak.
A filmjeim olyan értékekről szólnak, mint pl. Gutenbergi Bibliáról, amiről szintén folytak viták és a mai napig nincs visszaszolgálva hazájának. Forgattunk filmet olyan festményekről, amelyeket egyszerűen már nem lehetett elmozdítani, ezért Németország olyan értékeket, olyan képeket kapott cserébe Oroszországtól, amelyek mondhatjuk, hogy tudták kárpótolni tudták.
A filmet, amit forgatunk, a végén szeretnénk a városnak odaajándékozni. Tegnap, amikor találkoztunk Sárospatak Város polgármesterével dr. Hörcsik Richárddal, arról is tárgyaltunk, hogy miután ez a film elkészült, be is mutatnánk, hogy az itteni közönség is megnézhesse. Arról is beszéltünk, hogy egyfajta fesztivált is elindíthatnánk közösen, ami, olyan nemzeti, közös értékekről szólna, ami érdekes lehetne nemcsak az orosz, magyar közönségnek, hanem az egész európai TV nézőknek

 

Orosz stáb forgatott a Nagykönyvtárban Orosz stáb forgatott a Nagykönyvtárban Orosz stáb forgatott a Nagykönyvtárban
 Igor Romanovszkij  Vozdvizsenszkij Vagyim  Dr. Hörcsik Richárd

Cziczer Katalin

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek