2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

„Mi vagyunk Európa kapuja a kelet számára”


A közel Franciaország méretű és Németországnál népesebb kínai Szecsuán tartomány kereskedelmi- és ipari delegációját pénteken a Megyeházán fogadta dr. Mengyi Roland, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke.

A Keleti nyitás politikájának szellemében az elmúlt években partneri viszonyt épített ki a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat a kínai Shandong és Jiangxi tartományokkal. Ennek köszönhetően is megélénkült a térségek közötti gazdasági, kulturális együttműködés. A kedvező tapasztalatokról értesülve érkezett megyénkbe a lehetőségek felmérésére, informálódásra a szecsuáni tartományi delegáció Li Weimin, a Szecsuáni Kereskedelmi Iroda alelnökének a vezetésével. A faipartól a műanyagfeldolgozásig számos cég képviselteti magát a csoportban.

A Megyeháza Dísztermében folytatott tárgyalások keretében Dr. Mengyi Roland tájékoztatta a vendégeket Borsod-Abaúj-Zemplén megyéről, a meglévő kínai kapcsolatokról, a befektetési lehetőségekről. „Mi vagyunk Európa kapuja a kelet számára”- utalt hazánk és ezen belül megyénk földrajzi fekvésére a közgyűlés elnöke. Kiemelte, hogy nem csak logisztikai, hanem termelési oldalról is értendő ez a kapu. A befektetők számos ágazatban jól képzett munkaerőre számíthatnak, illetve előnyös pénzügyi környezetre, kedvezményekre, támogatásokra. Reményét fejezte ki, hogy a gazdasági partnerség a jövőben Szecsuánra is kiterjed.

Li Weimin röviden szólt Szecsuánról, majd kitért arra, hogy Kínában  és Szecsuán tartományban egyaránt ösztönzik a külföldi befektetéseket. Jelentős az érdeklődés Magyarország iránt. Az elmúlt évben jelentősen nőtt a szecsuáni- magyar kereskedelmi forgalom. Főleg IT (informatikai) termékeket exportálnak. A befektetésekkel kapcsolatban pozitívumként említette a stabil politikai helyzetet, a gazdasági növekedést és az emberek szorgalmát. A gyártás mellett a megújuló energia terén is együttműködési lehetőséget keresnek. A megyei önkormányzattal a helyi befektetési politikáról szeretnének egyeztetni.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…