2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Miskolc Bogáncs utcai naperőmű telep létesítése

Naperőmű épül Miskolcon, a Bogáncs utcán. Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program támogatásával a Bogáncs utcai, 20 hektáros rekultivált hulladéklerakó területén 1 MW kapacitású naperőművet létesít. A  projekt célja, hogy a megtermelt energia az Önkormányzat által fenntartott közintézmények energiaköltségét, valamit károsanyag-kibocsátását csökkentse.
A Bogáncs utcai 20 hektáros rekultivált hulladéklerakó területéről korábban depóniagáz kutak szolgáltatták a megújuló energiát. A gázforrások azonban – természetes folyamat révén – napjainkra kimerültek. Az új naperőművel Miskolc a korábbi hulladéklerakó területéről ismét megújuló energiával látja majd el több intézményét.

A Bogáncs utcai naperőmű 3480 darab monokristályos napelempanelből áll, amelyek kiemelkedő teljesítményt nyújtanak magas cellahőmérséklet és rossz fényviszonyok esetén is.
A naperőmű 8 önkormányzati intézményt, ingatlant lát majd el villamos energiával: a Miskolci Vízmű Szennyvíztelepét, a Művészetek Háza, az Ady Endre Művelődési Ház, a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár, a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár, a Miskolci Nemzeti Színház, az Őszi Napsugár Otthon és a Polgármesteri Hivatal épületét.

A naperőmű által termelt áram a közcélú villamosenergia-hálózaton keresztül jut el az intézményekhez, amit azok teljes mértékben felhasználnak. Így a naperőmű termelte energiamennyiség értékével csökkennek az önkormányzat költségei.
A beruházás eredményeként éves szinten 1000 tonnával csökken a CO2 kibocsátás is. A korszerű naperőmű 15 év múlva is 90% feletti névleges teljesítményre lesz képes.

A projekt 100 %-os támogatással, az Európai Unió és a Magyar Állam hozzájárulásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg. A támogatás összege bruttó 770 708 906 Ft.

Miskolc egyik fontos célkitűzése, hogy 2030-ra a városi intézmények 100%-ban helyben termelt energiát használjanak. A Bogáncs utcai naperőmű egy újabb lépés e cél elérése felé.
A miskolci önkormányzat 2011-ben csatlakozott a „Green City” mozgalomhoz, amelynek egyik célkitűzése a széndioxid-kibocsátás csökkentése és a megújuló energiaforrások hasznosítása. Az elmúlt években Miskolc sokat tett azért, hogy jobb, élhetőbb, tisztább környezetet biztosítson az itt élőknek. Ma már 32 ezer miskolci lakás távfűtését nagyrészt megújuló, geotermikus energiával biztosítják; új CNG buszok és új villamos flotta biztosítja a környezetbarát közösségi közlekedést; és több intézményénél is telepített már az önkormányzat háztartási méretű napelemes kiserőműveket.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek