2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Nyári nagy útjavítás: 2513 gödör javítva

A nagy nyári útjavítási munka 2016. júniusában kezdődött. Augusztussal bezárólag 159 helyszínen 2513 darab kátyút, nagyobb gödröt javítottak ki a Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. alvállalkozói. Ez azt is jelenti, hogy 11.000 négyzetméternyi felületen 780 köbméter aszfalt került bedolgozásra.

Idén is elsőbbséget élveztek a közösségi közlekedés útvonalai, a nagyobb városi forgalmat lebonyolító útszakaszok – a teljesség igénye nélkül – a Vörösmarty városrészben, Martinkertvárosban, Szirmán, Görömbölyön, Komlóstetőn, Győri kapuban, Diósgyőrben vagy Berekalján. Augusztussal bezárólag 159 helyszínen 2513 darab kátyút, nagyobb gödröt javítottak ki a Városgazda Kft. alvállalkozói. Ez azt is jelenti: 11.000 négyzetméternyi felületen 780 köbméter aszfalt került bedolgozásra.

Az új CNG buszok útvonalára is készítettek gyűjtést. Itt 206 darab kátyú került kijavításra, 870 négyzetméteren, 68 köbméter aszfalt bedolgozásával.

A tervezett útjavítások a következő időszakban elsősorban Miskolctapolcát, az Avast és Pereces városrészt érintik.

Eddig az időszakig a kátyúzásra rendelkezésre álló költségvetési forrás közel 85%-a került felhasználásra, de ebbe nem csak a szilárd burkolatú úthálózat, hanem az önkormányzati kezelésű bel- és külterületi zúzalékos utak javítása is benne van már. A Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. saját kivitelezésben július végéig közel 50 helyszínen 724 tonna zúzott követ terített el és dolgozott be ezen utak javítása során. A gépi munkát igénylő javítások májusban, alvállalkozó bevonásával kezdődtek el és augusztus végéig 42 helyszínen további 35.000 négyzetméter felületet javítottak, 1.970 köbméter zúzalékot dolgoztak be a rosszabb állapotban lévő zúzalékos utak javítására.

A nagy volumenű munkákkal egyidejűleg az útburkolati jelek festése is megkezdődött Miskolc önkormányzati kezelésű úthálózatán. Elsőbbséget élveztek a főútvonalak és kerékpárutak, az idegenforgalmi szempontból jelentős helyszínek, a közintézmények – főleg oktatás-nevelési intézmények – környékén lévő jelek megújító festése. Augusztus végéig több mint 3.000 négyzetméteren történt felújító- és új jelfestés az önkormányzat által kezelt közutakon. Emellett a hajléktalanok foglalkoztatására irányuló közfoglalkoztatási programon belül is sor került útburkolati jelfestésre. A programban dolgozók a rosszul látható, elkopott menetdinamikai küszöbök és a kerékpárutak felújító festését végezték és végzik a napokban is folyamatosan. A nyár végéig 67 darab menetdinamikai küszöb és 1900 méter kerékpárút burkolati jel festését végezték el.

A Városgazda Kft. augusztustól már egy új, speciálisan az útellenőrzés feladatokhoz kialakított gépjárművel is vizsgálja Miskolc önkormányzati útjait. A jármű a modern kor követelményeinek minden tekintetben megfelel, alacsony fogyasztással, modern megjelenéssel és magas felszereltséggel rendelkezik. A messziről is jó látható ledes fényhíddal és fényvisszaverő matricázással ellátott gépjármű napi szinten járja Miskolc utcáit és használatával útellenőr vezetője keresi az útfelületen lévő esetleges hibákat, az út mellett előforduló rendellenességeket, például belógó faágakat vagy hiányzó KRESZ táblákat. A cég által üzemeltetett útellenőri szolgálat immár két gépjárművel végzik ezt a feladatot, azaz adott idő alatt kétszer akkora útszakaszt tudnak ellenőrizni. Cél, hogy a kialakult hibák gyorsabb felderítésével és azok elhárításával növeljék a közlekedés biztonságát.

Miskolcon több mint 400 kilométernyi szilárd burkolatú úthálózat van, amelynek fenntartása a Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. feladata.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…