2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

ÖNHIKI nélkül maradt Tokaj

Tokaj város önkormányzata – mint minden évben – ezúttal is beadta a pályázatát az ÖNHIKI-re, szakmai nyelven az önhibájukon kívül hátrányos helyzetben levő települési önkormányzatok  kiegészítő támogatására, melyet az idén – egyenlőre magyarázat nélkül – elutasítottak.

 

A pályázatot még a Bajnai Kormány írta ki olyan feltételekkel, amelyet szinte nem lehetett teljesíteni, azzal a szándékkal, hogy az agyon nyomorgatott önkormányzatokon tovább húzza a nadrágszíjat.  Nem véletlen , hogy a teljesen elszegényedett B-A-Z megyéből az előző évektől eltérően (115-120  település részesült támogatásban)  az idén csak 65-en nyertek.

Tokaj város főleg az állami közfeladatok ellátásara az  általános iskola, a szociális intézmények működtetésére 57 millió Ft-ot kért, amelyből az Államkincstár 33 millió Ft-ot szakmailag elismert. Furcsa eset, mikor a szakma valamiről azt állítja, hogy ennyi, majd mások ezt lenullázzák.

Az Önkormányzatok, amelyeknek döntő többsége lerongyolódott, nem számíthatnak arra, amire a bankok, akik búsás nyereséget számolhattak el még a válság mélypontján is, Őket a rendszerváltás után többször konszolidálták- mondván a bankrendszernek stabilnak kell lennie.

Csak Orbán Viktor kormánya merte megtenni, hogy – a válságra tekintettel – bevezették a bankadót a kilábalásig, maximum három évig. Az önkormányzatok, akik magukon viselik a helyi társadalom súlyát, gondját és panaszát soha nem részesülhettek ilyen juttatásban, pedig létük és stabilitásuk legalább annyira fontos az államnak, mint a bankok.

Sok kormányzati ember, a Bajnai Kormány idején azt mondta, hogy az Önkormányzatok pazarlóak. Nem véletlen, hogy mondták, hiszen akik ilyen kritikát alkottak, azok a Fővárosi Önkormányzat szennyeséből indultak ki, lévén Ők is budapesti polgárok. Ezeknek a sommás fogalom-gyárosoknak fogalmuk nincs a falvak és a kisvárosok gazdálkodásáról, csak kijelentettek és egyben adták is a verdiktet.

Ha csak Tokajból indulunk ki, ennek az lett az eredménye, hogy az állami támogatás nem elégséges a bérekre és szociális segélyekre. Sajnos azoknak a bérére sem, akik állami közfeladatot látnak el. Okmányirodai dolgozók, Területi Építésügyi, Gyámügyi dolgozók stb. A Gyurcsány-Bajnai Kormány „önkéntesen” erőszakolta a társulási formákat, amikre Ők adtak kevesebb normatívát, mint amit ígértek. Vagyis nagy hum-buk az egész.

Az Önkormányzatok akik majdnem két évtizede nem kaptak a dologi kiadásokra, csak jóval a közszolgáltatók áremelései alatti normatívákat, vagy ahol az állami támogatás a bér és a szociális segély alá süllyedtek, pedig már minden takarékossági lehetőséget kihasználtak, képtelenek a további működésre. Hisszük és várjuk az új kormánytól, hogy virágzó ország mellé, virágzó önkormányzatokat is akar. Tisztában vagyunk azzal, hogy a törvénykezési dömpingben számos törvényt azonnal meg kellett változtatniuk, mert az élet nem mehetett tovább úgy mint a választások előtt. Tudjuk, hogy az államháztartási hiányt 3,8 %-on kell tartani, de mi is kérünk egy kis levegőt.

Májer János

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek