2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Óriási elvárásokat támaszt Miskolc az új színházi ügyvezető, Kiss Csaba felé

Megszületett a döntés: Kiss Csaba rendező a Miskolci Nemzeti Színház Kft. új ügyvezetője Sajtóközlemény

Rendkívüli ülésen döntött Miskolc MJV képviselő-testülete a Miskolci Nemzeti Színház Nonprofit Kft. ügyvezetőjének, felügyelőbizottsági tagjainak és könyvvizsgálójának megválasztásáról. A kiírt pályázatra Kiss Csaba rendező, drámaíró, dramaturg és Koltay Gábor filmrendező jelentkezett, a posztot végül a képviselőtestület döntése értelmében Kiss Csaba nyerte el.

Miskolc MJV közgyűlése 2011. novemberében pályázatot írt ki a Miskolci Nemzeti Színház Kft. ügyvezetői posztjára. Ezt követően demokratikus és átlátható módon, az összes érintett meghallgatásával egyeztetések zajlottak a két jelölt személyes részvételével. Végül az önkormányzat január 31-i ülésén a két pályázó munkája közül Kiss Csaba terveit támogatta.

A pályázati eljárás – az utóbbi idők színházi botrányait elkerülve – békésen, szakmai szempontok mentén zajlott. A nyertes csapat 2012. június 1-én veszi át az igazgatást a Miskolci Nemzeti Színházat kilenc évig irányító Halasi Imrétől.

A közgyűlés döntött arról is, hogy a Miskolci Nemzeti Színház nem költségvetési szervként működik tovább, és jóváhagyták a képviselők az új előadó-művészeti feladatot ellátó nonprofit gazdasági társaság alapító okiratát is.

A közgyűlés szavazatai alapján Kiss Csaba kapta meg a felhatalmazást, hogy a miskolciak kulturális igényeit értve és megértve, országosan is nívós, közönségbarát teátrumot szervezzen. Elvárás vele szemben, hogy minden miskolci lakos számára szerethető, polgárbarát, látogatott és elismert színházat működtessen városunkban.

Kiss Csaba a miskolci kulturális élet újjászervezésére kapott esélyt.

A Kiss Csaba felé támasztott elvárások nagyok: egy látogatott, botrányoktól mentes, polgárbarát színház működtetése embert próbáló feladat, de közel sem lehetetlen.

A miskolciak nevében eredményes munkát kívánunk!

Háttér

Kiss Csaba Jászai Mari-díjas rendező és József Attila-díjas drámaíró pályázatának legfőbb különlegessége, hogy öt állandó rendezőre és két dramaturgra épül, zenei vezetőként pedig Silló Istvánt jelöli meg. Kiss Csaba – bár egyszemélyi felelős vezetője a színháznak – a döntés előkészítésben kiemelt szerepet szán a rendezőket, zenei vezetőt és a dramaturgokat tömörítő Művészi Tanácsnak. Ez a felállás újdonság a magyar színházak rendszerváltás utáni történetében.

A város számára fontos, hogy ezzel elismert, fiatal és középkorú alkotókból álló állandó gárdát köt Miskolchoz. A színház új vezetésének amellett, hogy jó munkakapcsolata van a „Bartók+…” Miskolci Nemzetközi Operafesztivál művészeti vezetőjével, Kesselyák Gergellyel is, két további, a város hírnevét emelő fesztiválra van konkrét programja. A pályamunka garancia arra, hogy minden műfajban, minden közönségréteg számára változatos és minőségi előadások szülessenek. A Miskolci Nemzeti Színház ezáltal tud meghatározó szerepet játszani a város szellemi és társadalmi életében.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…