2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Negyedszázados ünnep a Harsányban

Jubileumi ünnepség volt pénteken Harsányban. A község óvodája negyedszázados jubileumát ünnepelte. A jubileumi ünnepség azonban nem csupán arról szólt, hogy az intézmény szép, hosszú múltra tekint vissza, hanem arról is, hogy az intézményben egy több mint 56 millió forintos fejlesztés fejeződött be.

 

Mint azt a bensőséges ünnepségen, – amelyen részt vett Tállai Andás államtitkár is, aki a terület országgyűlési képviselője egyben – Szabó Gergely polgármester elmondta: a Harsány Község Önkormányzata fenntartásában lévő Hunyadi Mátyás Általános Iskola és Napköziotthonos Óvodában 2011. év nyarán három projekt eredményeként jött létre a több mint 56 millió forintos fejlesztés. ” Szeretném megköszönni településünk előző polgármesterének és testületének azt, hogy még az elmúlt ciklusban benyújtották azt a pályázatot, amely lehetővé tette ezt a nagyon fontos beruházást, – mondta. Ebben az egyik az Oktatási-informatikai infrastruktúra fejlesztése amelynek Összköltsége 3.522.500 Fta ebben hat számítógép, digitális táblák projektorral szerepel; a második a Közösségi Energiaudvar fejlesztése, s amelynek összköltsége: 10.345.291 Ft amelyben egy mini naperőmű van, amely az intézménynek áramot állít elő, és két napkollektor, amely a konyha melegvíz-ellátását segíti. A harmadik pedig az Általános iskola és óvoda akadálymentesítése, bővítése, amelynek Összköltsége 42.223.089 Ft.Kialakítottak egy új tantermet, egy informatikai termet és nyelvi labort, egy tornaszobát, egy fejlesztőszobát, újra helyet kapott az intézményben az iskolai könyvtár,az intézmény bővült egy új, tágas aulával, ahol elhelyezésre került a lift,az óvodában teljesen megújult a vizesblokk (7-7 mosdó és WC, új burkolat, új ablakok) és kialakításra került 3 akadálymentes mosdó,kicserélésre kerültek a folyosók, a lépcsők és számos tanterem burkolata, kicserélésre került a tantermek, egyéb helyiségek (mosdók, takarítószertár, ebédlő) és az öltözőszekrények ajtaja,megtörtént az intézmény belsejének teljes festése eltávolították a folyosókat lezáró régi vasrácsos ajtókat, melynek közétkeztetésben az épület tágas és világos lett. Elkészült két akadálymenetes bejárat és egy akadálymenetes parkoló.”
Azt is hozzátette, hogy a közel 300 fő befogadására alkalmas, az 1986-ban átadott épület, eddig pár tisztasági festést és kisebb javítási, karbantartási munkálatokat kivéve, felújítva nem volt. A mostani fejélesztéssel a környék egyik legmodernebb oktatási intézménye jött létre.
Mielőtt azonban mindezt ismertette azt is elmesélte, hogy bizony Ő is 25 évvel ezelőtt lépett be ezen a kapun, s talán azért sem tud meghatottság nélkül beszélni arról, hogy milyen fontos dolog ez a település életében.
Tállai András is köszöntötte a megjelenteket, s a pedagógusok emberformáló képességéről szólt. Azért is van nagy jelentősége a jó pedagógusnak és a jó iskolának, mert ha ez megvan egy településen, akkor a közösség is jó. Elmondta,hogy bár nagy változások várhatóak az oktatásban,  a mindennapi élet nem változik, s örömmel tölti el, hogy ez a település mindent megtesz azért, hogy fejlődés, fejlesztés legyen.

Szabó Gergely polgármester az ünnepségen átadta az óvoda egykori vezetőjének Bihari Lajosnénak – aki jelenleg a település alpolgármestere – a a Harsány Községért kitüntető Emlékérmet.
Az ünnepségen a tizenhat éve működő majorett csoport és az óvodások adtak műsort a meghívott vendégeknek.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…