2024. 06. 15. szombat

Jolán, Vid
1 EUR 398 HUF
1 GBP 473 HUF
Nem csak autópályákból áll a világ!

Nem csak autópályákból áll a világ!

Újabb három mellékút újult meg Borsodban az Észak-Magyarországi Operatív Program (ÉMOP) keretében, uniós finanszírozással. A 868 millió forintból lebonyolított beavatkozásokkal további 22 kilométerrel bővült a megye közúthálózatának az a része, amelynek kényelmi és utazásbiztonsági jellemzői immár az európai színvonalat képviselik.

Befejeződtek az útfelújítási munkálatok a Tarcal–Prügy összekötő úton (3617-es út), az Encs–Szegilong összekötő úton Erdőbénye és Szegilong között (3705-ös út), valamint a 3611-es utat Kesznyétennel összekötő úton (3613-as út). Az érintett útszakaszok együttes hossza 22,3 kilométer, a műszaki átadás mindhárom útszakaszon sikeresen lezajlott. A felújításban közvetlenül érintettek létszáma a települések lakosságszáma alapján mintegy hétezer-ötszáz fő.

A munkálatokat októberben kezdte meg a közbeszerzési eljárással kiválasztott két kivitelező cég, a Colas Építő Zrt. és a Magyar Aszfalt Kft. A beavatkozás során kiszélesítették az utakat, megerősítették az aszfaltburkolatot, kitisztították az árkokat és átereszeket, rendezték az útpadkákat. A kijelölt szakaszokon öt hidat is felújítottak. A 868 millió forintos összköltséget az Európai Regionális Fejlesztési Alap fedezte.

A magyarországi közutak ÉMOP által finanszírozott 2007–2008-as felújítási programját a Magyar Közút Nonprofit Zrt. projektgazdaként irányítja. Feladatai közé tartozik a projektjavaslatok feltárása, a projektek előkészítése, a tervező és a kivitelező kiválasztása, a kiviteli tervek elkészíttetése, a kivitelezés alatt a műszaki ellenőri feladatok ellátása, a monitoring, a teljes adminisztráció, a projektmenedzsment és az elszámolás, valamint az átadott útszakaszok figyelemmel kísérése további öt esztendőn keresztül – mondta el Stoll Gábor, a közútkezelő Borsod-Abaúj-Zemplén megyei igazgatója. – Az Észak-Magyarországi régióban összesen 16, ebből Borsod-Abaúj-Zemplénben kilenc projekt keretében zajlik 2008–2010-ben a négy és öt számjegyű utak felújítása.

„Nem csak autópályákból áll a világ! – mondta Kecső Imre, az 1800 lakosú Kesznyéten első embere. – A most lezárult felújítás több évtizedes gondot old meg, s a Szerencs és Tiszaújváros közötti átmenő forgalom kiszolgálásával kistérségi jelentőségű fejlesztésnek nevezhető, ami ráadásul a településeknek egy fillérjébe sem került. A térség mezőgazdasága nem jött ki jól az uniós csatlakozásból. Most végre mi is érezhetjük, hogy a nyertesek közé kerülünk” – mondta az útfelújításról a polgármester.

A régióban 2010-ig a négy és öt számjegyű mellékutak összesen 320 kilométeren újulnak meg, 13,5 milliárd forintból. Az útrekonstrukciókra a regionális operatív programok 2007–2008-as akciótervének keretében kerül sor. Az akciótervben Magyarország hét statisztikai régiójában összesen 183 útszakasz felújítására nyílik lehetőség 2008–2010 folyamán, összesen 73 projektben, 1114 kilométeren, uniós finanszírozással, csaknem 50 milliárd forintból. A beruházások az Új Magyarország Fejlesztési Terv „területfejlesztés” prioritásának égisze alá tartoznak.

 

A felújítási projektben érintett útszakaszok (3613, 3617 és 3705 jelű út):

Nem csak autópályákból áll a világ!

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek