2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Mezőkövesd közpénzfelhesználásában szabálytalanságokat állapítottak meg

Lezárult Mezőkövesd Város önkormányzata belső kontrollrendszerének és befektetési döntéseinek ellenőrzése
Befejezte az Állami Számvevőszék Mezőkövesd Város Önkormányzata belső kontrollrendszere kialakításának és működtetésének, továbbá egyes befektetési döntéseinek, a döntések végrehajtásának és elszámolásának szabályszerűségi ellenőrzését. Az ÁSZ megállapította, hogy belső kontrollrendszere kialakításának és működtetésének hiányosságai miatt a közpénz-felhasználás szabályossága nem volt biztosított, a befektetési tevékenységek szabályszerű végzését, elszámoltathatóságát nem támogatta. A befektetési döntéshozatal szabályszerű volt. Az Önkormányzat beszámolója nem a valóságnak megfelelően mutatta be a befektetett közvagyon nagyságát, ezáltal a mérlegben szereplő adatok megbízhatósága a befektetések vonatkozásában nem volt biztosított.

Az Állami Számvevőszék az elmúlt években több száz ellenőrzést folytatott le önkormányzatoknál és nemzetiségi önkormányzatoknál. Ezek mindegyikének célja a helyhatóságok szabályozott működésének, gazdálkodásának, illetve pénzügyi egyensúlyi helyzete megteremtésének és fenntartásának támogatása volt. A 2015-ben történt, brókercégekhez kapcsolódó események kockázatait értékelve és azok társadalmi jelentőségére tekintettel az ÁSZ kiterjesztette a belső kontrollrendszer ellenőrzését az érintett önkormányzatok befektetési döntéseire is.

A több mint 16 ezer lakosú Mezőkövesd a 2015. évi költségvetési beszámoló szerint 4 milliárd 562,8 millió Ft költségvetési bevételt ért el, valamint 4 milliárd 826,4 millió Ft költségvetési kiadást teljesített. Az Önkormányzat könyvviteli mérleg szerinti eszközvagyona 2015. december 31-én 20 milliárd 49,2 millió Ft volt, ebből az üzleti célú részesedés 1,8 millió Ft-ot, a tőkegarantált pénzpiaci befektetési jegyek állománya 78,1 millió Ft-ot, a lekötött betét 1 milliárd 475,6 millió Ft-ot tett ki.

Az ÁSZ 2015. január 1-jétől 2015. december 31-ig terjedő időszakra vonatkozóan ellenőrizte és értékelte az önkormányzat belső kontrollrendszerének kialakítását, továbbá azt, hogy egyes elemeinek működtetése biztosította-e a közpénzfelhasználás szabályosságát. Ellenőrizte továbbá, hogy a 2011. január 1-jétől 2015. december 31-ig terjedő időszakban az önkormányzat egyes befektetési döntései és azok végrehajtása, elszámolása megfelelt-e a vonatkozó jogszabályoknak és belső szabályozásoknak, a kialakított kontrollrendszer támogatta-e a befektetési tevékenység szabályszerűségét.

A számvevőszéki ellenőrzés megállapította, hogy a belső kontrollrendszer kialakítása és működtetése az egyes befektetések vonatkozásában 2011-2015 között, a gazdálkodás egészét érintően  2015-ben nem volt szabályszerű. A kontrolltevékenységek működése nem volt megfelelő, ezért azok nem biztosították a közpénzfelhasználás szabályosságát, nem járultak hozzá a hibák megelőzéséhez, feltárásához. A befektetésekkel kapcsolatosan 2011-2015 között nem mérték fel a tevékenységben, gazdálkodásban rejlő kockázatokat, nem határozták meg ezen kockázatokkal kapcsolatban szükséges intézkedéseket, valamint azok teljesítése folyamatos nyomon követésének módját. A kockázatkezelési rendszer emiatt nem támogatta a befektetési tevékenység szabályszerű, kockázatokat minimalizáló végzését.

A 2008. évi befektetési jegy vásárlásával, továbbá a 2015. évi betétlekötéssel kapcsolatos döntést az arra jogosult hozta meg. A számviteli elszámolásban, nyilvántartásban feltárt hibák miatt nem volt biztosított, hogy megbízható információk álljanak rendelkezésre az Önkormányzat befektetéseiről.

Az integritás szemlélet erősítése érdekében – a belső kontrollrendszer kialakításában és működésében feltárt hiányosságok és hibák megszüntetésével – az Önkormányzatnak még erőfeszítéseket kell tennie.

Az Állami Számvevőszék jelentésében a feltárt hiányosságok megszüntetése érdekében a polgármesternek és a jegyzőnek fogalmazott meg javaslatokat, amelyekre 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek