2024. 04. 26. péntek

Ervin
1 EUR 393 HUF
1 GBP 459 HUF

Nincs lehetetlen! A fenntartható NGO 2.0

Rendhagyó, egész napos képességfejlesztő workshopot szervezett a Holland Királyság Nagykövetsége a miskolci és régióbeli civil szervezetek számára

A soros holland EU-elnökség programjainak részeként április 7-én Miskolcra látogatott a Holland Nagykövetség. A rendezvény célja az volt, hogy neves holland szakértők, helyi vállalatok, a helyi önkormányzat és több hazai minisztérium bevonásával segítsen a helyi civil szervezetek számára új finanszírozási formákat találni.

Hollandiában a civil szektor nagy hagyományokkal rendelkezik, és gazdasági súlya is jelentősebb, mint hazánkban, ezért a Holland Nagykövetség fontosnak tartja, hogy hasznos esettanulmányokon és kapcsolatteremtési lehetőségeken keresztül hozzájáruljon a magyarországi vidéki civil közösségek fejlődéséhez, működéséhez.

A rendezvényen közel 80 civil szervezet ismerhette meg a téma holland jó gyakorlatait neves szakértők segítségével. A résztvevőknek a Nemzetgazdasági Minisztérium illetve az Emberi Erőforrások Minisztériumának előadásai mellett lehetőségük nyílt olyan  vállalatokkal is találkozni, akik a jövőben akár CSR stratégiájukba is beépíthetik a helyi szervezetek támogatását, ezáltal olyan együttműködéseket megalapozva, melyek hosszú távon hozzájárulhatnak a helyi gazdaság fejlődéséhez.

„Kutatások eredményei azt mutatják, hogy a társadalmi felelősségvállalásban részt vevő cégek szélesebb körben elfogadottak, és ezirányú erőfeszítéseiket -üzleti partnereik is nagyra becsülik. Az üzleti szféra társadalmi felelősségvállalása a cégek jóhírnevét növeli, és a cégekbe vetett bizalmat is mélyíti. Egyértelműen megállapíthatjuk ezért, hogy a társadalmi felelősségvállalás hosszútávon kétségtelenül megtérül” – nyitottta meg a rendezvényt Gajus Scheltema, a Holland Királyság Budapesti Nagykövete.

„Nagyon fontosnak tartjuk a Holland Nagykövetséggel közös rendezvénysorozatot, mert a civil szektornak a fenntarthatóvá válásához két dolgot biztosan meg kell lépnie: jelentősen növelni a szolgáltatási bevételeit és sokkal aktívabban együttműködni a vállalatokkal és az önkormányzatokkal. Ehhez párbeszédre van szükség a szereplők között, ez indul el most három városban, és reméljük, hogy a holland példa követőkre fog találni!” – tette hozzá Lévai Gábor, a rendezvény szakmai lebonyolításáért felelős Civil Support igazgatója.

A miskolci esemény kiemelt témája a hátrányos helyzetű illetve a speciális szükségletű csoportok foglalkoztatásáért való küzdelem volt, melyről Simon Attila István, a Nemzetgazdasági Minisztérium Munkaerőpiacért Felelős Helyettes Államtitkára, illetve Kiss Gábor, Miskolc Megyei Jogú Város Alpolgármestere beszélt.

A Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára kiemelte: „A magyar kormány legfőbb célja, hogy tisztes munkát és a növekvő fizetések lehetőségét biztosítsa minden, dolgozni akaró és dolgozni képes magyar embernek. Ahhoz, hogy a teljes foglalkoztatottság megvalósuljon,  partneri viszony kialakítása szükséges mindazokkal a vállalkozásokkal, amelyek közös céljainkért saját eszközeikkel is tenni akarnak.”

A fenntartható civil szervezet modellje és a civil szféra számára közvetlenül hozzáférhető EU-s források mellett a résztvevők hallhattak még a vállalati társadalmi felelősségvállalás elősegítéséről szóló Cselekvési Tervről Tölgyes Gabriella, a Nemzetgazdasági Minisztérium Munkaerőpiaci Főosztályát Vezető Főtanácsosának előadásában, illetve a foglalkozási rehabilitációt és munkaerő-piaci integrációt támogató eszközökről, amiről Árvai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Foglalkoztatási Rehabilitációs Főosztályának vezetője beszélt.

Árvai Csaba előadásában kiemelte: „A fogyatékossággal élő, megváltozott munkaképességű emberek munkaerőpiaci esélyeit javítani hivatott foglalkozási rehabilitációs eszköztár közvetlen és közvetett eszközökkel egyaránt, komplex módon ösztönzi a munkáltatókat a foglalkoztatási szint növelésére, a munkavállalót pedig az elhelyezkedésre. A szakpolitikai intézkedéseken,  programokon túlmenően szükség van a munkáltatói társadalmi felelősségvállalás elmélyítésére.  Elengedhetetlenül fontos az érintettek és az állami, civil, egyházi, partnerek együttműködése, amelyre számos jó gyakorlat hozható fel példaként. Ebben Miskolc városa egyébként területi közigazgatási, lokális munkaerőpiaci szinten élen jár.”

Inspiráló legjobb gyakorlatokat – holland vállalatok magyar társadalmi felelősségvállalási projektjeiről – a Philips és a Heineken képviselőitől hallhattak a résztvevők.

Blazsevácz Péter, a Philips Egészségügyi Rendszerek Igazgatója kifejtette, hogy tegnap írták alá azt az együttműködési megálllapodást az Irgalmasrendi Kórházzal és a Máltai Lovagrenddel, amelynek értelmében a hátrányos helyzetű térségekben élők egészségügyi szűrése, informálása és szemléletformálása valósul meg a közeljövőben.

Bors Kata, a Heineken Kommunikációs vezetője a Soproni Jóleső Segítség programot mutatta be, amelynek ereje a 101 millió forintos támogatáson és az álláskeresőknek nyújtott személyre szabott segítségen túl a szemléletformálásban rejlik. „Azt szeretnénk elérni, hogy ezentúl a munkanélküliekre pozitív szemlélettel, álláskeresőkként tekintsünk!” – emelte ki prezentációjában.

A résztvevők rendhagyó partnerépítő műhelymunkán is részt vettek a nap folyamán, ahol csoportokban beszélték meg a régiót jellemző problémákat és keresték meg együtt, partneri kapcsolatokat építve, a lehetséges megoldásokat. Szó esett többek között a nők és romák esélyegyenlőségéről, az álláskeresők problémáiról, a szenvedélybetegekről, valamint az emberkereskedelem és bűnmegelőzés kérdéseiről.

„Számos magyarországi civil szervezet munkájának vagyok elkötelezett híve és személyes támogatója, lassan két évtizede. Örömmel üdvözlöm mindig, amikor felkészült és hatékony szervezetek támogatást kapnak akár az állami, akár az üzleti élet szereplőitől. A mai nap munkája azt mutatta számomra, hogy az ilyen jellegű egymásra találások fejleszthetők, megsokszorozhatók – ez történt ma itt, Miskolcon is. És ez nemcsak amiatt fontos, mert a civilek nélkülözhetetlen feladatokat látnak el a tágabb közösségünkért, hanem azért is, mert csak akkor nevezhetjük magunkat – így, nagybetűsen: Közösségnek, ha a munka, a felelősség és a vállalások is közösek. Erről láttam és hallottam ma jól működő példákat elkötelezett emberektől, mindhárom szektorban” – nyilatkozta Bombera Krisztina ismert műsorvezető és újságíró, az eseménysorozat háziasszonya, aki maga is a civil szféra elkötelezett támogatója.

A miskolci esemény után a Holland Nagykövetség két további helyszínen, április 14-én Veszprémben és április 21-én Szekszárdon is további workshopokat szervez a helyi szervezetek számára, hogy ezekben a régiókban is találkozási lehetőséget teremtsen a civil, a vállalati és az önkormányzati szféra hasznos együttműködéséhez.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek