2024. 10. 24. csütörtök

Salamon
1 EUR 402 HUF
1 GBP 483 HUF
Kezdőlap » Hírek » B.A.Z.-megyei hírek » Munkaadók ellen irányuló közérdekű bejelentések
A gazdaságnak fehérebb volt a karácsony - kevesebb szabálytalanságot tárt fel az APEH

Munkaadók ellen irányuló közérdekű bejelentések

Munkaadók ellen irányuló közérdekű bejelentésekA foglalkoztatók jogszabálysértő magatartásával kapcsolatosan évről-évre több bejelentés érkezik az APEH Észak-magyarországi Regionális Igazgatóságához.

A bejelentett legjellemzőbb jogsértések:

– adó- és járulékfizetés elmulasztása;

– be nem jelentett foglalkoztatás;

– alkalmi munkavállalói kiskönyv érvényesítésének hiánya;

– minimálbérig történő bejelentés mellett „zsebbe” kifizetés;

– kifizetett jövedelemről, levont adóelőlegről szóló igazolás kiadásának elmulasztása.

 

Ezen bejelentéseket döntően név és cím feltüntetése nélkül nyújtják be az állampolgárok, melynek oka, hogy a munkavállalók tartanak a következményektől, hiszen a személyes érintettség itt különösen jellemző. A névtelenség azonban, ezen ügyekben különösen nehezíti az adóhatóság helyzetét, mivel nincs lehetőség további bizonyítékok (kifizetéseket igazoló iratok, tanúvallomás, nyilatkozatok) bekérésére. További nehézséget jelent, hogy a konkrét adatokat nem tartalmazó, illetve hiányos tartalmú adatközlés következtében a bejelentéssel érintett személy, szervezet egyértelműen nem azonosítható be, vagy sok esetben még a jogszabálysértő foglalkoztatás végzésének pontos helye sem állapítható meg.

A jogsértés kivizsgálásának eredményességéhez jelentősen hozzájárul az, ha a bejelentő a beadványában előadottakat bizonyítékkal is alátámasztja, illetve hajlandó személyesen közreműködni az ellenőrzés során. Mivel a bejelentés többnyire a bejelentő saját jogviszonyát érinti, az adóhatóság akkor tudja az előadott jogsértést eredményesen kivizsgálni, ha bejelentő hozzájárul ahhoz, hogy személyes adatait a hatóság felhasználja.

Többször előfordul, hogy az adózást érintő körülmények mellett munkaügyi, munkavédelmi szabálytalanságra is irányul a bejelentés (munkaszerződés írásba foglalásának elmulasztása, munkaügyi nyilvántartások vezetésének hiánya), vagy a munkabér kifizetésének elmaradása miatt fordul a bejelentő az állami adóhatósághoz.  Első esetben az Országos Munkaügyi és Munkavédelmi Főfelügyelőség illetékes felügyelősége, az utóbbi esetben pedig a munkaügyi bíróság rendelkezik hatáskörrel.  Ezen hatóságok közvetlen megkeresésével az eljárás megindítására gyorsabban sor kerülhet.

A munkavállaló arról, hogy a foglalkoztató bejelentette-e, az illetékes Egészségbiztosítási Pénztárnál kaphat felvilágosítást, illetve az internet-hozzáféréssel és ügyfélkapuval rendelkező munkavállalók elektronikus úton maguk is meggyőződhetnek foglalkoztatási viszonyuk jogszerűségéről.

Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal

Észak-magyarországi Regionális Igazgatóság

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

NAV: „Fekete bolt”
Közel kétszáz kiló fogyasztási dohányt, több mint száz karton cigarettát, hamis ruhákat és mosószert találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevet…

Facebook

Időjárás

Karikatúra

furesz

Legolvasottabb

Hirdetés

Nap vicce

– Hogy hívják a mexikói rigót?
– ???
– Rodrigó!

Forrás: napivicc.hu

Hirdetés
Hirdetés

Horoszkóp