2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Menjünk világgá!

Megnyitotta a kapuit csütörtökön a 19. Utazási Kiállítás a miskolci ITC székházban. A díszvendég Kassa és Miskolc város. Ma szakmai nap volt, holnap a két díszvendég város mutatkozik be, szombaton pedig családi napra várják a szervezők a vásárlátogatókat.

 

A megnyitó a miskolci Ködmön Együttes programjával kezdődött. A táncosok ízelítőt adtak különböző országok népeinek táncából, így is hangulatot generálva az utazáshoz. Mint azt Bárdos Istvántól, a kiállítást szervező Szervíz Utazási Iroda tulajdonosától a megnyitón hallottuk, a válság ellenére nem kevesebb a kiállító, ami azt jelenti, hogy respektálják a régió legnagyobb utazás kiállítását a szakemberek.

Szonja Jelenkova, a Szlovák Idegenforgalmi Hivatal vezetője arról is szólt, hogy 2013-ban Kassa, Marseille-jel  együtt Európa Kulturális fővárosa lesz, s ehhez Márait választották jelképül. Márai akinek a világon 50 nyelven jelentek meg művei, különösen jó kapocs Kassa és Miskolc között, s reméli, hogy az ottani programokra majd sokan ellátogatnak a szomszédos régióból is. De ha valaki jó gasztronómiai élményt szeretne, a szlovák, úgy nevezett szegény konyhából, ami túró, krumpli, káposzta alapú, akkor csak ” Kell jönni kajálni is Kassára!”

Kassa főpolgármestere is megtisztelte a rendezvényt. A megnyitón Richard Rasi arról beszélt, hogy azért örül, hogy ezen a rangos kiállításon Kassa és Miskolc a díszvendég, mert minden alkalmat meg kell ragadni a két régió népszerűsítésére, hiszen Európa még mindig nem fedezte fel igazán mindaz az értéket amit nyújtani tudunk neki.

Kriza Ákos, Miskolc polgármestere azzal kezdte beszédét, hogy amikor egy útikönyv a kezébe kerül Miskolcról, akkor döbben rá, hogy mi minden van amit még meg kell ismernie a városból: ” Itthon vagyok, mégis annyi mindent látnom kell még.”- mondta. Majd így folytatta:- Ma amikor minden a gazdaság válságáról szól, mindenképpen együtt kell gondolkodnunk szomszédainkkal, hogy az idegenforgalomból, kultúrából, ami persze hat a gazdaságra is, a legjobbat, a legtöbbet hozzuk ki. Miskolcot ugyan mindenki elsősorban ipari városnak ismerte meg, de igenis turisztikai szempontból is kapuja lehet a régiónak. Ez a tizenkilencedszer itt megrendezett kiállítás, – amire nagyon  büszkék vagyunk – amely most is nagyon gazdag kínálatot nyújt, is ezt bizonyítja.

A megnyitó után a szakmai napon két konferencia is zajlott, az egyik a feketegazdaság elleni küzdelemről, a másik pedig a MEDIAVEL nevű projekt zárókonferenciája volt, amelynek a két szomszédos régió volt a főszereplője. Erre később visszatérünk.

OBE

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…