2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Miskolctapolca-projekt: támogatásra javasolja a Nemzetgazdasági Minisztérium

Az Észak-magyarországi Regionális Fejlesztési Program keretében nevesíteni javasolja a Nemzetgazdasági Minisztérium a „Turisztikai attrakciófejlesztés Miskolctapolcán” projektötletet. A Dr. Matolcsy György miniszter aláírásával ellátott támogatói nyilatkozatot 2012. május 22-én küldték meg Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzatának és a projektet előkészítő Miskolci Városfejlesztési Kft.-nek.

A támogatói nyilatkozatban megfogalmazott indoklás szerint a Turisztikai fejlesztés Miskolctapolcán című projektötlet „illeszkedik az operatív program célrendszeréhez, mivel egyedi, a régió természeti és környezeti értékeihez, kulturális örökségéhez, valamint egészségturisztikai szolgáltatásaihoz kapcsolódó, önálló vonzerővel bíró szolgáltatáskínálatot hoz létre.” Céljaiban megfelel a turizmusfejlesztés nemzeti szintű prioritásaként kijelölt elvárásoknak.

Az ajánlás emlékeztet rá: „Miskolctapolca turisztikai szolgáltatási rendszerének komplex fejlesztése az ökoturizmust helyezi előtérbe, kiegészítve a nemzetközi jelentőséggel bíró Barlangfürdő szolgáltatásait bővítő egészségturisztikai és Miskolc adottságaira építő kulturális és vallásturisztikai elemekkel.”

Miskolctapolca turisztikai attrakciófejlesztési programjában egyértelműsített cél, hogy a nemzetközi hírű Barlangfürdő mellett többpólusú szolgáltatási infrastruktúra jöjjön létre – fogalmazta meg Lengyel Katalin. A Miskolci Városfejlesztési Kft. ügyvezetője ehhez kapcsolódóan emlékeztetett a 3,3 milliárd forint összköltségű fejlesztési terv lényeges elemeire:

– ökoturisztika (Ökoturisztikai Centrum létrehozása, ökoturisztikai tanösvény létrehozása, a Csónakázó-tó rehabilitációja és fejlesztése, az őspark rehabilitációja és fejlesztése)

– kulturális és örökségturisztika (a Miskóc nemzetségi monostor régészeti feltárása és bemutatása)

– vallásturisztika (a görömbölyi Pincekápolna felújítása, rekonstrukciója)

– egészségturisztika (a Barlangfürdő fejlesztése és szolgáltatásainak fejlesztése).

A nemzetgazdasági miniszter támogató nyilatkozatát követően a Miskolctapolca-projektet a Közreműködő Szervezethez (NORDA) kell beadni véleményezésre, amelynek határideje 2012. május 31. – közölte Lengyel Katalin. – A NORDA a pályázatokat véleményezi és továbbítja a Regionális Operatív Programok Irányító Hatóságához, ahol szintén véleményezik a pályázatokat és előkészítik a kormány döntését. A pályázat támogatásáról végül a kormány dönt, ezt követően történhet meg a projekt nevesítése az akciótervben. A részletesen kidolgozott projektjavaslat benyújtási határideje 2012. szeptember 17.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek