2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

„MOL tantárgyak” a Miskolci Egyetemen

„MOL tantárgyak” a Miskolci EgyetemenStratégiai megállapodást kötött a Miskolci Egyetem és a MOL

A MOL és jogelődjei valamint a Miskolci Egyetem évtizedek óta együttműködnek az oktatás, a szakemberképzés, valamint a tudományos kutatás és fejlesztés területén. A kölcsönösen gyümölcsöző kapcsolat folytatásaként újabb három évre szóló stratégiai szerződést kötöttek, melynek célja, hogy elősegítsék a modern kor követelményeihez alkalmazkodó együttműködés továbbfejlesztését az ipari nagyvállalat és annak műszaki felsőoktatási hátterét adó nagy múltú egyetem között. A szerződést az egyetem részéről Dr. Patkó Gyula rektor, a MOL részéről Mosonyi György vezérigazgató írták alá Miskolcon, a MTA Miskolci Területi Bizottsága székházában.

 

A MOL versenyképességének egyik kulcsa a kiváló szakember gárda. A társaság évek óta kiemelt figyelmet fordít a megfelelő képzettségű utánpótlás biztosítására. Ennek keretében a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Karon 2010-től meghirdetett MSc képzésbe több gyakorlat-orientált tantárgy-blokkot építenek be, a MOL igényeinek megfelelő tantervvel. A képzésbe a társaság igényeinek megfelelően néhány tantárggyal bekapcsolódik a Gépészmérnöki és Informatikai Kar is. A „MOL tantárgyak” oktatásával az egyetem olyan színvonalas MSc – és később PhD – képzést hoz létre, hogy a végzett hallgatók a tanultakat biztonsággal alkalmazni tudják a kőolajkutatás, termelés és az azokhoz tartozó szerviz tevékenységek gyakorlatában. A képzés központja a Műszaki Földtudományi Kar és az Alkalmazott Földtudományi Kutatóintézet lesz, amely több mint ötven éve áll a magyar kőolaj- és földgáztermelés szolgálatában. Hasonlóan képzési célokat szolgálnak a MOL-csoport tagjai, a TVK és a Földgázszállító Zrt., valamint a Miskolci Egyetem között korábban aláírt szerződések.

A MOL tantárgyak sikeres elsajátításáról a hallgatók a diplomához csatolt „MOL Bizonyítványt” kapnak, amely szükséges feltétele annak, hogy a végzős hallgató a későbbiek során eséllyel pályázzon a MOL-csoport tagvállalatai által meghirdetett, szakképzettségének megfelelő mérnöki állásra.

Az új képzési elemek beindítását a MOL anyagi és szakmai támogatása biztosítja, a kiemelkedő képességű hallgatókat pedig a társaság ösztöndíjban részesíti. A MOL szakemberei is részt vesznek az oktatói munkában, illetve a társaság témavezetőt, ipari konzulenst biztosít a hallgatók részére a diplomamunkák megírásához. A megszerzett elméleti tudás elmélyítése, valós körülmények közötti alkalmazásának érdekében a tanulók tanulmányi kirándulásokon, terepgyakorlaton ismerkedhetnek a munkafolyamatokkal, és a MOL-csoport üzemeiben tölthetik el gyakorlatukat.

Az oktatási együttműködés kiterjed a posztgraduális képzésre is, továbbá lehetővé teszi a MOL-os dolgozók számára a levelező, illetve e-learning képzésekben való részvételt, az egyetemi könyvtárak, a számítógépes adatbázisok, a laboratóriumok és a műszerek használatát, valamint segítséget nyújt külföldi egyetemekkel oktatási és kutatási együttműködések kiépítésében és fenntartásában. A MOL emellett lehetőséget teremt egyetemi oktatók és kutatók részére ipari, nagyüzemi tapasztalatok szerzésére.

Mosonyi György, a MOL vezérigazgatója az aláírás kapcsán elmondta: „A MOL társadalmi szerepvállalása keretében évente összesen mintegy 300 millió Ft-os anyagi támogatást nyújt a hazai felsőoktatási intézményeknek. Egy cég számára a megfelelő utánpótlás biztosítása a sikeres jövő előfeltétele, hiszen csak jól képzett, nemzetközi szinten is versenyképes szakemberekkel lehet a piacon helytállni, a versenytársakat megelőzni. Örömömre szolgál, hogy együttműködésünk biztosítja számunkra a magasan kvalifikált munkatársakat. A Miskolci Egyetem kutatás-fejlesztési projektekben közreműködő szakemberei pedig olyan tudományos ismeretek birtokában vannak, – ötvözve azzal, hogy a hosszú távú kapcsolat révén ismerik technológiáink sajátságait – amely nemzetközi mércével mérve is biztosítja a MOL kutatás-fejlesztési projektjeinek versenyképességét.”

Dr Patkó Gyula rektor elmondta: „A Miskolci Egyetem és a MOL Nyrt., illetve a MOL-csoport tagjai – kiemelten a MOL Földgázszállító Zrt. és a TVK – közötti együttműködés nem csupán az utóbbi három év sikertörténete. A siker egyik meghatározó tényezője, hogy a három műszaki, illetve a gazdaságtudományi kar végzősei nagy számban a MOL Nyrt.-nél, illetve a MOL-csoport tagjainál kezdik szakmai pályájukat, s számos hallgató végzi itt szakmai gyakorlatát.

Egyetemünkön az elmúlt három évben a MOL Rt. és a MOL-csoport tagjainak megbízása alapján magas szintű K+F+I tevékenység folyt – e feladatokban elsősorban a Műszaki Földtudományi Kar, valamint a Gépészmérnöki és Informatikai Kar oktatói és kutatói vettek részt. A megbízások összértéke évente elérte, illetve meghaladta a 100 millió forintot. Az új kutatási eredmények a MOL engedélyével bekerülnek az oktatás tananyagaiba is.

 

„MOL tantárgyak” a Miskolci EgyetemenA MOL képviselteti magát az elsősorban a hallgatói mobilitást támogató Peregrinatio-IV alapítványban, mely a Miskolci Egyetemen a legnagyobb tőkéjű közhasznú alapítvány.

A MOL és a Miskolci Egyetem egyaránt nagy eredményként könyvelheti el azokat az egyre sikeresebb nemzetközi szakmai versenyeket, melyeken a Miskolci Egyetem hallgatói rendkívül jól szerepeltek maguk mögött hagyva neves európai és magyar egyetemek csapatait is.

A most aláírt stratégiai szerződés megerősíti a korábbi együttműködési formákat és új együttműködésekre ad lehetőséget – részben a MOL-os kollégák nagyobb arányú részvételével az akkreditált szakirányú képzési programokban, részben pedig a nyári szakmai gyakorlatok alatt tervezett egyhetes szervezett képzés bevezetése révén.”

A MOL-csoport és a Miskolci Egyetem évtizedekre visszatekintő közös munkája a kutatás-fejlesztés területén eddig is számos eredményt hozott: a MOL számos új technológiát honosított meg, melyet az egyetemmel közös kutatások alapoztak meg, míg az oktatók és hallgatók valós ipari fejlesztési feladatokban kamatoztathatták ismereteiket. Így olyan fejlesztések valósultak meg, mint a kőolajtermelés kihozatalának növelése, a földalatti gáztárolás műszaki megoldásai, a földgáztermelés felszíni technológiákat érintő műszaki fejlesztések, valamint a gázok kénhidrogén tartalmának csökkentése. A Gépészmérnöki és Informatikai Kar anyagtechnológia, gyártástechnológia, logisztika, karbantartás és tribológia szakterületén kutatási és képzési feladatokat végez a MOL tevékenységi területének megfelelő specifikus tartalommal.

Az együttműködés tovább folytatódik: a MOL műszaki fejlesztési célkitűzései megvalósításához kapcsolódóan tudományos alapkutatási és alkalmazott kutatási megbízásokat ad az Egyetemnek. Az egyetemi oktatók, kutatók megbízott szakértőként részt vállalnak a profiljukba tartozó technológiai, környezetvédelmi, irányítástechnikai és anyagtudományi műszaki-gazdasági döntések előkészítésében, továbbá igény szerint elvégzik a műszaki berendezések felmérését, valamint a mérési eredmények műszaki elemzését.

A MOL-csoportba tartozó TVK-val is hagyományosan jó a Miskolci Egyetem kapcsolata, a TVK és a Miskolci Egyetem idén január közepén állapodott meg arról, hogy petrolkémiai kihelyezett tanszéket indítanak az egyetemen. Az együttműködés keretében a Műszaki Anyagtudományi Karon létrejött Petrolkémiai Technológia Intézeti Tanszék vegyipari gépész és vegyipari technológia szakosok számára nyújt gyakorlatorientált képzést és versenyképes tudást.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek