2024. 06. 23. vasárnap

Zoltán
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF

OKTÓBER 10.: 10. ÚJ VILLAMOS!

KÖZLEKEDÉSTÖRTÉNETI SIKER KÜSZÖBÉN MISKOLC

 A „Miskolc városi villamosvasút fejlesztése” nagyprojekt, ezzel a város közösségi közlekedése október 10-én újabb, jelentős állomásához érkezett: forgalomba állt a tizedik új villamos, a 609-es pályaszámú.
10 új villamos az utasokért
Az első két villamos 2014. január és február hónapban állt forgalomba, a következő három teljesen alacsonypadlós, légkondicionált, modern szerelvény forgalomba adása júniusban történt meg. Ezt követően a múlt héten újabb kettő, ezen a héten pedig további három új villamos indult el menetrend szerint.
Közlekedéstörténeti siker
A 10 darabos járműszám lehetővé teszi, hogy vasárnap, a munkaszüneti napi menetrend szerint csak és kizárólag új Skoda villamosok legyenek forgalomban Miskolcon. Először a város történetében a menetrend szerinti villamos közlekedést teljesen új, a város igényei szerint megépített villamosokkal láthatják el. Amennyiben a 10 új, forgalomban lévő villamos közül egy is valamilyen oknál fogva nem tud kifutni október 12-én reggel, akkor az MVK Zrt. pótolni fogja azt más típusúval. De inkább az első változatra készül a közlekedési vállalat. Vagyis 2014. október 12-én az MVK Zrt. a vasárnapi villamosközlekedést csak új Skoda villamosokkal biztosítja.
Közlekedjünk körültekintően…
… avagy az okokról szólva. A közlekedéstörténeti siker, de még inkább minden közlekedő biztonsága érdekében kérjük, hogy körültekintően közlekedjenek, főleg azokon a részeken, ahol az útpálya a villamospályát keresztezi. Az elmúlt időszakban történt több olyan baleset is a villamospályán, amely elkerülhető lett volna, ha a járművezető megfelelő körültekintéssel közlekedik. A baleset miatt viszont a villamosokat teljes felülvizsgálat és javítás után lehet kiengedni ismét forgalomba, amely akár napokat is igénybe vehet. Kérjük, a villamospályát keresztezve közlekedjenek fokozott figyelemmel, kanyarodás előtt nézzenek bele a visszapillantó tükörbe is.
Valós idejű információk a megállókban, okostelefonokon és az interneten is
Az októberben forgalomba állt villamosok már fel vannak szerelve azzal a fedélzeti számítógéppel is, amely percre pontosan meg tudja határozni a jármű helyzetét, ezáltal percre pontos forgalmi tájékoztatást nyújt az utazóközönség számára a megállóhelyi kijelzőkön, az internetes útvonaltervezőben (mvkzrt.hu/valosidoben) és a TransIT menetrend: MVK Zrt. nevű android mobilalkalmazásban is.
Előny a villamosnál
Ez a fedélzeti számítógép képes arra, hogy „előnyben részesítse” a szerelvényt egy un. intelligens fázissorrend módosítással. Ez azt jelenti, hogy a rendszer elengedi a villamost úgy, hogy a gyalog vagy személyautóval közlekedők részére a jelzőlámpa pirosra vált, a villamos pedig „előnyben részesül”, zöld utat kap. Ezt a villamosvonal mentén 16 jelzőlámpás kereszteződésben tudja biztosítani a rendszer azoknak a járműveknek, amelyekben már ez a rendszer működik – vagyis a múlt héten forgalomba állt 605-ös, 607-es és az ezen a héten utasokat szállító 608-as és 606-os pályaszámú villamosnál.
Háttér
A pályaépítés és a megállók megújulása után az érkező és forgalomba álló új villamosok jelképezik a Zöld Nyíl Projekt, Miskolc város és a Miskolc Városi Közlekedési Zrt. közös sikerét.
Megérkezésük után a villamosoknak többek között 2×250 km futáspróbát, valamint a Nemzeti Közlekedési Hatóság által előírt darabvizsgálatokat kell teljesíteniük. Ezt követően kerül beszerelésre az integrált utastájékoztatási rendszert működtető fedélzeti számítógép is, amellyel a villamosokat forgalomba bocsátja a közlekedési vállalat.
Várhatóan még ebben az évben, a tervezettnél korábban megérkezik mind a 31 új villamosa Miskolcnak, így már idén teljes lehet az az új villamosflotta, amely leváltja a régit. A Közlekedési Operatív Program keretében megvalósuló „Miskolc városi villamosvasút fejlesztése” című projekt összköltsége 37.658.167.000 Ft, amely 33.707.373.000 Ft összegű támogatással valósul meg, az Európai Unió és az Európai Kohéziós Alap társfinanszírozásával.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Irodalmi Éjszakát rendez a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár (Miskolc, Mindszent tér 2.). 2024. június 28-án, pénteken 18-24 óra között. A szervez…