2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
Nyilvánosságra hozták az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat

Nyilvánosságra hozták az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat

Nyilvánosságra hozták az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokatNyilvánosságra hozták az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat csütörtök este a www.felvi.hu portálon, ezzel mintegy 127.500 jelentkező továbbtanulásáról született döntés. Első körben mintegy 94 ezren nyertek felvételt. A felsőoktatási intézményekbe való bejutáshoz az idén sem kellett sehol sem a maximális 480 pontot elérni.

A legmagasabb pontszám 469 volt, ennyivel juthattak be a hallgatók a Budapesti Corvinus Egyetem nemzetközi gazdálkodás szakára, a második legmagasabb pont szintén itt volt, 462 ponttal lehetett a nemzetközi tanulmányok szakra bekerülni – tudta meg az MTI az Oktatási Hivatal elnökétől.
 
Bakonyi László elmondta, hogy magasak voltak a pontszámok az orvosi képzésben, ahol intézménytől függően 421 és 432 pont közötti eredményt kellett hozni. A jogászképzésben 408 és 426 között alakultak a pontszámok, magasabban, mint tavaly.

A fővárosban, a Millenárison a kánikulai meleg ellenére is sokan várták a pontszámok megjelenését. Az adatsor Hiller István oktatási miniszter gombnyomására indult el és kezdett futni a kivetítőn csütörtök este nyolc órakor.

Azok a jelentkezők, akik a jelentkezési lapjukon mobiltelefonszámukkal és hozzájárulásukkal erre engedélyt adtak, még csütörtökön sms-ben is értesítést kapnak.

Az idén 127.500 diák jelentkezett egyetemekre és főiskolákra, a tavalyi 96 ezerrel szemben, s közülük első körben mintegy 94 ezren kerültek be az intézményekbe, ezen belül államilag finanszírozott képzésre 66 ezren.

Nem sokkal a felsőoktatási felvételi ponthatárok csütörtök esti kihirdetése után a www.felvi.hu weboldal elérhetetlenné vált – jelezték többen az MTI-nek.

 

/MTI/

 

***


PONTHATÁROK ÉS PÓTFELVÉTELIK A MISKOLCI EGYETEMEN


A július 23-án közzétett ponthatárok szerint a tavalyihoz képest nőtt a Miskolci Egyetemre felvettek száma; nőtt az intézményt első helyen megjelölők száma; nőtt a mesterképzésre jelentkezők száma is – ezek a ponthúzás másnapjának első értékelései szerinti legfőbb jellemzői a Miskolci Egyetem szeptemberben kezdődő képzéseire való felvételinek.

„A tavalyihoz képest 13 ezerrel több gólya érkezhet az egyetemekre, főiskolákra szeptemberben, ugyanis 2009-ben a felvettek száma 94 ezer fölé emelkedett. A bejutottak aránya csökkent 2008-hoz képest: míg tavaly a jelentkezők 83,6 százaléka jutott be a felsőoktatásba, 2009-ben mindez 74 százalékuknak sikerült. Az elmúlt évek jelentkezői létszámcsökkenése 2009-ben nem folytatódott tovább, a felsőoktatásba jelentkezők létszáma mintegy 30 százalékkal megnövekedett, a tavalyi 96 968 jelentkezőhöz képest idén 127 298-an nyújtották be felvételi kérelmüket valamely felsőoktatási intézménybe. A létszámnövekedés nagyrészt a mesterszakos képzésekre jelentkezőknek köszönhető, akiknek száma a 2008-as évhez képest megháromszorozódott, valamint idén végzett több mintegy 11 ezer nyelvi előkészítő évfolyamra járó, ötéves középiskolai képzésben részesült fiatal. A megnövekedett jelentkezői létszám eredményeként élesebb lett a verseny. A felvettek száma 13 ezer fővel nőtt meg a tavalyi évhez képest: 2008-ban a jelentkezők 83,6 százaléka sikeresen bejutott a felsőoktatásba, 2009-ben mindez 74 százalékuknak sikerülhetett.” – olvasható a Felvi.hu július 23-án közzétett első értékelő összegzésében.

Ezen országos adatok közepette a július 23-án megállapított ponthatárok alapján 3429 a Miskolci Egyetemre összesen felvett hallgatók száma ­– a tavalyihoz képest ez csaknem 500 fővel több (2008-ban 2950 volt).  Ez a csaknem 16 százalékos növekedés a jelentkezési adatok emelkedésének tükrében azt mutatja, hogy a felvettek aránya a tavalyihoz képest 2 százalékkal csökkent.

Hét karunkon a tavalyinál több hallgatót tudtunk felvenni. Így például a Bölcsészettudományi Karon 1,66-szoros; a Műszaki Anyagtudományi Karon 1,58-szoros; az Állam- és Jogtudományi Karon pedig 1,33-szoros a növekedés.

A Miskolci Egyetemre a 2008. évi összes jelentkező (6639 fő) számához képest mintegy 20 százalékkal nőtt az idén a Miskolci Egyetemre jelentkezők száma (8024). Az Észak-magyarországi régió vezető felsőoktatási intézményét első helyen megjelölők számaránya ugyancsak jelentős arányban, csaknem 40 százalékkal nőtt: a tavalyi 3190-es elsőhelyes jelentkezési szám az idén 4394-re nőtt. A jelentkezések tükrében a Miskolci Egyetem az országos rangsor 11. helyén szerepel.

A Miskolci Egyetem nyolc karának és egy intézetének képzési kínálatából a legfrissebb adatok szerint a Gazdaságtudományi Karé volt a legnépszerűbb mind az összes jelentkezés, mind az első helyre jelentkezők tekintetében.

A mesterképzések esetében a Bölcsészettudományi Kar áll az élen mindkét szempontból, az egyetemen belül egyébként ez a kar indítja a legtöbb, 16 mesterszakot. Összegyetemi szinten 1663 volt a mesterképzésekre beadott jelentkezések száma, az első helyre jelentkezőké ezen a képzési szinten pedig 663.

A jelentkezők számában a legszembetűnőbb emelkedés a Bölcsészettudományi Karon figyelhető meg, ahová 2009-ben több mint kétszer annyian adták be jelentkezési lapjukat, mint 2008-ban. De 30 százalék fölötti emelkedést mutat a Műszaki Földtudományi, az Egészségügyi, az Állam- és Jogtudományi, illetve a Gépészmérnöki és Informatikai Karra jelentkezők aránya is. Sőt, a nyolc tudományterületet lefedő karok mindegyikén nőtt mind az összes jelentkezések, mind az első helyre jelentkezők száma a múlt évi adatokhoz képest.

Összességében a tavalyihoz viszonyítva mintegy 1200-zal többen döntöttek úgy, hogy tanulmányaikat elsősorban a Miskolci Egyetemen szeretnék folytatni. További pozitív változást jelent a korábbi évekhez képest, hogy összesen 482 hallgatóval többet vehetett fel a Miskolci Egyetem, mint tavaly.

Az idén költségtérítéses képzésre 86 fővel többen (1241-en) jutottak be egyetemünkre, mint tavaly. Örvendetes javulás mutatkozik az államilag támogatott hallgatók létszámának (2188 fő) növekedésében (plusz 433 fő) is, ami a már tavaly is mutatkozó aránynövekedést (2008-ban plusz 160 fő) is jelentősen meghaladja. Az államilag támogatott hallgatók létszámának növekedése az egyetem pénzügyi támogatásának emelkedését eredményezi.

A szélesedő képzési paletta eredményeképpen egyre több diákot vonz a Miskolci Egyetem. A hallgatók évről évre mind jobban megtalálják az igényüknek megfelelő alap- vagy mesterszakokat. A jelentkezők számának emelkedése azért különösen örvendetes, mert több felsőoktatási intézmény csak az elmúlt egy évben végbement integráció következtében tudta megelőzni egyetemünket az országos jelentkezési rangsorban.

Kari kiemelések

MAK

A Műszaki Anyagtudományi Kar számára rendkívül sikeres volt a 2009. évi felvételi. Idén összesen 154 hallgatót vettek fel államilag támogatott képzésre, szemben a tavalyi 96 fővel,  ez 60,4 százalékos növekedés. Különösen örvendetes, hogy az anyagmérnöki alapszak (BSc) egyre népszerűbb, ugyanis nappali tagozaton 112 hallgató kezdheti meg tanulmányait, míg 2008-ban 59 elsőéves volt, ez 89,3 százalékos emelkedés. A 2009-évi pótfelvételi alkalmával minden képzését meghirdeti a kar költségtérítéses formában, míg az energetikai mérnökasszisztens felsőfokú szakképzésre és a Bölcsészettudományi Karral közös mérnöktanár (anyagmérnök szakirányon) mesterképzésre államilag támogatott finanszírozási formára is lehet jelentkezni.

GÉK

A Gépészmérnöki és Informatikai Karon a 2009. évi nyári felvételi sikeresen zárult. A kar képzései iránti növekvő érdeklődés már a tavaszi statisztikában mutatkozó – a tavalyinál 22 százalékkal magasabb – jelentkezési számban is kifejezésre jutott.  A felvett hallgatók létszámnövekedésénél is fontosabb azonban a bekerülési minimumpontszámok és az átlagpontszámok markáns növekedése (szaktól függően 30-60százalék, illetve 12-23 százalék). A 2009/2010 tanévben a kar 9 alapképzési, 2 mesterképzési és 1 felsőfokú szakképzési szakának nappali és levelező tagozatán kezdik meg egyetemi pályafutásukat az elsőéves hallgatók. A kar a 2009. évi pótfelvételi eljárás keretében az alábbi képzésekre hirdet pótjelentkezést:

Nappali tagozat

– alapképzés: gépészmérnöki, ipari termék- és formatervező mérnöki, mechatronikai mérnöki, mérnök informatikus, műszaki menedzser, villamosmérnöki (BSc) szak;

– mesterképzés: gépészmérnöki, mérnök informatikus (MSc) szak;

– felsőfokú szakképzés: gépipari mérnökasszisztens szak;

Levelező tagozat

– alapképzés: gépészmérnöki, mérnök informatikus, villamosmérnöki (BSc) szak;

– mesterképzés: gépészmérnöki (MSc) szak.

 

BTK

A Bölcsészettudományi Kar a többi felsőoktatási intézményhez viszonyítottan is jó eredményeket ért el. Ez minden bizonnyal a szélesedő képzési palettának, hallgatóbarát oktatási rendszerének, a campus nyújtotta lehetőségeknek és a mostani nehéz gazdasági helyzetben is elfogadható költségtérítéseinek köszönhető. A karon 9 alap- (BA) és 16 mesterszak (MA) van, valamint 2 felsőfokú szakképzés. A pótfelvételi eljárás során a kar minden alap- és mesterszakára lehet jelentkezni. Újonnan akkreditált az alkalmazott nyelvészet, a politikatudomány, a szociológia és a mérnöktanár mesterszak, melyekre államilag finanszírozott helyekre is lehet pályázni.

 

ÁJK

A jogászképzésben évek óta egyre szűkülő államilag finanszírozott keretszám oda vezetett, hogy erre a képzésre már egészen kiváló eredményekkel sem lehet bejutni. Erre is tekintettel szélesítette az Állam- és Jogtudományi Kar képzési kínálatát úgy, hogy ettől az évtől kezdve nappali tagozaton is felvételt hirdet igazgatásszervező és munkaügyi és társadalombiztosítási igazgatási alapszakon. A felvételi adatok tavalyhoz képest azt mutatják, hogy államilag támogatott képzésre 92 fővel, költségtérítéses képzésre 72 fővel többen nyertek felvételt. Minthogy azonban a kar új képzései még nem elég széles körben ismertek, maradtak betöltetlen férőhelyek is – elsősorban nappali tagozatos képzésben. E férőhelyekre hirdet a kar pótfelvételt a következő szakokon:

Jogász osztatlan képzés:                                               nappali és levelező tagozatra

Igazgatásszervező alapképzési szak:                             nappali és levelező tagozatra

Munkaügyi és társadalombiz. igazgatási alapszakra: nappali és levelező tagozatra

Közigazgatási mesterszak:                                            levelező tagozatra.

Tekintettel arra, hogy ezen képzések mindegyike a felvételi tájékoztatóban már meghirdetett képzés, ezért jelentkezést csak költségtérítéses formában tudják elfogadni.

 

GTK

A közgazdász képzés változatlan népszerű országosan és régiónkban is. A Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kara 2 felsőfokú szakképzésére, 5 alapképzésre 8 mesterképzésre várta a továbbtanulni szándékozókat. A Gazdaságtudományi Karra magas pontszámmal, jó képességű hallgatók  jelentkeztek a felvételi adataink alapján (306-415 pont ). A karon szeptemberben több, mint  400 nappali és 260 levelező első éves hallgató kezdheti meg tanulmányait

.

CTFK

A sárospataki Comenius Tanítóképző Főiskolai Karon a várakozásoknak megfelelően alakult a nappali tagozatos képzésekre felvettek száma, valamivel szerényebb létszámot sikerült felvenniük a levelező tagozatos óvodapedagógus képzésre, viszont többen nyertek felvételt a levelezős FSz-képzésekre. Így összességében a tavalyihoz képest közel 15 százalékkal több hallgatót sikerül beiskolázni a karon.

A kar pótfelvételit hirdet meg minden olyan szak és képzési forma esetén, ahol a felvettek száma alacsonyabb a felvehetők számánál, azaz nappali tagozaton óvodapedagógus, tanító, csecsemő- és gyermeknevelő-gondozó és web-programozó, levelező tagozaton óvodapedagógus szakon.

 

EK

Magas, a felvehető hallgatói létszám ötszöröse  volt a 2009. évi felvételi eljárásban a Miskolci Egyetem Egészségügyi Karának képzései iránti érdeklődés. A jelentkezők száma 2008. évben 672 fő, 2009. évben 769 fő a 150 fős felvehető keretszámra. Nappali tagozaton a legnagyobb érdeklődés idén is a gyógytornász képzés iránt mutatkozott. A védőnő, a képalkotó diagnosztikai és az egészségturizmus-szervező képzésekre történő jelentkezés az előző évek trendjét követi. Az egészségturizmus-szervező képzés levelező tagozaton is népszerű.

Nappali tagozatos költségtérítéses képzéseken a kar még rendelkezik betöltetlen kapacitással.

Pótfelvételit az alábbi szakokon, szakirányban hirdet a kar:

Ápolás és betegellátás szak – gyógytornász szakirány;

Egészségügyi gondozás és prevenció szak – védőnő szakirány;

Egészségügyi szervező szak – egészségturizmus-szervező szakirány;

Orvosi laboratóriumi és képalkotó diagnosztikai analitikus szak – képalkotó diagnosztikai szakirány.

 

Pótfelvételi lehetőségek

Optimális esetben az augusztus 10-ig beadandó pótjelentkezéseknek köszönhetően a BTK 361, a GÉK 210, az ÁJK még további 180, a GTK 150 fővel, a CTFK 75, az MFK 70, a MAK 60, az EK 22, a BBZI 20 fővel is megnövelheti a létszámát. A meghirdetett felsőfokú szakképzésre államilag támogatott hallgatók felvételére is lesz lehetőségünk, ami további kedvező hatást fejthet ki egyetemünk költségvetésére.

A pótfelvételi során megpályázható szakokról az érdeklődők az egyetem honlapjáról (www.uni-miskolc.hu) kaphatnak bővebb információkat.

                                                          Spitzmüller Zita

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…