2024. 06. 14. péntek

Vazul
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF

Miskolc jegyzője szerint törvényesen járt el az adóosztály

2012. január 23-án tájékoztattuk a lakosságot a sajtón keresztül arról, hogy Miskolc is nyilvánosságra hozza, ki mennyi helyi adóval tartozik.
Miskolc Megyei Jogú Város Jegyzője, Dr. Csiszár Miklós elmondta: január 1-től 1.000 Ft adóhátralékkal is felkerülhet az önkormányzat honlapjára, aki 10 napot késik egyes adókötelezettségeivel.
A 2011. évi CLVI. törvény kibővíti ugyanis azt a kört, amikor az adóhatóság az adótitkot nyilvánosságra hozhatja. Az adózás rendjéről szóló törvény 2012. január 1-től hatályos új rendelkezése így szól:
55/B. § Az önkormányzati adóhatóság helyi adó és gépjárműadó vonatkozásában a tízezer – magánszemélyek esetében az ezer – forintot elérő adótartozással rendelkező adózó nevét, címét és az adótartozás összegét az esedékességet követő 10. nap 0 órától a helyben szokásos módon közzéteheti.
2012. január 23-án arról is tájékoztattuk a lakosságot, hogy ennek alapján 2012.február 20-tól Miskolcon is nyilvánosságra hozzuk az adótartozással rendelkezők nevét és tartozásuk összegét. A lista első alkalommal történő megjelentetése előtt a hivatal az érintetteket tájékoztatta. A hátrányos következményekkel járó közzététel elkerülhető lett volna a tartozás haladéktalan rendezésével, illetve – átmeneti fizetési nehézség esetén – egy előtörlesztés teljesítése mellett benyújtott és adózó javára pozitívan elbírált fizetési könnyítési (részletfizetésre vagy halasztásra irányuló) kérelemmel.
A lista 2012. február 20-án került fel a honlapra.
Vagyis egy hónap állt mindenkinek a rendelkezésére, hogy tartozását rendezze, vagy lépéseket tegyen azért, hogy ne kerüljön fel a listára. Az adóosztály természetesen külön levélben is tájékoztatta az adózókat tartozásukról. Az önkormányzat ettől a lépéstől azt várja, hogy ennek hatására megnő a befizetések száma. Ez a bevétel fontos a város számára, hiszen ebből finanszírozza a legfontosabb közszolgáltatásokat pl. az iskolák, óvodák, kórházak működtetését, az utak karbantartása, városi beruházások és fejlesztések.
Miskolc város jegyzője szerint törvényes, hogy a honlapon tettük közzé a tartozók listáját, ugyanis a lakosság tájékoztatása – többek között rendeleteinkről- is honlapunkon történik.
Dr. Csiszár Miklós szerint, az adóosztály a jogalkotó szándékával összhangban járt el, amikor a város honlapjára feltette a tartozók listáját. A jegyzőnek nem áll szándékában azt a honlapról eltávolítani.
A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke nem küldött levelet a jegyzőnek, amiben kifogásolta volna az eljárást. Dr. Csiszár Miklós a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökének közleményéről csak a sajtóból értesült.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek