2024. 04. 18. csütörtök

Andrea, Ilma
1 EUR 394 HUF
1 GBP 460 HUF
  • Főoldal
  • »
  • B.A.Z.-megyei hírek
  • »
  • Miskolc megoldotta a vérszállítás problémáját – Lakosságbarát és okos megoldást talált az önkormányzat

Miskolc megoldotta a vérszállítás problémáját – Lakosságbarát és okos megoldást talált az önkormányzat

Az önkormányzat hathatós segítségével több évtizede fennálló problémát sikerült megoldania Miskolcnak. Eddig a háziorvosi rendelőkben a vérvétel és a vérszállítás csak eseti módon, ad hoc szervezéssel történt, most – polgármesteri kezdeményezésre – megszervezték a heti egyszeri lakossági vérvételt és vérszállítást azokból a háziorvosi rendelőkből, ahonnan ezt egy korábbi felmérés alapján igényelték.
Miskolcon 89 felnőtt háziorvosi körzet működik 33 telephelyen, amelyből felmérés alapján 29 igényelte a vérszállítást. A fennmaradó 4 telephely a központi labor közelsége miatt mondott le a szolgáltatásról.

A körzethez tartozó lakosoktól a vérvételt a háziorvosi rendelőben végzik. Ezt követően július 1-jétől önkormányzati finanszírozásból, a Miskolci Egészségfejlesztési Intézet biztosítja háziorvosi körzetenként heti egy alkalommal a vérszállítást a központi laboratóriumba.
Ezzel Miskolcon – országosan egyedülállóan – a háziorvosi rendelőkből egységesen és szervezetten szállítják el a páciensektől levett vért a Megyei Kórház központi laboratóriumába.
A leleteket a háziorvosok az eMedWorkS-rendszeren, vagy az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér rendszerén keresztül online, a rendelőjükben elérhetik.
Mindez szoros és példamutató együttműködésben valósul meg Miskolc háziorvosi rendelői, önkormányzata és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház között.

– Elsősorban a gyógyító-megelőző orvosi munka támogatásáról szól ez a kezdeményezés, ami a praxisoknak nem jár költséggel. A lakosság a lakóhelyéhez közel éri el a szolgáltatást, mondhatni megszokott környezetben, és nem jár újabb helyen sorban állással, várakozással. Ez a lakosságbarát szolgáltatás méltó a város smart törekvéseihez is, hiszen a háziorvosok a vizsgálati leleteket online, a rendelőjükben nézhetik meg és beszélhetik meg a pácienssel az eredményt, illetve a további kezeléseket – mondta az egyik miskolci háziorvosi körzetben megtartott sajtótájékoztatón Miskolc polgármestere, Dr. Kriza Ákos.

– A vérvételt a háziorvosi praxisok végzik, a szállítást az önkormányzat, a reagenseket és a laboratóriumi hátteret, ezzel együtt pedig az orvosok számára az eredményeket a megyei központi kórház biztosítja. Ezzel csökken az intézményi leterheltség, az eredményekhez pedig online rendszeren keresztül biztosítjuk a hozzáférést a háziorvosoknak – mondta a tájékoztatón a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház főigazgatója, Dr. Révész János.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Ma van a logisztika napja
Közös szakmai konferencián ünnepli a Logisztika Napját a Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) és a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU)   Sajtóközlem…