2024. 03. 28. csütörtök

Gedeon, Johanna
1 EUR 395 HUF
1 GBP 461 HUF

Miskolci óvodák: egy csoport megfigyelés alatt; október 1-től lázmérés a kapukban

Október 1-től a miskolci óvodákban is az a járványügyi ellenőrzés lép életbe, mint országszerte minden tanintézményben: lázmérés a beléptetésnél.

Már jelenleg is működik (tanévkezdettől) a szigorú fertőtlenítési rend. Egy óvodai csoportra vonatkozóan kellett a napokban (otthoni) hatósági megfigyelést elrendelni.

 

Az aktuális tanév, mint ismeretes, rendben elindult szeptember elején, ez vonatkozik a 32 óvodára is, ami a borsodi megyeszékhelyen a városi önkormányzat fenntartásában működik. Az illetékes állami szervek által kiadott intézkedési terv szerint kezdettől fogva fokozott ellenőrzési előírásokat vezettek be: alapos takarítás, fertőtlenítés az épületekben, a bejáratnál kézfertőtlenítés, szülők belépésének tilalma az intézmények területére. És ami a legfontosabb: az óvodák csak olyan gyereket fogadhatnak, aki egészséges, tüneteket nem mutat. Jelenleg ebben a kérdésben a háziorvos véleménye az irányadó. Az ő dolga és felelőssége megítélni, hogy az adott tünetek alapján mi a további teendő, mehet-e a gyermek közösségbe.

 

Egyértelmű: ha egy gyermeken az intézményben észlelnek Covid-fertőzésre utaló tüneteket, el kell különíteni, és azonnal értesíteni a szülőt – hogy az elmenjen érte és hazavigye (lehetőleg saját gépkocsival) –, valamint a háziorvosát. A további intézkedések iránya változott a tavaszi gyakorlathoz képest. Jelenleg, ha igazolt Covid-fertőzött van egy intézményben – gyerek, pedagógus vagy más dolgozó –, akkor azt azonnal jelenteni kell az illetékes állami szervek felé. Koronavírus-érintettség esetén az adott intézményben, vagy a település intézményeiben csak az Oktatási Hivatal rendelhet el szünetet.

 

A jelenlegi miskolci állás szerint egy óvodában találtak igazoltan COVID fertőzött gyereket (ő az elmúlt 8 napban már nem tartózkodott bent az intézményben!), az ő esetét jelentették az állami szervek felé.

Végül az a döntés született, hogy az adott óvodai csoport (otthoni) hatósági megfigyelését rendelte a járványügyi hatóság (beleértve a gyerekeket, óvónőt, dajkát). Az intézmény többi része zavartalanul működhet tovább, a jelzett szigorú fertőtlenítési előírásokat betartva. Egy másik óvodából pedig olyan jelzés érkezett, hogy két oda járó gyermek szüleinél igazolták a vírus meglétét (ez a két gyerek sem jár már be), az ő ügyükben a járványügyi hatóság intézkedett.

 

A miskolci önkormányzat mindent megtesz a fertőzésveszély mérséklése érdekében. A városi fenntartású óvodákat ellátták felület- és kézfertőtlenítő szerekkel, illetve még a járvány első hulláma idején mosható maszkokat is biztosítottak a pedagógusok számára.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek