2024. 03. 29. péntek

Auguszta
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF

Növekvő környezettudatosság,tovább zöldülő miskolci régió

Európa egyik legmodernebb hulladékgazdálkodási rendszere épült ki Miskolcon és 36 környékbeli településen az elmúlt két évben. Az Európai Unió által támogatott környezetvédelmi fejlesztés 3,8 milliárd forintba került és csaknem negyedmillió embert érint közvetlenül.

Mintegy négyszeresére nőtt a szelektíven gyűjtött lakossági hulladék mennyisége a házhoz menő gyűjtés kiterjesztése óta a MiReHuKöz Nonprofit Kft. tapasztalatai alapján. Az új hulladékgazdálkodási rendszert a lakosság többsége hamar elfogadta, s javult a környezettudatosság is a térségben.

Pfliegler Péter, Miskolc Megyei Jogú Város alpolgármestere a rendezvényen hangsúlyozta: „Az elkészült létesítmények, leszállított eszközök a lehető legjobb minőséget képviselik, amit mi sem bizonyít jobban, hogy ezidáig garanciális kifogással nem kellett élnünk, pedig már lassan egy éve működik a válogató és már másfél éve üzembe álltak a beszerzett járművek. Öröm számomra az is, hogy a mozaik egyik újabb eleme került a helyére. Ez a mozaik hatalmas és szerencsére sok elemből áll, amelyeknek van egy közös vonása: mindegyiknek az a célja, hogy Miskolc élhetőbb város legyen.”

A projekt részeként a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés kiterjesztése mellett – Miskolc családi házas övezeteiben és a 36 konzorciumi településen működik ma ilyen – Hejőpapiban egy 55 ezer t/év kapacitású mechanikai hulladék-előkezelő mű épült, amely évente több ezer tonnával, kb. 35%-kal csökkenti a térségben lerakott hulladék mennyiségét.

A háztartásokhoz került 35.000 db sárga műanyag gyűjtőedény, 5.000 db házi komposztálóedény, és még zajlik további 9.000 db sárga gyűjtőedény kiosztása. Üzembe állt 8 db, szelektív hulladék gyűjtésére alkalmas jármű, ezek mellett rakodógépeket, lánctalpas dózert és targoncát vásárolt a közszolgáltató. A miskolci József Attila utcai szelektív hulladék-válogatóművet fejlesztették, optikai rendszerűre építették át, ami hatékonyabbá teszi a hasznosítható anyagok kiválogatását.

Mindemellett a 2000 fő alatti településeken is bevezetik a zsákos rendszer helyett az ún. házhoz menő edényzetes szelektív gyűjtést. Ennek lényege, hogy a háztartásokban a hagyományos gyűjtőedényben kell gyűjteni a vegyes, anyagában nem hasznosítható háztartási hulladékot, a sárga kukákban a tiszta csomagolási hulladékot, a biológiailag lebomló zöld zsákokban pedig a zöldhulladékot. Az üveghulladék elhelyezésére a közterületen lévő gyűjtőpontok szolgálnak.

A rendezvényen elhangzott: a hulladékgazdálkodást korszerűsítő fejlesztés eredetileg 2,2 milliárd forinttal támogatott költsége mellé, kormánydöntés alapján, 2013-ban további 1,2 milliárd forint, majd 2015-ben 367 millió Ft többlettámogatás járult, míg a tagönkormányzatok által biztosítandó önerő összege 100 millió Ft alá csökkent. A projekt elszámolható költsége így 3,85 milliárd forint lett, ami 98 %-os támogatási intenzitásnak felel meg.

A pályázatból kiépült a szelektív hulladékgyűjtési rendszer teljes háttere
• Mechanikai hulladék-előkezelő épült Hejőpapiban 53.000 tonna/év kapacitással a keverten gyűjtött települési szilárdhulladékok előkezelése érdekében, amely alkalmas értékesíthető haszonanyagok kiválogatására, illetve energetikailag hasznosítható RDF-termék (Refuse Derived Fuel) előállítására.
• Fedett bálatároló épült a hejőpapi és a miskolci telephelyen.
• Megvalósult a miskolci József Attila utcai szelektív hulladék válogatómű fejlesztése, átépítése optikai rendszerűre.
• Beszereztek 5.000 db komposztálóedényt és 44.000 db sárga gyűjtőedényt.
• Egy-egy újrahasználati központot telepítettek a 3 db hulladékudvarba.
• Üzembe állt 8 szelektív hulladék gyűjtésére alkalmas jármű.
• Rakodógépek, lánctalpas dózer, targonca beszerzése történt.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek