2024. 07. 24. szerda

Kinga, Kincső
1 EUR 390 HUF
1 GBP 464 HUF

Megyejárás Bánhorvátiban

Családias környezetben, a Platthy kastélyban, Bánhorvátiban folytatta megyejárását Dr. Mengyi Roland, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke, akit Demeter Zoltán, a 6. választókerület elnöke, országgyűlési képviselő, a település polgármestere látott vendégül.

Most, amikor az Országgyűlésben Magyarország új Alkotmányának előkészítése zajlik, különösen fontos, hogy együtt, közösen ejtsünk szót az embereket érintő valamennyi jelentős kérdésről – mondta köszöntőjében Dr. Mengyi Roland, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke.

Mint mondta: ezek a folyamatok a társadalom valamennyi szegmensét érintik, éppen ezért nem lehet megkerülni az emberekkel való folyamatos konzultációt.

Dr. Mengyi Roland kiemelte: Borsod-Abaúj-Zemplén megye lehet a zászlóshajója annak a fejlődésnek, ami az intézkedések nyomán az egész országban megindulhat. Mint fogalmazott: Borsod-Abaúj-Zemplén megye helyzete nem különbözik az országétól, ezért szükség van a megyében élő emberek, vállalkozók, pedagógusok, települési -és egyházi vezetők, civil szervezetek és valamennyi döntéshozó támogatására, véleményére, építő javaslatára.

Kérdésekre válaszolva a Közgyűlés elnöke elmondta: minden további jogszabály megszületésének alapja az új Alkotmány, tehát az új közoktatási törvény megszületésére – amely új perspektívát nyit az oktatásban -, még várni kell. Az új szabályoknak a Közgyűlés elnöke szerint ki kell terjednie a nevelés területére is.

Elmondta azt is: az új önkormányzati törvény szintén az Alaptörvény megszületése után várható. Ezzel összefüggésben kiemelte: meglátása szerint a középfokú képzésnek, a szakképzésnek a megyei önkormányzatok fenntartásában kell maradnia. Ezzel kapcsolatban Dr. Mengyi Roland megerősítette: a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat vállalt feladata a munkaerő fejlesztés, ennek alappillére pedig a hatékony szakképzési rendszer kialakítása. Felidézte: munkahelyteremtésre irányuló tárgyalásai során azt tapasztalta, hogy a szakképzett munkaerő jelenléte a megyében vonzó a befektetők számára.

A helyi vállalkozók munkához juttatása alapvető törekvés. A közmunka programok kapcsán felmerült kérdésekre válaszolva ismertette: a Széll Kálmán tervben szerepel, hogy vállalkozók is foglalkoztathatnak közmunkásokat, és megkapják a támogatást.

Dr. Mengyi Roland hangsúlyozta: a helyi közösségek aktivitása, ereje komoly társadalmi tőke, amely a gazdaság élénkítésére, és a munkahelyteremtésre is kihat. Éppen ezért a helyi közösségeket és civil szervezeteket a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat támogatja.

Demeter Zoltán, a választókerület elnöke kérdésre válaszolva elmondta: a 26-os számú út meglátása szerint még ebben a ciklusban, akár 2013-ig elkészülhet. Kifejtette azt is, hogy a megye hátrányos helyzetének javítása érdekében sokat tehet egy új szemléletű oktatáspolitika, amely a diákok és a szülők kötelezettségeit is rögzíti.

Dr. Mengyi Roland, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke márciusban, megyejárása első állomásán Putnokra látogatott, ahol szintén helyi döntéshozókkal találkozott.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…