2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Nagyon nehéz év lesz 2013

Kazincbarcika – Minden eddiginél takarékosabb gazdálkodásra lesz szükség.

Munkaterv szerinti ülést tartott Kazincbarcika Város Önkormányzatának Képviselő-testülete november 30-án.
A városatyák többek között tárgyalták a jövő évi költségvetési koncepciót és a helyi adórendeletek felülvizsgálatára vonatkozó javaslatot.
Jövőre az önkormányzatok működési hiányt nem tervezhetnek, ami minden eddiginél takarékosabb gazdálkodást vetít előre. A múlt pénteken elfogadott költségvetési koncepcióban 164 millió Ft a bevételek és a kiadások közötti különbség. Ezt hitelből nem lehet majd finanszírozni, így komoly kiadáscsökkentő intézkedésekre kell felkészülni 2013-ban.

Helyi adók, közvilágítás, központi ügyelet

A városatyák 13 igen szavazattal egyöntetűen elfogadták azt a javaslatot, hogy forrás hiányában jövőre nem kívánják támogatni a Roma és a Lengyel Nemzetiségi Önkormányzatokat, de törekednek arra, hogy a működési feltételeiket biztosítsák.
Az ülésen hosszas vita tárgya volt a helyi adók, ezen belül az építményadó és a magánszemélyek kommunális adójának emelése. Az építményadó m2-ként 100 Ft-tal lesz több jövőre. A magánszemélyek kommunális adójának mértékét 4800 Ft-ban állapították meg. A magánszemélyek kommunális adójánál továbbra is 1000 Ft kedvezményre lesz jogosult az, aki 40 m2 alatti lakás tulajdonosa vagy bérlője. Bővül azoknak a köre, akik mentesülnek a fizetés alól. Ők a 65 éven felüli ingatlantulajdonosok vagy bérlők, akiknek az egy főre jutó jövedelme nem haladja meg a mindenkori nyugdíjminimum dupláját.
A képviselők beszámolót hallgathattak meg a Központi Ügyeleti Szolgálat tevékenységéről. Dr. Perjési Zsolt szakbizottsági elnök elmondta: a városi kórház államosításával több aktív osztály megszűnt, és körzeti gyermekügyelet sincs, ezért a központi ügyelet köteles ellátni a felnőtteket és a gyermekeket is.
Az ülésen Bulla Gusztáv jelezte, hogy továbbra sincs közvilágítás a Thököly téren és környékén, valamint az Iskola úti garázssoron. Szitka Péter arról tájékoztatta a fideszes képviselőt, hogy a szakemberek már dolgoznak a hiba elhárításán.
A képviselő-testület november 30-ai tanácskozásáról tudósítást olvashatnak a Kazincbarcikai Mozaik év végi számában. A városatyák december 14-én tartják következő munkaterv szerinti ülésüket, amit a KVTV élő egyenes adásban közvetít majd.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…