2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF
Nem fértek el a bíróságon a szocpolcsalás vádlottjai

Nem fértek el a bíróságon a szocpolcsalás vádlottjai

Nem fértek el a bíróságon a szocpolcsalás vádlottjaiKedden elkezdődött Miskolcon a Taktaközben történt szocpolcsalások bírósági pere. Az ügynek 202 vádlottja van, ezeregyszáz év börtön lebeg összességében a fejük fölött. Már hónapokkal ezelőtt felvetődött, hogy hol legyen a tárgyalás, mert a bíróságon nincs akkora tárgyalóterem, ahol mind elfértek volna. Először a városi sportcsarnokra gondoltak, végül a Nemzetközi Kereskedelmi Központ (ITC) konferenciaterme lett a helyszín.

A vádlottak között banki és földhivatali alkalmazottak, ügyvédek, építészmérnökök, akik a terveket készítették, építési vállalkozók mellett a szerencsi önkormányzat építésügyi osztályának volt vezetője is ott van. Vesztegetéssel, csalással, közokirat-hamisítással vagy hivatali visszaéléssel vádolják őket. Olyan családokat kerestek meg, akik jogosultak voltak a „szocpol” felvételére, elintézték a banknál a kérelmet. Több településen, például Taktakenézen, Monokon, Prügyön, Mezőzomboron és Tiszalúcon összesen 43 lakhatatlan házat építettek, az építési hatóság azonban megadta az engedélyt ezekre a házakra. Volt olyan, amelyik csak négy falból és a tetőből állt. A jogtalanul felvett szociálpolitikai támogatások összege körülbelül 450 millió forint. A visszaélések 2005 és 2007 között történtek, összesen 464 millió forinttal károsították meg az államot.

Az ügylethez csupán szinte csak a nevüket adó „szocpol” támogatás igénybevételére jogosult személyek, az építtetők öt évig terjedő börtönnel sújthatók bűnösség megállapítása esetén. A köztisztviselők, a földhivatali dolgozók és banki alkalmazottak, pedig akár tizenöt évre is rács mögé kerülhetnek halmazati büntetésként, merthogy a vád szerint folytatólagosan, bűnszövetségben, üzletszerűen követték el a terhükre rótt bűncselekményt. Az állami támogatás összegének igénybevételét nem a lakhatás megoldása motiválta, hanem az anyagi haszonszerzés, mások nyomorúságának kihasználása. Olyan többgyermekes családokat vettek rá a lakásépítési kedvezmény igénylésére, akik az építkezéshez szükséges telek megvásárlásához, a terveztetéshez, az építési engedélyezési eljáráshoz, valamint az építkezés közvetlen költségéhez saját erővel semmilyen forrásból nem rendelkeztek.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek