2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Miskolcon drágábban „szemetelünk”

Díjkorrekció a hulladékkezelésben
Az AVE Miskolc Kft. a közszolgáltatási díjak 5,8%-os díjkorrekcióját alkalmazza május 1-től – elsősorban az inflációs hatások, az üzemeltetési költségek emelkedése miatt.

A hulladékgazdálkodásról szóló törvény, illetve a települési hulladékkezelési közszolgáltatási díj megállapításáról szóló kormányrendelet előírásai szerint a hulladékkezelési közszolgáltatás legmagasabb díját önkormányzati rendeletben kell megállapítani úgy, hogy az a közszolgáltatással arányos, az indokolt költségek megtérülését biztosító, a közszolgáltatás biztonsága mellett annak legkisebb költségű ellátására, hatékony hulladékgazdálkodásra ösztönözzön.
A május 1-től érvényes díjkorrekció egy 120 literes hulladékedényzet egyszeri ürítésekor mintegy 8 forintos díjemelkedést jelent.
A törvény egyébként egy 120 literes méretű hulladékedény, „szemeteskuka” esetében 650 forintban maximalizálja a hulladékkezelési közszolgáltatási díjként fizetendő egyszeri ürítési díj mértékét, amely Miskolcon az emelés után is e maximalizált összeg fele körül mozog majd.
A díjjal kapcsolatban továbbra is meghatározó szempont például a szelektív gyűjtőszigetek üzemeltetése, az évi kétszeri lomtalanítás biztosítása, a hulladékudvarok működési kiadásainak megtérülése a szolgáltatási díjakban, valamint a környezetvédelmi szempontból is jelentős rekultivációs költségek fedezetének biztosítása.
A települési szilárd hulladékok begyűjtésére, szállítására és kezelésére vonatkozó közszolgáltatási díj az alábbi hulladékgazdálkodási tevékenységek ellátását teszi lehetővé Miskolcon:
– logisztikai rendszer fenntartása
– kevert települési hulladék begyűjtése az ingatlantulajdonosoktól
– 120 darab szelektív hulladékgyűjtő sziget üzemeltetése
– évi kétszeri lomtalanítás
– a begyűjtött hulladékok műszaki védelem melletti ártalmatlanítása a Hejőpapiban létesített regionális hulladéklerakón
– a szelektíven begyűjtött hasznosítható hulladékok válogatása, bálázása, előkészítése értékesítésre (Miskolc, József Attila út)
– három hulladékudvar üzemeltetése (József Attila út, Lórántffy út, Bogáncs út)
– átrakóállomás üzemeltetése (József Attila út)
– hulladékudvarokon begyűjtött zöldhulladékok hasznosítása komposztálással (Hejőpapi komposztáló)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek