2024. 02. 24. szombat

Szökőnap
1 EUR 388 HUF
1 GBP 455 HUF

Miskolcon levadásszák a szemetelőket

A miskolci városháza, az önkormányzati rendészet, a rendőrség és a helyi hulladékgazdálkodó MiReHu Kft. együttműködésével egy új rendészeti egység alakult Miskolcon: a Zöldkommandó.

Az alakulat hivatalosan július 25-től járőrözik a városban, és hajt végre szúrópróbaszerű ellenőrzéseket azokon a helyeken, ahol gyakori az illegális hulladéklerakás.

A Zöldkommandó létrehozásának célja az illegális hulladéklerakás visszaszorítása, a köztisztasági szabálysértések büntetése.

A Zöldkommandó ellenőrizheti, hogy az ingatlantulajdonosok rendelkeznek-e szemétszállítási szerződéssel, az illegális lerakók közelében végzett közúti ellenőrzések során azt, milyen szállítmánya van az oda tartó járműveknek.

Az egység végezhet megfigyelést, rajtaütést, lakossági bejelentések alapján felderítést, amelyek célja a tettenérés.

Az egység az illegálisan lerakott hulladék alapján beazonosíthatja az elkövetőt.

Helyszíni bírságot szabhat ki guberálás vagy köztisztasági szabálysértés elkövetése esetén.

A Zöldkommandó minden esetben a kiszabható legnagyobb bírságot alkalmazza. Az illegális hulladéklerakás a hulladék mértékétől és összetételétől függően akár bűncselekményként is kezelhető, akár szabadságvesztéssel is büntethető. A súlyosabb esetekben az együttműködő szervezetek szorgalmazni fogják az elkövetők bíróság elé állítását.

A Zöldkommandó járőrei egy rendész-rendőr párosból és a hulladékkezeléssel foglalkozó cég szakemberéből állnak. Utóbbi, tettenérés esetén, a helyszínen szakvéleményt ad a szennyezés mértékéről, így a cselekmény súlyosságának megfelelő bírság kiszabása, vagy a feljelentés azonnal megtörténhet.

Az egység munkáját egyéb módon is segíti a rendészet (pl.: fedett megfigyelés, térfigyelő kamerák alkalmazása).

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek