2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Ne nyerészkedjen az embereken a Magyar Nemzeti Bank sem!

A DK új feltételeket követel a devizahitelek forintosítására
A devizahitelek kivezetésének legtöbb embert érintő szakaszához értünk. Orbánék, szokásukhoz híven, először a saját pénztárcájukat gazdagították azzal, amikor a végtörlesztésnél 180 Ft-os svájci frank és  250Ft-os euró árfolyamot alkalmaztak. Ezzel 20-30%-al kevesebb tőkét fizettek vissza, mintha az akkori árfolyamon törlesztettek volna. Az akció 170 ezer ügyfelet érintett. A megmaradt,  480 ezer devizahiteles nem ilyen szerencsés.

Napi árfolyamon kell törleszteniük, ami egy konkrét, valóságos példán a következőt jelenti: 2006-ban egy házaspárpár svájci frankban vett fel, akkori árfolyamon 16 millió Ft értékű hitelt, azóta törleszt. Most értékesíteni kívánja az ingatlant, a nyomott lakáspiacon 16 millióért van vevőjük. A bank közölte velük, hogy a mai árfolyamon 27 millió Ft a tartozásuk!
Nehéz elhinni, hogy ez 30 %-kal kisebb törlesztőrészlet lesz az átváltás után! Ráadásul az árfolyam Orbán éra alatti brutális emelkedéséből Matolcsy jegybank elnök még nyerészkedni is akar, az átváltással újabb 100 milliárdot keresve homályos hasznosságú alapítványainak. Felháborító és elfogadhatatlan, hogy miközben a KSH területi adatai a megye folytatódó elszegényedését jelzik, az itt küszködő devizahitelesekkel akarják megfizettetni a jegybank elnök hobbijait.
A DK azt követeli, hogy az átváltás olyan árfolyamon történjen, amely legfeljebb az ügyfelet hozza könnyebb helyzetbe, de nem jelenthet profitot még a Magyar Nemzeti Banknak sem.

De nézzük a miskolciak helyzetét: nyáron, egy rendkívüli közgyűlésen – nagy titkolódzás közepette – a Város 301 olyan ingatlant vett át a Nemzeti Eszközkezelőtől, amelyektől már tulajdonosai „megszabadultak”. Ezek döntően társasházi, szövetkezeti lakások voltak, de van közöttük 64 „kivett lakóház, udvar” is.
Továbbra is titok, az ott élőkkel mi van: bérlők lettek, van hol lakniuk, tudják fizetni a lakbért, a közös költséget, a közüzemi számlákat?
Vajon van-e lehetőségük ingatlanjaik visszaszerzésére?
A DK azt követeli, hozzák nyilvánosságra a 301 érintett ingatlannal kapcsolatban a fent említett adatokat, hiszen ez bizony minden miskolcira tartozik, mivel a „mentőakció” közpénzből történt!

És azt is kérdezzük, hányan vannak Miskolcon, akik még mindig várják a devizahitelük Kormány által beígért csökkenését?

dr. Tompa Sándor                                       Szücs Erika
önkormányzati képviselő, Miskolc                BAZ megyei Közgyűlés tagja

DEMOKRATIKUS KOALÍCIÓ

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek